fbpx

Årets bästa kriminalroman 2018: Silvervägen av Stina Jackson

Vinnare av Årets kriminalroman 2018 - Stina Jackson med Silvervägen. Foto: Svenska Deckarakademin.

Stina Jackson vinner priset för Årets bästa kriminalroman 2018 för sin debut Silvervägen, meddelar Svenska Deckarakademin idag. Bästa till svenska översatta kriminalroman blev Darktown av Tomas Mullen (översättare Claes Göran Green).

Det blev en debutant som tog hem priset ”Årets bästa svenska kriminalroman” år 2018. Svenska Deckarakademin har beslutat att ge ”Den gyllene kofoten” till Stina Jackson för hennes roman Silvervägen (Albert Bonniers förlag). Motiveringen lyder: ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland”.

Till bästa ”Till svenska översatta kriminalroman” utsågs Tomas Mullen: Darktown i översättning av Claes Göran Green. Motivering: ”Historisk polisroman i rasismens svarta skugga”. Den är utgiven av Historiska Media.

Övriga nominerade till Årets bästa kriminalroman var:
Anders de la Motte: Vintereld
Carin Gerhardsen: Det som göms i snö
Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening
Anders Roslund: Tre timmar

ANNONS

… och till bästa till svenska översatta kriminalroman:
Sharon Bolton: Hantverkaren (Originaltitel: The Craftsman, översättning Åsa Brolin)
Kati Heikkapelto: De försvarslösa (Originaltitel: Soujattomat, översättning Marjut Hökfelt)
Jo Nesbø: Macbeth (Originaltitel: Macbeth, översättning Per Olaisen)
Leïla Slimani: Vaggvisa (Originaltitel Chanson douce, översättning: Maria Björkman)

Boktugg har tidigare skrivit om alla de nominerade till Årets kriminalroman 2018.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny