ANNONS

Söndagstuggare: Ewa Åkerlind om varför man startar förlag

Ewa Åkerlind, förlagschef på Ordberoende förlag. Foto: Viktoria Davidsson

Ewa Åkerlind driver Ordberoende förlag.

Berörande berättelser kan förändra människors liv

Text: Ewa Åkerlind

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

När jag var 50 år gick min man bort i en smärtsam cancersjukdom och jag skrev och grät under ett år. Redigerade sedan under ännu ett år och gav ut diktsamlingen Saknad 2009. Därmed startades förlaget. Jag fick många tackbrev från läsare som genom att läsa boken äntligen hade lyckats släppa sin sorg och kunnat gå vidare med sina liv. Jag tänkte att jag ville ta vara på livet. Kände att jag gjorde det, då.

Sedan rullade allt på och sorgen sjönk undan. Jag jobbade på med förlaget och skulle fylla 60. Det kändes lite jobbigt. Skulle jag bli en tant nu? Jag träffade tre 70-plus kvinnor på en resa, och de var verkligen inte några trötta tanter. Tvärtom, det var lite svårt att orka med i deras tempo. Så jag kände att jag fick skärpa till mig. Levde jag det liv jag ville ha? Tog jag vara på mitt liv? Eller satt jag bara och slötittade på teveserier och drack fredagsvin ur box på helgerna?

I höstas fick jag manuset till Det stora dejtingäventyret, och den är verkligen väldigt rolig och upplyftande. Nu har jag valt att bli singel igen, och kunde Kristina, 67 i romanen så ska det väl gå bra även för mig, tänker jag.

Förra året på Bokmässan kom det fram flera 60-plus kvinnor till oss i montern och berättade att de läst Eva Swedenmarks mappie-böcker (Om ni inte börjar leva gör jag slut, Se upp med vad du önskar och Bortom all genans) om De fyras gäng.
Och de hade blivit så inspirerade. Några hade startat egna ”De fyras gäng” och börjat förverkliga sina drömmar. En ung man berättade att hans svärmor, som inte läst en bok på många år, var så lycklig att hon läst ut dem. Och en annan har en farmor som bara väntar på nästa del i serien, och nu har hon fått den.

ANNONS

Efter att vi gett ut biografierna En vacker dag lämnar jag honom och Helvetet jag kallade kärlek har förlaget och författarna fått otroligt många läsarbrev från personer som äntligen vågat lämna sina förhållanden som varit fyllda av hot och kränkningar. Både Maria Blomqvist och Lena Bivner har medverkat i TV4 Nyhetsmorgon och berättat om sina böcker och om hur de lyckades lämna sina destruktiva relationer.

Ordberoende förlag ger ut berättelser som förändrar människors liv. Det kanske låter pretentiöst men om jag tänker efter ordentligt så har det ofta varit så.

Träffa oss gärna på Bokmässan monter B:0008!

Om gästbloggaren:
Ewa Åkerlind
driver Ordberoende förlag på heltid sedan 2013. Innan dess arbetade hon med PR och presskontakter på Ericsson och Vattenfall. Bor i Stockholm och har två vuxna barn och ett barnbarn. Läser många olika typer av litteratur och älskar att resa. Ewa har ett hemligt skrivprojekt på gång och är en regelbunden utövare av yoga.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se