ANNONS

Förlagssystems förre VD blir delägare i konkurrenten Stjärndistribution

Peter Boqvist, VD och grundare av StjärnDistribution samt Pär Nilsson, ny kompanjon. Foto: Pressbild.

Peter Boqvist, VD och grundare, får in en ny hälftenägare i Stjärndistribution: Pär Nilsson, tidigare VD för konkurrenten Förlagssystem. Dessutom flyttas all bokdistribution till Falun.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Stjärndistribution i Hofors har i många år varit den mindre utmanaren till Förlagssystem. Nu får bolaget in spännande erfarenhet från tryck och distribution då Pär Nilsson går in som hälftenägare i StjärnDistribution AB.

”Pär har lång erfarenhet från arbete i ledning och styrelse i olika bolag och kommer närmast från rollen som vd för Förlagssystem. Han har tidigare varit vd för börsnoterade boktryckerikoncernen ScandBook där han fortfarande är delägare och sitter i styrelsen”, skriver Stjärndistribution i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Vi är mycket glada att Pär vill gå in som delägare i bolaget. Med sin breda erfarenhet från branschen både inom logistik och tryck kommer han att tillföra Stjärndistribution viktig kompetens, säger Peter Boqvist, ägare och grundare till Stjärndistribution, i samma pressmeddelande.

Pär Nilsson ser stora möjligheter för Stjärndistribution. Företaget befinner sig i en starkt expansiv fas och har under hösten tredubblat lagerytan till 10 000 pallplatser och 30 000 plockplatser.

– Jag ser mycket fram emot att få möjligheten att vara med och påverka Stjärndistributions framtid. Det finns stor potential att ta in fler uppdrag i våra två fina anläggningar i Hofors och Falun. Stjärndistribution har unika systemlösningar som tillsammans med stor erfarenhet av logistik, fantastiska medarbetare och kostnadseffektiv produktion gör företaget
mycket konkurrenskraftigt, säger Pär Nilsson.

ANNONS

Som vi rapporterade i somras så har Adlibris sagt upp kommissionsavtalen med 1200 små förlag. Dessa erbjöds som alternativ att flytta sina böcker till Stjärndistribution vilket inneburit ett stort antal nya kunder.

– Flytten från Adlibris är klar, drygt 500 förlag har flyttat till oss. De finns redan på vårt nya lager i Falun. Under oktober och november kommer vi successivt flytta all bokdistribution från Hofors till Falun, säger Peter Boqvist.

Och i Falun finns alltså konkurrenten Förlagssystem med sitt lager, liksom Bokus. Även om avståndet mellan Hofors och Falun bara är 35 kilometer, knappt en halvtimme med bil, så kommer detta förstås att underlätta distributionen av böcker.

En annan aktuell fråga är förstås hur det går med Amazon?
– Vi har ett avtal klart med Amazon, från vår sida som distributör. Nu återstår för förlagen att godkänna. Under oktober kommer vi låta våra drygt 800 förlag i distribution få välja om de accepterar villkoren eller inte. Det handlar om betalningsvillkor (60 dagar EOM) och returrätt, säger Peter Boqvist till Boktugg.

Svensk Bokhandel rapporterade häromdagen att Förlagssystem också är nära ett avtal med Amazon.

– Förhandlingarna har kommit långt och vi kommer att nå en överenskommelse i närtid. Det är bara en tidsfråga. Det viktiga för oss är att kunderna har möjlighet att leverera till Amazon på det mest optimala och kostnadseffektiva sättet, och att vi har en helhetsbild som täcker våra kunders behov. Det har vi också framfört till Amazon, säger Förlagssystems vd Harold Op het Veld till SvB.

Harold Op het Veld tog över som VD på Förlagssystem efter Pär Nilsson i mars i år.

Värt att notera är att Stjärndistribution (800 kunder) efter flytten från Adlibris närmar sig Förlagssystem (1000 kunder). Många av dem är dock betydligt mindre än dem som ligger hos Förlagssystem, inte minst de som tidigare haft kommissionsavtal med Adlibris. Även Förlagssystem har ett stort antal små förlag med kommissionslager. Med den pågående digitaliseringen kommer logistiken i bokbranschen att förändras och gå mot mindre upplagor, något som Stjärndistributions avtal med Lasertryck visar.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel angavs att Förlagssystem hade 350 förlag som kunder, den siffran inkluderade dock inte samtliga förlag bland annat dem med kommissionsavtal. Rätt siffra ska vara 1000 kunder.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL