ANNONS

Inga gratis plastpåsar på Bokmässan från Norstedts-förlagen

David Lagercrantz signerar sin nya bok på Bokmässan 2017. Foto: Boktugg.

Från och med Bokmässan 2018 kommer Norstedts, Rabén & Sjögren, Massolit och B Wahlströms att ta betalt för plastpåsarna. De hoppas att andra förlag gör samma sak.

– Vi måste alla hjälpas åt att minska mängden plast i världen. Kunderna måste ju förvisso kunna bära hem böckerna på något sätt men vi vill gärna hjälpa till att minska antalet plastkassar. Därför kommer vi ta betalt för plastkassar under bokmässan 2018, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp.

Plastpåsarna från Norstedts Förlagsgrupp kommer säljas för 2 kronor och pengarna går oavkortat till Naturskyddsföreningens miljöarbete. Plastpåsarna är även klimatkompenserade genom certifierad trädplantering i Colombia.

Norstedts Förlagsgrupp uppmanar även andra förlag att göra samma sak.

Bokhandlare och andra butiker tar idag betalt för plastpåsar, efter att nya regler trädde i kraft redan förra året. På Bokmässan har man sett en trend mot att flera förlag bytt ut plastpåsar mot tygkassar eller liknande som kan återanvändas.

Olle Lidbom berättar att Norstedts förlagsgrupp tittat på flera alternativ till plastkassar. Kassar av nedbrytbar plast visade sig för ömtåliga och svaga för böcker. Även papperskassar bedömdes ömtåliga och inte nödvändigtvis bättre för miljön. Tygkassar blir både dyra och skrymmande och är bara miljövänliga om de används väldigt många gånger.

Rutinerade besökare på Bokmässan tar förstås ryggsäck eller en dramatenväska med sig.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL