fbpx

WAPI öppnar kontor i Finland och Spanien

Nytillskottet i Finland, Noora Vaakanainen (i mitten), välkomnas till WAPI av Mattias Lundgren och Jessica-Rudin. Foto: Sölve Dahlgren

Word Audio Publishing International (WAPI) börjar nu göra skäl för namnet. Noora Vaakanainen har rekryterats för att öppna ett finskt kontor. Spanien och Ryssland ligger i pipeline.

– Den svenska marknaden är tajt och börjar bli mättad. Vi tror att vi kan göra samma sak som vi gjort här i Sverige även i andra länder som inte är lika mogna ljudboksländer, säger Mattias Lundgren, grundare av WAPI.

Inte oväntat blir Finland det första landet för satsningen. Både Storytel och Bookbeat har haft framgångar där och ljudboksmarknaden växer kraftigt. Även Nextory lanserar i Finland. Nu har WAPI hittat rätt person att sköta den finska verksamheten.

ANNONS

– Jag jobbade med Type & Tell när de lanserade i Finland och gillar kombinationen böcker och teknik. Läsandet har gått ner lite i Finland men jag tror att audioböcker ändrar på det, säger Noora Vaakanainen som började på WAPI i september.

WAPI räknar med att starta med samma bas som i Sverige, bokmarknaden i de två länderna har stora likheter och man kommer att översätta och ge ut flera svenska författare. Men man jagar givetvis även finska författare till WAPI Finland.

– Vi har redan signat ett gäng finska författare och det är flera som kontaktat oss. Just nu har vi tjugofem titlar som vi ska börja rulla ut, de första kommer troligen i december och vi släpper de flesta både som ebok och ljudbok, säger Noora.

ANNONS

Faktum är att förlaget kommer att lansera böcker i hela Norden, även om man nöjer sig med kontor i Sverige och Finland. Den danska marknaden kommer att skötas från det svenska kontoret i Malmö som bara ligger 35 minuters tågresa från Köpenhamn.

– Vi har danska uppläsare som kommer till vår studio i Malmö, så det kommer att funka bra. Vi pratar med flera ljudstudios i Finland för produktion där, säger Jessica Rudin, COO på förlaget.

Troligen kommer man att börja med en nordisk samrelease på Skumtomten av Mia Ahl, en originalproduktion som gått väldigt bra i Sverige.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Men blickarna finns redan på en ännu mer internationell expansion. Närmast ligger, kanske lite oväntat, Spanien där visserligen Storytel redan har lanserat.

– Spanska är ett stort språk och en marknad vi tror mycket på. Men nyckeln är alltid att ha någon på plats och i det här fallet så har min syster Sally Lundgren bott i Spanien i arton år så hon kommer att driva det, säger Mattias.

Även i Ryssland är WAPI på väg in, och där kommer man också att ha en person på plats. Nordiska deckare är redan stora där och WAPI kan dessutom ta rygg på Storytel. Sedan hoppas WAPI-folket givetvis att den internationella expansionen ska öka attraktionskraften bland svenska författare när deras böcker kan få utgivning utomlands. En WAPI-författare som får chansen från start är Christina Larsson. Avtal har även skrivits med Susan Casserfelt för ett flertal marknader.

– Det känns jättekul, jag är verkligen glad för att mina böcker nu släpps utomlands av WAPI, säger Christina Larsson till Boktugg.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.