Eboksläsaren Kobo Forma är vattentät och ska klara att du tappar den i en sjö exempelvis. Foto: Kobo.

Läsplattan är inte död – både Kobo och Amazon lanserar nya eboksläsare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Surfplattor och mobiltelefoner till trots – läsplattor eller dedikerade eboksläsare lever vidare. Både nya Kobo Forma och Kindle Paperwhite generation 4 släpps inom kort.

När Storytel Reader släpptes tidigare i år (läst vårt test av Storytel Reader) så skakade många på huvudet och menade att det är appar som gäller idag, det är nästan så att surfplattor som iPad har konkurrerats ut av mobiltelefoner med allt större skärmar.


ANNONS


Men så är det faktiskt inte. Kindle är kanske inte lika hypad som den en gång var men företaget har fortsatt att släppa nya allt bättre versioner av Kindle. Den senaste har nu presenterats och släpps för försäljning den 7 november.

Kindle Paperwhite generation 4 har en 6-tums E-Ink Carta HD touchscreen-skärm med en upplösning på 1430×1080 pixlar. För första gången är den vattentät (vilket konkurrenter erbjudit tidigare) och ska tåla att man tappar ner den i en pool (max två meters djup) och att man spiller kaffe eller te på den.

ANNONS

En annan nyhet är att Kindle Paperwhite nu har Bluetooth så att du kan koppla in trådlösa hörlurar eller högtalare för att lyssna på ljudböcker, den har stöd för Audible. Amazon har dubblat minnet jämfört med generation 3 till 8 GB som standard och en variant med 32 GB för den som gillar ljudböcker och/eller serietidningar. Annars marknadsförs plattan som vanligt med att den ska rymma tusentals eböcker.

Redan nu kan man förbeställa nya Kindle Paperwhite som kostar 130 dollar för 8 GB-varianten och 160 dollar för 32 GB. Dessutom finns toppmodellen med 32 GB och gratis 4G-bredband för 249 dollar, den vanliga använder WiFi för att koppla upp sig mot Amazonmolnet och synka dina eböcker och ljudböcker.

Amazon skriver att detta är den tunnaste (8,18 mm) och lättaste (182 gram) Kindleplattan hittills.

 

Kobo Forma läsplatta.

Kobo Forma heter konkurrenten Kobos nya läsplatta. Den är större (8 tumsskärm med 1440 × 1920 pixlar) men har lika mycket minne (8 GB och det finns även en variant med 32 GB). Den är vattentät (IPX8-klassad) precis som Kobos tidigare generation. Dessutom har den inbyggt stöd för att låna eböcker från bibliotek – i alla fall de som är anslutna till Overdrive (både de och Kobo ägs av Rakuten).

Kobo lanserar sin platta som en premiumläsplatta och priset börjar på 280 dollar och för oss på den här sidan Atlanten blir priset 280 euro. Den 30 oktober släpps Kobo Forma för den svenska marknaden men det innebär inte att svenska finns bland de språk som stöds i gränssnittet på själva plattan.

Kobo Forma är faktiskt lite tyngre än Kindle med sina 197 gram men med tanke på den större skärmstorleken är det inte så stor skillnad. Måtten är 160 x 177,7 x 8,5 mm. Och tjockleken är mätt i den ände av läsaren som man ska hålla i, den andra är blott 4,2 mm. Batteri på 1200 mAh.

En intressant reflektion som Kobo gör på sin blogg och som man definitivt bör ha i åtanke när man jämför försäljningen av mobiltelefoner/surfplattor och läsplattor är livslängden. En mobiltelefon är det få människor som idag använder mer än två år eftersom minne och processor inte hänger med och inte klarar nyare appar. Dessutom slits telefonerna ofta så att de efter tre år inte fungerar lika bra.

Men läsplattor verkar ha en betydligt mycket längre livslängd. En Kobomedarbetare konstaterar att han ombord på flygplan regelbundet träffar på folk som sitter med Koboplattor tillverkade 2011 och 2012, alltså sex-sju år gamla läsplattor. Det har givetvis hänt massor med tekniken sedan dess, större och bättre skärmar, lättare plattor och mer minne. Men de äldre plattorna fungerar fortfarande. Det går alldeles utmärkt att läsa eböcker på dem fortfarande.

Dessutom finns det allt fler som stör sig på pling och notifieringar från epost, sociala medier och alla andra appar i mobiltelefonen. Plötsligt framstår en läsplatta som det närmsta en nedkopplad läsupplevelse du kan komma – bortsett från en pappersbok då.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL