fbpx

Årskrönikan 2018 – den svenska bokbranschen och litteratur-Sverige (del 1)

Bokåret 2018 - vad minns vi egentligen? Foto: iStock.

Vilka stora litterära händelser minns du från 2018? Bråken i Svenska Akademien såklart. Boktugg har gått igenom årets artiklar månad för månad. Det är dags för en snabbrepris av 2018. Här kommer första halvåret.

Som journalist dras man ofta med i nyhetstempot, en nyhet dyker upp, undersöks och skrivs. Sedan går vi vidare till nästa story och bara i undantagsfall blir det en uppföljning. På förhand vet man sällan vilka nyheter som faktiskt är riktigt viktiga och kommer att minnas många år senare.

Men framför allt är det sällan man ser de stora trenderna. Där hundra små nyheter var för sig verkar obetydliga men tillsammans skapar bilden av vad som är på väg att ske. Statistik är ett bra exempel. Försäljningsstatistik jämförs med föregående år, men sällan med de senaste tio åren. Topplistor jämförs med föregående månad, men visar inte totala förekomster under längre tid.

ANNONS

Det här är självklart en fråga om tid och resurser. Hade vi haft en redaktion med tio anställda journalister hade vi kunnat göra helt andra typer av reportage och statistik. Jag hoppas att den dagen kommer. (Det är här dags för ett kommersiellt budskap – gå gärna in och stötta oss genom att bli medlem på Boktugg INSIDER där du får tillgång till våra allra längsta reportage, även om denna text blir lång som du kommer att märka, och dela vår vårkatalog med alla du känner.)

Under året som gått har vi skrivit nästan 1200 artiklar (du läste rätt, vi nådde inte riktigt upp till snittet 100 artiklar i månaden eftersom vi drog ner på tempot lite för mycket i juni-juli-augusti) om både högt och lågt. Det du finner nedan är alltså bara ett axplock för att inte tråka ut dig fullständigt. Då kör vi väl från början.

Januari 2018

Det är tufft att driva förlag, vilket vi fick en påminnelse om när Kabusa böcker gick i konkurs, vilket inte avskräckte grabbarna bakom Fandrake att starta förlag med fokus på coffee table-böcker eller Marika Stolpe som lämnade Bonniers för att starta nytt eget förlag. Bokus berättade att de startar en egen streamingtjänst. Bonnierförlagen ökade sin försäljning 2017 med två miljoner exemplar. Författaren Ursula K. Le Guin gick bort, vi intervjuade John Henri Holmberg som var först med att ge ut henne på svenska.

ANNONS

Google satsade på ljudböcker med Harry Potter som dragplåster men de svenska förlagen avvaktade. Bokförlaget Polaris skrev avtal med Lena Andersson. Boken Ölänningar blev en succé – receptet: strunta i nätbokhandel, kör egen webbshop och utvalda återförsäljare.

Vi berättade att Storytel gjort en lista på 30 länder där de tänkt etablera sig. Innan året var över hade de hunnit halvvägs på listan. Tencent som är delägare i Spotify köpte in sig i Wattpad.

Kanske 2018 var ljudbokens år. Word Audio lanserade colorized audio-formatet och till och med LP-skivan gjorde entré (eller comeback?) som ljudboksbärare. Hellbergs bokhandel i Kävlinge slog igen efter 110 år och Pocketshop stängde i Kulturhuset. De fysiska böckerna förvandlades till inredning med trenden att vända ryggen inåt i hyllan.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Trump har ställt till med mycket, men han har ökat bokförsäljningen i USA. Redan i januari försökte han stoppa boken Fire and Fury som istället blev en försäljningssuccé och Modernista köpte svenska rättigheterna.

Facebook skruvade på sina algoritmer och gjorde det dyrare för förlag, författare, bokhandlare och Boktugg att sponsra inlägg.

Februari 2018

Vi skrev en flitigt läst artikelserie i tre delar om den svenska litteraturkritiken: Färre recensioner av böcker i svenska tidningar – bra eller dåligt? (Del 1), Klassiska sågningar och författarens relation till kritikern (del 2) och Svenska förlag påverkas (del 3).

GDPR var på allas läppar i våras och vi pratade med författarna till en av få böcker om ämnet på svenska. I februari besökte vi såklart Bokrean. Förvandla en båt till en bokhandel är inte omöjligt.

Digitaliseringen påverkar affärsmodellen i grunden, menade Otto Sjöberg, vd för Norstedts förlagsgrupp i en intervju. Akademibokhandeln ökade sin marknadsandel på fysiska böcker.

Redan i februari skrev vi om det som blev en nyhet i andra medier ett halvår senare – bristen på bibliotekarier hotar bibliotekens verksamhet. Agnes Lidbeck fick Borås Tidnings debutantpris.

Efter seminarierna kring rapporten Boken 2018 listade vi sju framtidsinriktade seminarier som saknades. En analys var förstås övergången från fysisk till digital och från såld till läst.

Svenska Romanceakademien gjorde entré. Svenska Mässan skärpte alkoholreglerna för bland annat Bokmässan vilket fick bokförlagen att reagera.

Vi förmedlade goda råd till aspirerande författare från en rutinerad förläggare. Akademibokhandeln satsade på egna varumärken under året. Skulle de lyckas med ett eget förlag och exklusiva böcker, frågade vi oss i en krönika.

En jordbävningssäker bokhylla i Japan, Petter Stordalen gick in i bokbranschen och tjänsten Typely vill ersätta korrekturläsare. En halv miljard sålda exemplar, Harry Potter nådde ny otrolig milstolpe. Hur ska förlag hantera böcker som kommer som biofilm framför allt när det är äldre böcker?

Mars 2018

Ett världsrekord i långläsning på 120 timmar sattes i Nigeria, danska nätbokhandeln Saxo.com lanserade premiumabonnemang med streaming och rabatter.

Jacqueline Woodson fick ALMA-priset 2018. Science fiction-bokhandelns grundare Maths Claesson är även författare och drömmer om ett eget sci fi-förlag. Maria Edsman utsågs till ny vd för Akademibokhandeln och Bokus.

Vi berättade historien om hur Stephen Hawking mot alla odds skrev sina böcker. På tal om forskning så växte efterfrågan på faktaböcker, STEAM-trenden.

Nextory fick in 51 Mkr i nytt kapital för att fortsätta utmana Storytel och Bonnierägda Bookbeat. Kapprumsbibliotek är ett omstritt fenomen som gör att författare och förlag tappar intäkter, men samtidigt också når och skapar nya läsare på arbetsplatser.

Vad händer med ett outgivet manus när en författare går bort?

Omgiven av topplistor var rubriken på en artikel redan i mars där Thomas Erikson berättade att Omgiven av idioter snart passerade 500 000 sålda exemplar. Anna Granlund valdes till ny ordförande för NOFF.

Efter anklagelser om sexuella trakasserier valde Bokförlaget Semic att inte ge ut fler böcker av den amerikanska ungdomsförfattaren James Dashner.

Saga Egmont satsar hårt på ljudböcker, bland annat genom att låta Stefan Sauk läsa in originalserier. Vi listade författarna som kunde vinna Melodifestivalen 2018. När Stora Ljudbokspriset 2018 delades ut fick Boktugg ta emot Storytelpriset.

Bonniers sålde Samdistribution till Speed Group som ett led i sin renodling av verksamheten.

April 2018

Mattias Boström har haft ett otroligt 2018 med otaliga nomineringar, vilket innebar en USA-turné där han fick ta emot flera priser. Samarbete gav fantastiken ett lyft på SmåLit 2018.

Boktugg avslöjade att egenutgivare inte var välkomna på Arbetsförmedlingens Portugalresa, vilket de tvingades backa på senare.

Han hittade ingen efterträdare, Daniel Soutine tvingades stänga Kristianstad Bokhandel istället för att överlåta den och i Örebro gick bokhandeln Din Bok i konkurs. Betydligt mer positiva bokhandelsnyheter: English Bookshop i Uppsala blev Bookstore of the Year 2018.

Författarna Kjell Westö och Björn Bergenholtz prisades av BMF (Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen). Patrioterna av Pascal Engman ska bli tv-serie i Hollywood.

Totalt 15 302 nya tryckta böcker registrerades hos Kungliga biblioteket under 2017. 37 procent av dessa är skönlitterära – den högsta siffran någonsin, enligt en rapport.

Många bytte jobb 2018. Lotten Skeppstedt gick från Bonniers till Storytel. Kungen ändrade reglerna om utträde ur Svenska Akademien för att öka ledamotsomsättningen och vi kommenterade dokusåpan De Aderton. Kickstarterkampanjerna var många, en novellsamling av ett Stephen King-fan exempelvis.

Mulle blir bok efter över 40 år i serieform och vi intervjuade Lena Furberg. En kväll med deckardrottningen Maj Sjöwall var värd ett reportage. Kokainspår på biblioteksböcker var en klickvänlig rubrik. Jojo Moyes och livet efter Livet efter dig var en fyndig dito om en författare som sålt 1,2 miljoner böcker enbart i Sverige. Vi intervjuade både Moyes och hennes svenska förläggare Pia Printz och sedan dess har det sålts åtskilliga tiotusentals till – och Pia har sålt sitt förlag till Storytel.

Nu finns det en automat som spottar ur sig gratis små noveller – och folk älskar den. Barnboksmässan i Bologna 2018 gav ett blandat intryck. Adlibris berättade att påsken kan vara den sämsta försäljningsperioden på året för en nätbokhandel.

Tillväxt är viktigt för alla streamingtjänster och Nextory berättade att de ökade 200 procent första kvartalet medan Storytel hade streamingintäkter på 222 Mkr samma period och Bookbeat stoltserade med att vara lönsamma i Sverige och Finland.

Dagbok för alla mina fans har sålt över 200 miljoner exemplar i världen. Och så var det väl ingen som missade vårt traditionella aprilskämt – denna gång om att det skulle införas en författarlicens.

Maj 2018

Urax förlag lade ner och Ellen Karlsson gick till Rabén & Sjögren samtidigt som författaren Sara Bergmark Elfgren skrev avtal på tre romaner med Albert Bonniers Förlag (men samtidigt förtydligade att hon kommer att fortsätta ge ut böcker på Rabén & Sjögren). En annan författare, Alfred Ruth, provade att betatesta sin roman.

Adlibris drabbades av problem med försenade fakturor och krävde längre betaltider. Vi skrev om titelskyddet och bristen på respekt för det. Modernista Group startar nytt förlag med rutinerade förläggaren Gunnar Nirstedt som jobbat 24 år på Albert Bonniers.

Boktugg fick anledning att skryta ännu en gång då vi i Gourmand Awards vann pris som världens bästa nyhetssajt/nyhetsbrev för kokboksbranschen.

Den 25 maj var dagen G som i GDPR. HarperCollins Nordic växer och inledde en satsning på Danmark. Storytel satsade på Writers Room där ett team av författare skrev årets ljudkalender, inspirerat av hur tv-serier skrivs i grupp. Bokförlaget Tranan fick två nya delägare.

Eleanor Oliphant är en feelgoodsuccé med en gnutta svärta som tagit UK med storm och svenska förlaget Lind & Co hoppades på pocketutgåvan. Historiska Media startade podcasten Historia Nu tillsammans med Urban Lindstedt.

Barnboksförfattaren och illustratören Monika Vaicenavičienė gör storslagen entré i bokbranschen. Hennes första svenska bok var i maj redan såld till sju språkområden, inklusive USA. Boken Vad är en flod? kommer ut på Opal förlag i januari 2019.

Storytel överraskade många med att släppa en läsplatta, kallad Storytel Reader. Konkurrenten Bookbeat sågade idén: ”Storytel försöker lösa ett kundproblem som inte finns.”

Sigtuna Litteraturfestival gjorde comeback och lockade bra med publik. Regeringen ville stärka Läslovet med hjälp av Skolverket.

Under året har vi publicerat ett par långreportage om författare som lever vidare långt efter sin död. Exempelvis barnboksförfattaren Enid Blyton som var lika kritiserad som hyllad. Vi fick även möta Hans-Åke Lilja som driver världens största fansajt om Stephen King.

Barnbokspodden Bladen brinner som startades av Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo 2016 sände sitt sista avsnitt efter att de båda bestämt sig för att lägga ner den. Martin Kellerman lade ner Rocky efter 20 år. Svenska Akademien lade inte ner Nobelpriset men meddelade att 2018 års litteraturpris delas ut 2019.

Juni 2018

Ett år efter lanseringen av ljudboksäventyret Musse och Helium på Storytel satsade B. Wahlströms stort på författaren Camilla Brinck och gör fyra böcker av ljudsuccén. Ett exempel på att ljud först inte behöver innebära att det inte blir papper.

En ny studie visade att ljudböcker är mer engagerande än film. Kanske det förklarar streamingtjänsternas framgångar?

I juni började även vår succéserie med Sommartuggare 2018 (ja, inspirerade av radions Sommar i P1 där det också fanns en hel del författare). Det förgyllde hela vår sommar att läsa gästblogginlägg från Johan Zillén, Anna Granlund, Kim Kimselius, Grethe Rotböll, Johanna Haegerström och många fler.

EU röstade igenom ett förslag med många brister, det är viktigt att värna upphovsrätten och se till att upphovsmän får betalt – men inte när det riskerar att resultera i censurfilter och beskattning av länkar på internet.

Världens första bok-ICO lovade att förvandla även eboken till en placering som kan säljas vidare och få samlarvärde. Antikvariatet Rönnells fick istället in över 150 000 kronor via Facebook. Datorspelet Star Stable förvandlades till bok för att nå spelare som läsare.

Audible satsade på att locka storsäljande författare att ge ut först och exklusivt hos dem mot stora förskott. Kulturrådet fördelade 153 Mkr till landets bibliotek. Fredrik Cattani satte någon sorts rekord i bokstavligt boksläpp från ett flygplan.

Boktugg debuterade på Instagram där vi inledningsvis hade rätt få inlägg men var desto flitigare under Bokmässan i Göteborg. Vi skrev även om hur man använder native-annonsering för att marknadsföra böcker.

Fotbolls-VM satte viss prägel på bokbranschen som att Sune började spela fotboll i en ny bok. Men spelarna i fotbollslandslaget var inga bokmalar.

En trend är att äkta makar gör författarkarriär tillsammans. Eller så är det så det alltid varit, att det är krävande att leva med en författare. Börsen straffade Storytel och sänkte börsvärdet med 400 Mkr efter att de meddelat att de skulle låna 200 Mkr.

Frida Edman utsågs till ordinarie mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. JB och Ugglan slog sina bokpåsar ihop genom att JB-handlarna gick med i Ugglan. I en krönika analyserade vi om det fanns en framtid för Julbocken och Ugglan.

Grethe Rottböll blev ny ordförande i Sveriges författarförbund. Bookbeat sänkte priset och lanserade familjeabonnemang. Vi fick veta mer detaljer om Storytel Reader och även testa läsplattan under sommaren.

Juli-december 2018

Jag hade tänkt göra det här till en lång artikel med hela året. Men när jag nu gjort månaderna januari till juni så inser jag att det får bli två delar. Här kan du läsa vad som hände perioden juli till december i andra halvan av årskrönikan.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.