fbpx

Årets bästa kriminalroman 2018: Silvervägen av Stina Jackson

Vinnare av Årets kriminalroman 2018 - Stina Jackson med Silvervägen. Foto: Svenska Deckarakademin.

Stina Jackson vinner priset för Årets bästa kriminalroman 2018 för sin debut Silvervägen, meddelar Svenska Deckarakademin idag. Bästa till svenska översatta kriminalroman blev Darktown av Tomas Mullen (översättare Claes Göran Green).

Det blev en debutant som tog hem priset ”Årets bästa svenska kriminalroman” år 2018. Svenska Deckarakademin har beslutat att ge ”Den gyllene kofoten” till Stina Jackson för hennes roman Silvervägen (Albert Bonniers förlag). Motiveringen lyder: ”Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland”.

Till bästa ”Till svenska översatta kriminalroman” utsågs Tomas Mullen: Darktown i översättning av Claes Göran Green. Motivering: ”Historisk polisroman i rasismens svarta skugga”. Den är utgiven av Historiska Media.

Övriga nominerade till Årets bästa kriminalroman var:
Anders de la Motte: Vintereld
Carin Gerhardsen: Det som göms i snö
Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening
Anders Roslund: Tre timmar

ANNONS

… och till bästa till svenska översatta kriminalroman:
Sharon Bolton: Hantverkaren (Originaltitel: The Craftsman, översättning Åsa Brolin)
Kati Heikkapelto: De försvarslösa (Originaltitel: Soujattomat, översättning Marjut Hökfelt)
Jo Nesbø: Macbeth (Originaltitel: Macbeth, översättning Per Olaisen)
Leïla Slimani: Vaggvisa (Originaltitel Chanson douce, översättning: Maria Björkman)

Boktugg har tidigare skrivit om alla de nominerade till Årets kriminalroman 2018.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.