fbpx

Bonnierkoncernen styckas i åtta bolag – öppnar för börsnoteringar

Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnierkoncernen. Foto: Peter Jönsson

Bonnierkoncernen ska delas upp i åtta separata dotterbolag, meddelar Bonniers idag. Två av bolagen kommer att vara verksamma i bokbranschen och är idag egna affärsområden inom koncernen: Adlibris och Books.

Efter affären med Telia (som dock inväntar godkännande av Konkurrensverket) så har Bonnierkoncernens balansräkning blivit betydligt trevligare läsning och det är en anledning till att de nu kan ta steget att dela upp den brokiga koncernen i separata bolag.

– Förhoppningsvis kommer den här affären med Telia medföra att mediekoncernen i stort sett blir skuldfri, vilket innebär att det blir enklare att fördela lånen och skulderna i koncernen, säger Carl-Johan Bonnier till Dagens Industri.

I ett pressmeddelande skriver Bonniers att deras affärsområden kommer att utvecklas till självständiga bolag. Den strategiska styrningen kommer då att bedrivas genom styrelsen för respektive bolag, istället för som idag genom koncernbolaget Bonnier AB. Förändringen ska vara genomförd 1 januari 2019.

ANNONS

I samband med det kommer Bonnier AB och moderbolaget Bonnier Holding att sammanföras i ett renodlat och mindre ägarbolag. Tomas Franzén kommer under hösten att driva arbetet med förändringarna. Efter att ha avslutat uppdraget som vd och koncernchef för Bonnier AB kommer Tomas Franzén sedan att vara styrelseordförande i News, Broadcasting och Adlibrisgruppen.

– I juli undertecknade vi avtalet om försäljning av Bonnier Broadcasting till Telia. Affären stärker såväl Broadcasting som våra övriga bolag, och ger Bonnier finansiell styrka och handlingsfrihet framåt. Samtidigt som vi blir en mindre koncern, får vi utrymme att bli offensivare avseende både investeringar och förvärv, säger Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande Bonnier AB i pressmeddelandet.

– Mot den bakgrunden tar vi nu nästa steg, och förändrar bolagsstyrningen i koncernen genom att fullt ut göra om Bonnier AB:s åtta affärsområden till självständiga bolag*. Det ger ett tydligare mandat för vd och ledning i respektive bolag, och en möjlighet till ett mer värdeskapande och snabbrörligt styrelsearbete, närmare verksamheterna. I samband med det förändrar vi överbyggnaden i koncernen genom att sammanföra Bonnier AB och Bonnier Holding till ett mindre och mer renodlat ägarbolag, med Holdings Erik Haegerstrand som vd.

ANNONS

Den här förändringen möjliggörs av det arbete som bedrivits av och under Tomas Franzén med att sammanföra tidigare helt separata bolag till samlade enheter med gemensamma ledningar, inte minst inom News (DN, Di, Expressen, HD–Sydsvenskan) och Broadcasting (TV4, C More, MTV).

– Sammanslagningen i affärsområden har förtydligat och effektiviserat våra verksamheter och mobiliserat resurser för inte minst investeringar i teknik- och produktutveckling. Arbetet med den här transitionen kommer att drivas av Tomas Franzén tillsammans med Erik Haegerstrand och ledningarna i bolagen. Jag är glad över att Tomas, även efter att rollen som koncernchef försvinner, kommer att ha en central roll inom Bonnier, som styrelseordförande i ett antal av våra viktigaste verksamheter: News, Broadcasting och Adlibrisgruppen, säger Carl-Johan Bonnier.

Styrelseordförande i Bonnier Books blir Maria Curman som sedan tidigare också är ordförande i SF Studios. Rekrytering av ytterligare externa ledamöter till bolagens styrelser kommer att genomföras under hösten. Från den 1 januari 2019 är målet att affärsområdena fullt ut ska kunna fungera som självständiga bolag.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Under hösten kommer jag att tillsammans med Erik Haegerstrand och medarbetarna att arbeta för att övergången sköts på bästa sätt för såväl våra verksamheter som för våra medarbetare. Arbetet med att utveckla Bonniers bolag är ett fantastiskt roligt, krävande och ansvarsfullt uppdrag, med begåvade medarbetare, engagerade ägare, en djupt meningsfull samhällsfunktion och utmanande marknader. Jag är därför glad över att även framåt vara med och driva Bonniers utveckling, som styrelseordförande för News, Adlibrisgruppen och Broadcasting, också bortom mitt nuvarande uppdrag som vd för Bonnier AB, säger Tomas Franzén, vd Bonnier AB.

Så här blir den nya strukturen (enligt Dagens Industri):
– Adlibrisgruppen, vd Johan Kleberg
– Books, vd Håkan Rudels
– Broadcasting, vd Casten Almqvist
– Business to Business, vd Karmo Kaas-Lutsberg
– Magazines, vd Lars Dahmén
– News, vd Anders Eriksson
– SF Studios, vd Michael Porseryd
– Ventures, vd Ulrika Saxon
I Bonnier ingår också Bonnier Fastigheter, som leds av vd Tomas Hermansson och Boninvest som leds av Erik Haegerstrand.

Så vad innebär det för bokbranschen? Ja, att Bonniers skulle sälja förlagsdelen inom Books (där Bonnierförlagen ingår) känns uteslutet. Däremot är det inte lika självklart att Adlibris har en plats i en framtida koncern. Ett sätt att få loss pengar till den fortsatta digitaliseringen och BookBeats kamp om världsherraväldet med Storytel (och Amazon, Kobo, China Books och några till kanske) är att börsnotera och sälja hela eller delar av Adlibris. Om nu inte Amazon redan lagt ett bud förstås?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.