fbpx

Inga gratis plastpåsar på Bokmässan från Norstedts-förlagen

David Lagercrantz signerar sin nya bok på Bokmässan 2017. Foto: Boktugg.

Från och med Bokmässan 2018 kommer Norstedts, Rabén & Sjögren, Massolit och B Wahlströms att ta betalt för plastpåsarna. De hoppas att andra förlag gör samma sak.

– Vi måste alla hjälpas åt att minska mängden plast i världen. Kunderna måste ju förvisso kunna bära hem böckerna på något sätt men vi vill gärna hjälpa till att minska antalet plastkassar. Därför kommer vi ta betalt för plastkassar under bokmässan 2018, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp.

Plastpåsarna från Norstedts Förlagsgrupp kommer säljas för 2 kronor och pengarna går oavkortat till Naturskyddsföreningens miljöarbete. Plastpåsarna är även klimatkompenserade genom certifierad trädplantering i Colombia.

Norstedts Förlagsgrupp uppmanar även andra förlag att göra samma sak.

ANNONS

Bokhandlare och andra butiker tar idag betalt för plastpåsar, efter att nya regler trädde i kraft redan förra året. På Bokmässan har man sett en trend mot att flera förlag bytt ut plastpåsar mot tygkassar eller liknande som kan återanvändas.

Olle Lidbom berättar att Norstedts förlagsgrupp tittat på flera alternativ till plastkassar. Kassar av nedbrytbar plast visade sig för ömtåliga och svaga för böcker. Även papperskassar bedömdes ömtåliga och inte nödvändigtvis bättre för miljön. Tygkassar blir både dyra och skrymmande och är bara miljövänliga om de används väldigt många gånger.

Rutinerade besökare på Bokmässan tar förstås ryggsäck eller en dramatenväska med sig.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny