Mats Ahlström inledde Bokhandlareföreningens 125-årsfirande med att tacka för förtroendet att bli omvald som ordförande. Petter (till höger) höll ett uppskattat föredrag om vad språket betytt för honom. Foto: Boktugg.

Mats Ahlström omvald som ordförande när Bokhandlareföreningen firade 125 år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På tisdagen firade Bokhandlareföreningen sitt 125-årsjubileum i Stockholm. De höll också årsmöte där Mats Ahlström omvaldes som ordförande ytterligare ett år.

Ett 70-tal bokhandlare var representerade liksom inbjudna förläggare och andra personer från bokbranschen när Bokhandlareföreningen firade sina första 125 år.

Leif Olsson höll ett spännande föredrag om historiken bakom grundandet av Bokhandlareföreningen och förklarade hur det kom sig att Förläggareföreningen startades redan 50 år tidigare – av ett gäng bokhandlare. Faktum är att Svenska Förlagföreningen instiftades 1843 av nio bokhandlare, fem boktryckare och en musikhandlare. Det berodde förstås på att bokförlag på den tiden drevs av bokhandlare och tryckerier. Bonniers började som bokhandlare, Norstedts är sprunget ur tryckeriverksamhet.


ANNONS


Vi fick veta hur många bokhandlare som funnits betydligt längre än själva föreningen. Äldst av alla är Gumperts i Göteborg som fick sitt namn 1834 men vars föregångare varit igång ända sedan 1802. Numera står det Akademibokhandeln på skylten.

Leif avslutade också sin presentation med att berätta om några av de stora utmaningar (eller kriser) som bokhandlarna gått igenom de senaste femtio åren: fria bokpriser, bokklubbarna, varuhusen och dagligvaruhandeln, nätbokhandeln. Kanske behöver streamingtjänsterna läggas till den listan?

ANNONS

– Men kom ihåg att bokhandeln har alltid klarat kriserna! sa Leif Olsson som avslutning.

Artisten och författaren Petter höll senare på kvällen ett bejublat framträdande där han berättade om sitt förhållande till språket.

Bokhandlareföreningens styrelse 2018

Vid årsmötet tidigare på kvällen blev Mats Ahlström omvald som ordförande och går nu in på sitt fjärde år på posten. Maria Edsman är ny vd för Akademibokhandeln och ersätter sin företrädare Maria Hamrefors även i Bokhandlareföreningens styrelse. I övrigt blev det inga förändringar i styrelsen som nu ser ut så här (inom parentes mandattid):

Mats Ahlström, ordförande (2019)
Matilda Ahlgren (2020)
Anders Billing (2019)
Maria Edsman (2019)
Reinhold Hedenblad (2020)
Katarina Jeansson (2019)
Christoffer Palmer (2020)

På Boktugg säger vi förstås grattis till de första 125 åren. Det kommer alldeles säkert att finnas fysiska butiker som säljer böcker även i framtiden och när man tittar tillbaka på historiken så är frågan snarare hur framtidens bokhandel kommer att se ut och vilka varor de ska komplettera bokhyllorna med.

Personligen tror jag dock att fasta bokpriser (som vi hade i Sverige mellan 1843 och 1970) inte är något som bokhandeln ska hoppas på som frälsare. Det är bortkastad tid att ens fundera över. Nu gäller det snarare att hitta en väg framåt, precis som vissa bokhandlare gjort i över 200 år.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL