Årskrönikan 2018 – den svenska bokbranschen och litteratur-Sverige (del 2)

Bokåret 2018 - vad minns vi egentligen? Foto: iStock.

Bokåret 2018 är till ända. Vi har kommit till andra halvan av vår tillbakablick på bokbranschen och litteratur-Sverige, från 1 juli till nyårsafton.

Vi påbörjade den här listan helgen före nyår. Men det kändes som en tjuvstart. Det kunde ju hända något riktigt stort på nyårsafton, som att hela Svenska Akademien kollektivt avgick och ställde sina platser till förfogande eller att Nobelkommittén överlämnar uppdraget att utse litteraturpristagaren till Deckarakademin eller något annat sällskap.

Nåja, eftersom vi varje månad publicerat mellan 70 och 120 nya artiklar på Boktugg så är det lite jobb att sortera ut vad som är värt att ta med i 2018 års resumé. Det som listas nedan är alltså ett subjektivt axplock av stora händelser men även läsvärda artiklar vi själva gillade lite extra på redaktionen.

Ifall du missade första delen i den här årssammanfattningen så hittar du januari-juni 2018 här. Då kör vi:

Juli 2018

Förlaget Volante rekryterade två medarbetare till en nysatsning på Gamla stans bokhandel (tillsammans med Polaris) och en person till talaragenturen. Bookbeat passerade 100 000 abonnenter samtidigt som bokslutet 2017 visade förlust på ca 90 Mkr, en stor del av reklambudgeten hamnade inom Bonnierkoncernen, påpekade vd Niclas Sandin.

Kaninen som så gärna ville somna har blivit en världssuccé och nu har över 2,6 miljoner exemplar sålts världen över. Efter sju år släpptes en ny utgåva i Sverige med nya illustrationer.

Ikea inredde ett Reading Room i sitt varuhus i Wembley i samarbete med Man Booker Prize. Besökare fick boka en timmes fridfull läsning av en nominerad titel – och sedan ta med sig en gratis bok hem.

Telia köpte TV4 och Cmore av Bonniers för 9,2 miljarder kronor. Frågan för bokbranschen är förstås: Hur många miljarder investeras i Adlibris, Bonnier Books och resten av bokbranschen? På tal om tv så meddelas att Amazon ska göra tv-serie av konstboken Tales from the Loop (Ur Varselklotet) av Simon Stålenhag.

Svenska litterära AR-appen StoryTourist lanserade sin första StoryTour: Sherlock Holmes i London. Sveriges främsta fotbollsförlag, Offside, avslöjade att de hade gett ut ett one shot bookazineom Sverige vunnit VM-kvartsfinalen mot England.

Overdrive vann överraskande SKL:s upphandling av digitala böcker till svenska bibliotek. Axiell Media (fd Elib) tappar sin ”monopolposition”. Men hos biblioteken, även de som har tidigare erfarenhet av Overdrive, var osäkerheten stor.

Den Nya Akademien bildades våren 2018 för att dela ut ett internationellt litteraturpris till hösten istället för Nobelpriset som skjuts upp till 2019. I juli presenterades en lista på 47 kandidater. Den här artikeln blev den mest lästa på Boktugg förra året.

Mikaela Zabrodsky, jurist i Svenska Förläggareföreningen, valdes in i styrelsen för den europeiska förläggarorganisationen FEP som enda kvinna. Hon blev samtidigt den första svensken i FEP:s styrelse på tio år.

Adlibris krävde längre betaltider av sina leverantörer (vilket de avslöjade på Boktugg redan i juni). Många småförlag blev ändå tagna på sängen när kravet dök upp i ett mejl strax före semestern och snart rasade #adlibrisgate mitt i sommarvärmen.

Storytel ökade antalet betalande abonnenter med 46,7 procent till 621 200 stycken andra kvartalet 2018, jämfört med samma period förra året. Tillväxten är starkast utomlands, berättade de. Bookbeat växte med 110 procent under kvartalet och siktade mot 150 Mkr i årsomsättning samtidigt som Nextory presenterade tillväxt på 160 procent.

Adlibris köpte Type & Tell, Bonniers tjänst för egenutgivning. En intressant strategisk intern affär som ska stärka Adlibris inför Amazons ankomst till Sverige.

Premiär för Glommen Litteraturfestival blev den 7 juli i Falkenberg. Olle Grundin och Simon Brouwers, som driver förlaget Mondial, var två av namnen på Resumés lista över årets 150 superkommunikatörer. Övriga med anknytning till bokbranschen var bland annat Jonas Tellander, Sara Danius och Emelie Schepp.

Augusti 2018

Storytel öppnade kontor i Bangkok, den del av Thailand där det är minst svenskar.

Inför valet frågade vi de politiska partierna vad de ville i några olika frågor som berör bokbranschen. Alla svarade utom Sverigedemokraterna. Vi vet fortfarande inte vilken politik som kommer att gälla men här kan du läsa vad partierna tycker om läsförståelse, eboksmomsen, upphovsrättsdirektivet med bieffekter, biblioteksersättningen, biblioteksanslagen och så det lite mer lättsamma – partiledarnas favoritförfattare.

Norstedts skippade plastpåsar på Bokmässan. Flera författare var missnöjda med Faun förlag som de menade snarare är en egenutgivartjänst. Faun försvarade sig långt senare och förklarade att det till stor del berodde på en längre sjukskrivning.

Sara Olsson gick till WAPI och lade det egna bokförlaget SOL på is och Navid Modiri flyttade in hos Roos & Tegnér. Samtidigt som Mondial rekryterade Emma Ulvaeus.

NK Jemisin vann för tredje året i rad en Hugo – med tredje boken i en trilogi som inte är utgiven på svenska. Det kommer dock Norstedts att ändra på.

Storytel tog bort kommentarsfunktionen efter personliga påhopp. Fejkade nyheter och falska narrativ sprids inte bara i sociala medier – även i böckernas värld går det utmärkt att kommunicera falska budskap, menade Åsa Wikforss, filosofiprofessor och författare till boken Alternativa fakta.

Akademibokhandelns rapport för andra kvartalet visade att Bokus fortsatte att öka försäljningen medan butikerna tappade försäljning. Förlusten blev 38 Mkr. Vi ställde oss frågan: Varför skulle Amazon inte köpa Akademibokhandeln och Bokus?

Bokbord Stockholm, före detta Världens längsta bokbord, bytte både namn och plats inför den 28:e upplagan. En krönika värd att läsa hade rubriken Bokbranschen och den brutala digitaliseringen eller jakten på nya affärsmodeller. På tal om affärsmodeller var även genomgången av prenumerationer som frälsare eller förgörare läsvärd.

Storytels Q2-rapport: Storytel siktar på 725 000 abonnenter i slutet av september, då för första gången mer än hälften finns utanför Sverige. Men bara 3 av 13 länder är lönsamma och förlusten Q2 ökade till 44 Mkr.

Flera förlag är rejält nervösa efter att Storytel levererat royaltyredovisning för andra kvartalet. Det innebar nämligen att ersättningen per lyssnad bok var nere under 18 kr. Mer än en halvering på fyra år. Jonas Tellander försvarade kritiken mot revenue share och sänkta ersättningar i ett debattinlägg: Utbetalningarna från Storytel har tiodubblats på fem år. Ännu mer Storytel: vi testade nya läsplattan Storytel Reader.

Camilla Läckberg skäms inte för att säga att hon tjänar bra med pengar på sina böcker. Hennes bolag Camlac omsatte 41,3 Mkr 2017. Men det fanns författare som omsatte mer. Samtidigt är frågan: Ska vi skriva om det? En annan Camilla, Grebe, fick Glasnyckeln 2018 för Skandinaviens bästa kriminalroman.

Grotträddningen i Thailand missade ingen och denna kommer att skildras i flera böcker.

Vi startade även serien Söndagstuggare när Sommartuggarna tog slut. Först ut var formgivaren Nina Ulmaja om bokdesign.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

September 2018

Bokmässan 2018 skrev vi förstås en hel del om, men kanske allra flitigast på Instagram. Besöksantalet på mässan gick upp jämfört med katastrofåret 2017 men det var långt kvar till toppåren. Det blev dock försäljningsrekord hos både Bonniers och Norstedts.

Hoi förlag lanserade erotiska imprintet Lusthuset. Kidsread tog in ny delägare för fortsatt satsning på barnboksappen. Helena Lindstedt blev ny utvecklingschef när Norstedts Förlagsgrupp möblerade om.

Libris förlag gjorde en drastisk nedskärning: 6 av 8 tjänster bort. Förlagschefen Jennie Sjöström sa upp sig och menade att förlaget tappat mycket försäljning i samband med nedläggningen av den egna nätbokhandeln.

Publit och Speed Logistics presenterade ett nytt samarbete som ska ge mindre förlag bättre villkor på lagerhållning av böcker. Författaren och recensenten Magnus Utvik fick jobb som kommunförfattare i Strängnäs.

En kandidat till årets rubrik var kanske ”Kärleksaffären: Norstedts köper Printz Publishing”. Anna-Lena Olsson blev ny CIO på Bokus och Akademibokhandeln som därmed hoppas öka tempot på den digitala utvecklingen.

Reportaget Att laga en kokbok – drömmen blev verklighet för LSS-verksamheten Sesam var också värt att minnas. Boken belönades några månader senare med en Gourmand Award. En krönika om vad bokhandlarna kan lära av bensinmackarna. Ett lotteri med en bokhandel i potten – sannsaga direkt ur verkligheten.

Storytel stärkte kassan genom att ta in 500 Mkr i en nyemission. Kanske inte Författarförbundet och Svenska Förläggareföreningen håller med men den 12 september kommer många av oss att minnas som En svart dag för internet med det förslag som innehöll länkskatt, censurfilter och selfieförbud obegripligt nog röstades igenom i en kaosartad EU-omröstning.

Årets översättning 2017 tilldelades Marianne Tufvesson för sitt arbete med Édouard Louis Våldets historia. En rapport över bokförsäljningen första halvåret 2018 visade att streaming ökade, fysisk bokhandel minskade.

Författaren Dag Öhrlund har skrivit flera av de böcker som lyssnas allra mest på Storytel. Men han var starkt kritisk till de sjunkande ersättningsnivåerna och givetvis Bonniers specialavtal som ger deras författare högre ersättning. Konkurrenten Nextory lanserade i Finland.

Mats Ahlström blev omvald som ordförande när Bokhandlareföreningen även firade 125 år. Carin Gerhardsen var tillbaka med ny bok men bytte förlag från Norstedts till Bookmark.

Bokfabriken testade ett nytt koncept med fler inläsningar av samma bok så att läsaren ska kunna välja mellan två röster. Bokförlaget Arena öppnade bokshop i Malmö.

Ett överraskande beslut: Bonnierkoncernen styckas i åtta bolag och öppnar för börsnoteringar och/eller försäljningar. Något som kan innebära att exempelvis Adlibris säljs av precis som Bonniers gjorde med TV4. Bonnierförlagen lär dock räknas som kärnverksamhet framöver.

En produktiv författare gick ur tiden och förlagen minns Margit Sandemos berättarglädje och humor.

Facebook fortsatte göra det dyrare att nå ut med sponsrade inlägg, allra värst var det just i september inför valet.

Månadens söndagstuggare: Håkan Mattsson om att vara politiskt inkorrekt, Johanna Svanborg om läs- och skrivsvårigheter, Maths Claesson om rymdskepp i den svenska litteraturen, Ewa Åkerlind om varför man startar förlag samt Tobias Persson och Gussy Löwenhielm om tyckarsamhället.

Oktober 2018

Ett nytt förlag var Förlaget Palabra som drivs av Ellinor Broman och Gaspar Cano och ska ge ut spanska och katalanska författare i Sverige. Studentbokhandeln i Uppsala meddelade att de lägger ner.

Författaren Daniel Åberg släppte första säsongen av tre i nya ljudboksserien Smittad och berättade om de dubbla känslorna kring att skriva exklusivt för Storytel Original.

The Book Affair började etablera sig och presenterade ett samarbete med Ebba Kleberg von Sydow. Förlaget WAPI skulle vara helt digitala, men det blev ändå en pocket av en storsäljande författare.

Läsplattan är inte död – både Kobo och Amazon lanserade nya eboksläsare. Bokbranschen går igenom samma digitalisering som film- och musikvärlden tidigare gjort. Då är det viktigt att traditionella aktörer förstår att olika format också är olika varor och måste ha olika pris, menade författaren och eboksentusiasten Tina Back i ett debattinlägg.

Alla de nominerade till Augustpriset 2018 presenterades och fotografen Brutus Östling vann priset Årets Pandabok 2019. Mats Malm från Litteraturbanken ska bli ny ledamot, meddelade Svenska Akademien.

När nya Kepler släpptes såldes den direkt till lågpris av flera återförsäljare. Rabén & Sjögren och B Wahlströms arrangerade Läsfestival medan Kungsbacka kommun utsågs till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening. SKL stoppade tillfälligt Overdrive för att utreda anklagelser om fel i upphandlingen.

Nystartade nätbokhandeln Abibo.se erbjuder skräddarsydda pocketböcker för lässvaga målgrupper. Grundaren Anna Hansers Rutäng tröttnade på att inte hitta böcker till sin son.

Apple kastade sig in i kampen om ljudbokslyssnarna samtidigt som Nextory aviserade satsning på Tyskland via ett samarbete. För Storytel innebar tredje kvartalet att Sverige nu ”bara” stod för 49 procent av intäkterna. Den stora rapporten Svenskarna och Internet visar att allt fler svenskar konsumerar böcker digitalt. Under 2018 var det hela 37 procent jämfört med 20 procent två år tidigare. WAPI berättade att de öppnar kontor i Finland och Spanien.

Den 2 oktober kom beskedet: Äntligen – EU tog beslut om lägre moms på digitala böcker. Men med regeringskaoset så skulle genomförandet i Sverige dröja.

Anna Burns vann det 50:e Man Booker-priset med romanen Milkman. Författaren Arto Paasilinna dog och hans svenska förläggare Dorotea Bromberg mindes en berättarbegåvning med galen humor.

Den årliga biblioteksersättningen betalades ut och vi listade de mest utlånade författarna på biblioteken 2017. En bokserie som lånats ut flitigt är Lin Hallbergs Sigge-böcker, faktum är att de även passerade en miljon sålda exemplar. En miljon var också hur många egenutgivna titlar som släpptes i USA enbart under 2017.

Maryse Condé utsågs till mottagare av Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018. Det blev också klart med två nya ledamöter i Svenska Akademien: Mossaed och Runesson.

Det välkända humoristiska veckobladet från fiktiva Grönköping har roat och upplyst svenskar i mer än 100 år. Vi träffade ständige medarbetaren Rolf Christerson. En sammanslagning: rollspelsförlagen Fria Ligan och Nya Järnringen.

Månadens söndagstuggare: Eva Wilsson på typografikonferens, Anna Jakobsson Lund om böcker där fler får känna igen sig och Kerstin Önnebo om författare som kollegor.

November 2018

Anna Granlund lade ner sitt förlag North Chapter och gick till Bonniers, därmed tappade NOFF sin ordförande. Ebba Billengren och Johanna von Horn på Bokslukaren fick Stora Anita Linde-priset 2018.

Black Friday kanske inte gynnar främst bokhandeln men vi kollade med bokhandlare och andra återförsäljare vad de gjorde. Bookbeat sålde presentkort.

Storaffären i grannlandet: Politiken köpte resten av danska nätbokhandeln Saxo.com för att bli ensam ägare.

Augustpris-vinnare 2018: Linnea Axelsson, Emma Adbåge och Magnus Västerbro. Vi presenterade hela listan med alla årets svenska vinnare i kokbokstävlingen Gourmand Awards 2018 och intervjuade förlaget Grenadine som vann nio klasser. Ytterligare en vinnare – Årets bästa kriminalroman 2018: Silvervägen av Stina Jackson.

Per I Gedin fick Stora fackbokspriset 2018 och Jack Werner fick Sveriges Författarförbunds Radiopris 2018. Ilon Wikland fick Förläggareföreningens hederspris och representerades av döttrarna på Augustgalan 2018. Lisa Bjärbo fick Astrid Lindgren-priset 2018.

Svenska Läromedel bytte namn till Läromedelsföretagen. Ljudböcker & tacos utropade vi då Storytel lanserades i Mexiko. HarperCollins skrev världskontrakt på kokbokstrilogi av Jessica Frej. Det var HBO-premiär för tv-serien baserad på Min fantastiska väninna av Elena Ferrante.

Apart förlag ville sätta svenskt crowdfunding-rekord med Valhall-box och lyckades. Otroliga 2,4 miljoner kronor fick man in. En högläsande mormor blev Youtube-kändis – och satte fart på bokförsäljningen. Bookbeat inledde samarbete med DN för att erbjuda deras läsare ljudböcker för 99 kr/månad medan vi sammanfattade Storytels Q3-2018 med orden: rekordmånga nya kunder men ökad förlust. Konkurrenten Bokus Play utlovade rabatter på Akademibokhandeln för abonnenter i hopp om att locka kundklubbens medlemmar att prova ljudbokstjänsten. Däremot var Q3 en besvikelse då både Akademibokhandeln och Bokus minskade försäljningen.

Hoi Förlag inledde samarbete med låneplattformen Toborrow för att hjälpa författare finansiera hybridutgivningar. På USA:s västkust säljer en bokhandlare nya böcker med hjälp av begagnade. Tryckeriet Scandbook gjorde ett starkt tredje kvartal trots sommarproblem.

Stockholms science fiction-antikvariat öppnade med en tydlig nisch. Boktugg passerade 2 500 publicerade artiklar på sajten och chefredaktören funderade över hur urvalet sett ut. Förlaget Opal bjöd på en åktur i Spökspårvagnen under Läslovet men vi konstaterade i en krönika att de flesta fortfarande säger höstlov. Jayne Svenungsson lämnade Svenska Akademien efter knappt ett år. Zlatan släppte en ny bok. Anton Gustavsson presenterades som efterträdare till Svante Weyler. Två av många nya förlag var Dystopia Publishing som satsar på skräck och mörker och Charles Wood som vill sprida svenska SF-kreatörer internationellt.

Månadens söndagstuggare: Jimmy Wilhelmsson om förhandsbeställningar, Johannes Pinter bakom kulisserna på nomineringen till Augustpriset, Petronella Simonsbacka om att debutera med ljudbok.

December 2018

Så var vi framme vid årets sista månad. Vilket känns som det var igår. Som nyordslistan för några dagar sedan. Vi hade som vanligt en julkalender med 24 luckor i form av artiklar. Denna gång valde vi att skriva om något som hade koppling till dagens datum, en författare som föddes den dagen exempelvis. Du hittar alla julkalender-artiklarna här.

Fairytell, en dansk streamingtjänst för barn, lanserade i Sverige. Volante vill utveckla ljudboksformatet för facklitteratur medan Bonnier Bookery var något liknande på spåren med kortare versioner av fackböcker som ljudbok och ebok. Axiell Media fick en viss tröst för den förlorade upphandlingen i Sverige när de vann en motsvarande i Finland.

En stor lista med alla debutanter under 2018 publicerade vi också i december, i skrivande stund över 250 författare. Handbok för superhjältar är en supersuccé som nu sålt över 250 000 exemplar medan Factfulness passerade en miljon sålda exemplar. Michelle Obamas bok toppade försäljningslistorna i tolv länder – inklusive Sverige.

Vulkan tror på fortsatt tillväxt för egenutgivning i hela Norden. Mikael Bergstrand bytte förlag till Bokfabriken. Jonny Mattiasson gjorde comeback i bokbranschen som agent för Kim Kimselius och Ramona Fransson (som genast såldes till Polen i en treboksdeal). En annan comeback i bokbranschen svarade Kerstin Aronsson för.

Littfest 2019 hoppades på slutsålt och presenterade några av de första författarnamnen. Bokfabriken släppte en Palmebok baserad på Stieg Larssons research.

Svenska Förläggareföreningen firade sitt 175-årsjubileum med, förutom en massa gäster, en ny … bok.

Ett nytt översättarstipendium i samarbete mellan Natur & Kultur och Författarförbundet. Eboksmomsen ska sänkas redan 1 juli 2019 enligt ett förslag och vi frågade återförsäljarna om de tänker sänka priset lika mycket som momsen. Inte glasklart.

Storytel drabbades av en stor driftsstörning som orsakades av ett fel hos deras serverleverantör – tjänsten låg nere i 16 timmar. Några rubriker de gillade mer var lanseringen i Bulgarien, att Storytel Reader fick stöd för ljudböcker och lanseringen av familjeabonnemanget med Kids Mode-funktionen. Norstedts ökade sin digitala försäljning med 52 procent under 2018. Storytelkonkurrenten Nextory gjorde ett tungt nyförvärv i Bonnierchefen Magnus Nytell.

Topplistorna publicerade vi lite oregelbundet under hösten, men här hittar du exempelvis de mest sålda böckerna i november. Boktugg släppte en digital vårkatalog. Vi listade även författarna som tjänar mest i världen. Ett läsvärt reportage var besöket på Stadsbiblioteket i Helsingborg.

Kulturprofilen dömdes till 2,5 års fängelse i hovrätten, en skärpning jämfört med tingsrätten.

Månadens söndagstuggare: Ann Ljungberg om att gå från idé till bok, Solveig Sigridsdotter Thörnblom om att nå sina drömmar, Eva Svedberg om bokens utveckling som julklapp, Charlotte Cederlund om eld, skrivande och en kommande bok och Elisabeth Bredberg om den tryckta bokens framtid.

Sådär. Det var hela sammanfattningen av andra halvåret. Vi har säkert glömt någon nyhet, men det går ju alltid att leta själv på sajten. Nu fokuserar vi på 2019!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL