fbpx

Inga gratis plastpåsar på Bokmässan från Norstedts-förlagen

David Lagercrantz signerar sin nya bok på Bokmässan 2017. Foto: Boktugg.

Från och med Bokmässan 2018 kommer Norstedts, Rabén & Sjögren, Massolit och B Wahlströms att ta betalt för plastpåsarna. De hoppas att andra förlag gör samma sak.

– Vi måste alla hjälpas åt att minska mängden plast i världen. Kunderna måste ju förvisso kunna bära hem böckerna på något sätt men vi vill gärna hjälpa till att minska antalet plastkassar. Därför kommer vi ta betalt för plastkassar under bokmässan 2018, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp.

Plastpåsarna från Norstedts Förlagsgrupp kommer säljas för 2 kronor och pengarna går oavkortat till Naturskyddsföreningens miljöarbete. Plastpåsarna är även klimatkompenserade genom certifierad trädplantering i Colombia.

Norstedts Förlagsgrupp uppmanar även andra förlag att göra samma sak.

ANNONS

Bokhandlare och andra butiker tar idag betalt för plastpåsar, efter att nya regler trädde i kraft redan förra året. På Bokmässan har man sett en trend mot att flera förlag bytt ut plastpåsar mot tygkassar eller liknande som kan återanvändas.

Olle Lidbom berättar att Norstedts förlagsgrupp tittat på flera alternativ till plastkassar. Kassar av nedbrytbar plast visade sig för ömtåliga och svaga för böcker. Även papperskassar bedömdes ömtåliga och inte nödvändigtvis bättre för miljön. Tygkassar blir både dyra och skrymmande och är bara miljövänliga om de används väldigt många gånger.

Rutinerade besökare på Bokmässan tar förstås ryggsäck eller en dramatenväska med sig.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.