En av de författare som hjälpte Bonnierförlagen att slå försäljningsrekord på lördagen var Clara Henry. Foto: Conny Palmkvist

Försäljningsrekord hos Bonniers och Norstedts på Bokmässan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Förlagen med de största montrarna, Bonnierförlagen och Norstedts (med alla imprints), noterade båda försäljningsrekord på lördagen.

– Oerhört skönt, vi har haft bra tryck i montern och mycket folk alla dagarna. Det känns som att folk som inte kom förra året har längtat efter att komma tillbaka till mässan, säger Otto Sjöberg, vd för Norstedts förlagsgrupp.

Printz Publishing som köptes av Norstedts tillhör visserligen inte formellt förlagsgruppen förrän på måndag men på Bokmässan ligger de grannar och när Jojo Moyes signerade blev det lång kö och trångt i gångarna.

Inför lördagen var frågan alla ställde sig: Skulle besökarna komma tillbaka efter förra årets kaos då demonstranter på Göteborgs gator skrämde bort många? Svaret verkar vara ja.

Norstedts satte försäljningsrekord torsdag, fredag och lördag. Bonnierförlagen noterade försäljningsrekord i torsdags och lördags. Och nästan i fredags.

– Det är härligt. Vi har haft bra signeringar och bra logistik i montern. Det gäller att hela tiden fylla på med böcker så att inget tar slut, säger Göran Wiberg, försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.

Boktugg pratade även med flera mindre förlag. Alla hade inte hunnit räkna samman lika noga som jättarna men alla var överens om att det var betydligt bättre än förra året (då vissa förlag tappade 50-70 procent jämfört med 2016).

De preliminära besökssiffrorna visar på en ökning jämfört med 2017. Imorgon vet vi om Bokmässan lyckas ”studsa tillbaka” efter katastrofåret 2017.

Besökssiffror (preliminära) hittills:
Torsdag 17 770
Fredag 22 400
Lördag 26 390

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL