fbpx

Bokfabriken satsar på dubbla inläsningar av ljudböcker

Bokfabrikens VD Lasse Brahme Foto: Bokfabriken

I höst testar Bokfabriken ett nytt koncept med fler inläsningar av samma bok. Bokfabrikens VD Lasse Brahme är optimistisk inför satsningen och ser den som en försmak på framtidens ljudböcker.

Nu ger Bokfabriken sina boklyssnare nya möjligheter för bästa upplevelse. Inför hösten har förlaget försett tre böcker med två olika inläsare och numera kan man lyssna på Helena Kubicek Boyes Innan snön faller inläst av Karin Mannerström eller Katarina Ewerlöf, David Baldaccis Jakten på Amors Decker med Reine Brynolfsson eller sedan tidigare Dan Kandells och Mats Ahlstedts Den sista vilan inläst av Matias Holm eller Maria Lyckow. Initiativet ger lyssnarna fler valmöjligheter samtidigt som risken för att en ljudbok överges knappt innan den börjar minskar:

– Det är inte ovanligt att lyssnare väljer bort böcker eftersom de inte gillar en specifik uppläsare, säger Lasse Brahme, Bokfabrikens VD. Att ge lyssnarna alternativ och möjlighet att välja uppläsare innebär en unik möjlighet både för lyssnaren och för boken.

ANNONS

När Lasse Brahme började med ljudböcker för 12 år sedan var de flesta inläsningar linjära utan yviga gester eller karaktärsdrivna röster. Tack vare att ljudböckerna utvecklats och utbudet breddats går det idag att skönja en skiljelinje hos lyssnarna: somliga vill ha dramatiska inläsningar, andra önskar mer stillsamma utan så mycket variation i ton- och röstläge, vissa föredrar manliga röster, andra kvinnliga. Olika inläsare för samma bok är dessutom en försmak på framtidens ljudböcker när talsyntes blir verklighet och Lasse tycker det är kul att förekomma fenomenet och redan nu kunna ge prov på de variationer som kommer att komma längre fram:

– Det ska bli intressant att se var det leder, säger han och fortsätter: En ny inläsare är lite som återutgivningen av en fysisk bok – det kan ge boken ny skjuts. När Innan snön faller släpptes som ljudbok andra gången klättrade den direkt upp på plats 25 på Storytels topplista.

De första tre böckernas inläsare bär alla med sig faktorer som Bokfabriken kan ha som referenspunkt när de om några månader utvärderar hur det gått: Karin Mannerström och Katarina Ewerlöf läser in linjärt kontra icke-linjärt och Matias Holm och Maria Lyckow representerar det manliga och kvinnliga. När det kommer till David Baldaccis böcker är Reine Brynolfsson den som tidigare läst in de flesta av hans titlar vilket ger Lasse och hans kollegor möjlighet att urskilja ett mönster i lyssnarnas tendens till att vara lojala en inläsare – eller inte.

ANNONS

– Planen är att köra de här tre under hösten och sedan får vi utvärdera, säger Lasse. Det är lättare att producera dubbla inläsare för även om inspelningskostnaden blir den dubbla finns resten av produktionen redan klar andra gången. Jag väljer att vara optimist, det kommer gå bra även om resultatet säkert kommer att variera mellan böckerna. Det är ett spännande koncept att prova och funkar det kan det trilla på fler böcker. Beslutet vilar på hur det går och vilken feedback vi får från lyssnarna.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny