Zlatan Ibrahimovic om nya boken ”Jag är fotboll”

Zlatan Ibrahimovic i en intervju om den nya boken ”Jag är fotboll”. Foto: Elisa-Ferrari/TT.

Idag släpps den nya boken Jag är fotboll skriven av Zlatan Ibrahimovic och Mats Olsson. En bok med mer fokus på hans karriär än den förra världssuccén Jag är Zlatan.

– Jag har gått igenom mycket och det här är min chans att visa hela världen mina siffror, mina resultat, säger en glad och stolt Zlatan Ibrahimovic när TT träffar honom i en hotellsvit i Beverly Hills, Los Angeles.

Boken täcker fotbollsstjärnans kometkarriär inom den internationella proffsfotbollen. Från de tidiga åren i Malmö FF vidare till europeiska topplag som Barcelona, Milan, PSG och Manchester United, innan han flyttade till USA och började spela för LA Galaxy.

Ibrahimovic beskriver rotlösheten som ett sätt att ständigt pressa sig utanför sin egen bekvämlighetszon.

– En utmaning enligt mig är när du kommer till ett nytt land, ett nytt språk, en ny stad, en ny klubb, en ny mentalitet. Allt nytt, och jag kommer där med min väska. ”Visa vad du går för” säger de, och då säger jag ”inga problem”.

Många intervjuer med Zlatans tidigare tränare och medspelare

Jag är fotboll innehåller många intervjuer med före detta tränare som José Mourinho och medspelare som Thierry Henry och Thiago Silva.

Juventus före detta sportchef Luciano Moggi menar i boken att svensken skulle bli en bra tränare när hans karriär som spelare tar slut.

– Jag känner redan nu att jag bidrar mer än bara som spelare, medger Ibrahimovic. Men att vara huvudtränare tror jag är en väldigt stor stress. Om du har ett lag som inte kan bidra med något som du själv kunnat göra, och du själv inte kan gå in på planen och göra det du vill att laget ska göra, då blir det en svår situation. Som människa måste du kunna hantera det om du väljer att bli tränare.

Zlatans relation till landslaget har ofta skapat rabalder i media. Han har ansetts vara divig, arrogant och dålig på lagspel. I den nya boken menar han att mycket av kritiken mot honom inom fotbollsvärlden och från medier, bottnade i smygrasism.

– Om inte jag hade varit Ibrahimovic hade jag garanterat varit skyddad över hela världen av Sverige. Jag representerar Sverige och kommer från Sverige. Men när Ibrahimovic gjorde ett misstag, då var det stort. När Ibrahimovic tog en straff från någon annan, då var det jobbigt för de andra – inte för mig för jag gjorde mål – men det var fel i de andras ögon.

Zlatans karaktär hyllades i Italien

Han kände sig mer hemma i Italien där hans stora personlighet och speciella karaktär hyllades på ett positivt sätt.

– I Sverige ansågs inte det där vara svenskt, men om jag ska vara ärlig: jag sket i allt det. Jag sa ”jag ska skapa min egen story, det jag kommer med kan ingen annan komma med”.

– Det var exakt det som hände. I framtiden ska folk kolla tillbaka och säga ”han där kom med något helt annat”.

TT: Du skriver i boken att du fortfarande kan ”höra hur snacket går”.
– Vad hände med Durmaz? Exakt. Det han har gått igenom är ingenting mot det jag har gått igenom, men jag står upp för mig själv vilket Durmaz också gjorde. Jag har min stolthet, jag vet vad jag är bra på, jag bidrar med det jag kan och det är fotbollen, inte genom att snacka. Jag tillhör inte politikvärlden, det är inte för mig. Det är fotbollen jag representerar. Jag är det nya Sverige.

TT: Men med tanke på dina erfarenheter, blir du orolig över att SD fick så höga siffror i senaste valet?
– Det där har jag inte så bra koll på. Jag hoppas att alla röstar för landets bästa, sedan vad det blir är upp till folket. Det är de som avgör vad som är bäst. Men de här SD, jag har ingen koll på dem. De vet vem jag är men jag vet inte vilka de är, det säger allt.

Text: Kristoffer Viita/TT

Fakta om boken Jag är fotboll

Releasedatum: 8 november 2018.
Författare: Zlatan Ibrahimovic tillsammans med Mats Olsson, som genomfört samtliga intervjuer i boken. Bland annat med José Mourinho, Paul Pogba, Patrick Vieria, Roland Andersson, Henrik Larsson, Thierry Henry, Mino Raiola med flera.
Självbiografin Jag är Zlatan Ibrahimovic (2011) handlade om människan Zlatan medan Jag är fotboll handlar om spelaren, och täcker Zlatans karriär inom den internationella proffsfotbollen.

Fakta: Zlatan om …
… att fotbollsvärlden inte är någon dans på rosor. Han utvecklar konflikten med Malmö FF:s före detta sportchef Hasse Borg, som Ibrahimovic menar tvingade honom att betala tillbaka 120 000 kronor som Zlatan trodde var lön.
– På den här tiden hade jag ingen som representerade mig. Hasse Borg sa att han ville mig väl och ville hjälpa mig. Han styrde upp det mesta och sa ”det här är din lön” och efter sex månader i Ajax kom ett återbetalningskrav från MFF. Jag fick betala tillbaka de pengarna. Det var inte lön, det var en människa som inte brydde sig. Om det hänt idag hade han fått betala tillbaka varenda enkrona.

… LA Galaxy. Zlatans agent Mino Raiola säger i Jag är fotboll att LA Galaxy är för Zlatan Ibrahimovic vad rehab är för en narkoman, ett sätt att trappa ner för att vara redo för det liv som kommer efter karriären.
– Galaxy har gett mig chansen att visa världen att jag fortfarande är vid liv. Och det är jag väldigt tacksam för. Nu har jag bara att ge tillbaka. Jag har fått visa mig på den amerikanska marknaden tack vare Galaxy. Det är inte Europa, nej, men Europa har vi gått igenom, vi har gått igenom USA. Vad som händer härnäst får vi se men ett år av ”rehab” det tror jag inte på. Vi är här för att visa, vi är här för att hjälpa. Men så klart, det är inte Europa.

Fakta om Zlatans karriär år för år

1999: Flyttas upp i Malmö FF:s A-lag. Gör ett mål under debutsäsongen i allsvenskan när MFF degraderas till superettan.

2000: Gör tolv mål i superettan när MFF tar klivet tillbaka till allsvenskan.

2001: Landslagsdebut i januari när Sverige spelar 0–0 mot Färöarna i Tipshallen i Växjö. Säljs under sommaren till den nederländska storklubben Ajax för över 80 miljoner kronor.

2002: Tar hem ligan och cupen i Nederländerna med Ajax. Gör sitt första mästerskap med Sverige när landslaget når åttondelsfinal i VM i Sydkorea och Japan. Sätter två mål i sin Champions League-debut mot Lyon.

2004: Vinner ligan med Ajax igen. Når kvartsfinal i EM i Portugal. Säljs i slutet av sommaren till den italienska storklubben Juventus.

2005: Vinner sin första scudetto i karriären, men Juventus fråntogs såväl den titeln som den året efter på grund av calciopoli-skandalen. Årets utländska spelare i Serie A. Får sin första Guldboll – Sveriges bästa fotbollsspelare.

2006: Gör sitt andra VM när Sverige når åttondelsfinal i Tyskland. Värvas av Inter.

2007: Gör 15 mål för Inter när klubben vinner italienska ligan för första gången på 17 år.

2008: Ny scudetto med Inter. Utsedd till bästa spelare i italienska ligan. Ut i gruppspelet i EM i Schweiz och Österrike. Får Jerringpriset och sin tredje Guldboll.

2009: Tredje ligatiteln med Inter när Ibrahimovic vinner skytteligan i Italien med sina 25 mål. Årets spelare i Italien. Går över till spanska Barcelona.

2010: Gör 16 ligamål för Barcelona när klubben blir spansk mästare. Världsmästare för klubblag med Barcelona. Lämnar klubben för Milan i slutet av sommaren. Får sin femte Guldboll.

2011: Vinner italienska ligan med Milan. Gör under hösten sitt 100:e mål i Serie A. Årets spelare i Italien för tredje gången.

2012: Vinner skytteligan i Serie A för andra gången när Milan slutar tvåa. Spelar EM i Polen/Ukraina när Sverige åkte ut i gruppspelet. Lämnar för franska Paris Saint-Germain.

2013: Tar hem sin första ligatitel i Frankrike och vinner skytteligan på 30 mål.

2014: Blir svenska landslagets främste målskytt genom tiderna. Ny ligatitel med PSG och vinst i skytteligan med 26 mål.

2015: Blir PSG:s främste målskytt genom tiderna och tar tredje raka ligatiteln. Får sin tionde Guldboll. Skjuter Sverige till EM med tre mål på två matcher i playoff mot Danmark och står därefter på 62 landslagsmål. Möter Malmö FF för första gången i Champions League.

2016: Meddelar att han lämnar PSG och blir klar för Manchester United i juli. Inför Sveriges avslutade EM-gruppspelsmatch mot Belgien i Frankrike meddelar han att landslagskarriären är slut efter EM och att han inte kommer att spela OS i Rio. I augusti, i sin tredje match för United, avgör han den engelska supercupen Community Shield med sitt 2–1-mål mot ligamästaren Leicester.

2017: Gör 17 ligamål på 28 matcher och slutar på sjunde plats i skytteligan när Manchester United blir sexa i Premier League. Totalt 28 mål på 46 matcher för United som vinner Europa League och den engelska ligacupen. Skadar sitt högra knä allvarligt i Europa League-matchen hemma mot Anderlecht i april och är borta från spel i sju månader. Comeback i 4–1-segern hemma mot Newcastle i Premier League i november då han hoppar in med en knapp kvart kvar, men förblir mållös.

2018: Lämnar Manchester United efter sporadiska inhopp i England under vintern. Presenterad av Los Angeles Galaxy i en helsidesannons i Los Angeles Times under våren. Ibrahimovic öser in mål, 22 på 27 MLS-matcher, men säsongen blir misslyckad. Galaxy förlorar i den sista ligaomgången och missar slutspelet.

(TT)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.