fbpx

Kungen ändrar reglerna om utträde ur Svenska Akademien

H.M. Konung Carl XVI Gustaf tar tag i Svenska Akademiens stadgar. Foto: Anna-Lena Ahlström Kungahuset.se

Hovet meddelade idag att Kungen avser att komplettera Svenska Akademiens stadgar så att det blir möjligt att lämna på egen begäran – liksom att den som inte deltagit på två år ska anses ha begärt utträde.

Mot bakgrund av att ett antal av Svenska Akademiens ledamöter nu och tidigare förklarat att de lämnar Akademien eller inte deltar i dess arbete kommer det att göras en komplettering i stadgarna gällande utträde, skriver Hovet i ett pressmeddelande.

Akademiens stadgar innehåller inga regler om förutsättningarna för utträde på egen begäran. Det har hittills av Akademien ansetts hindra inval av nya ledamöter efter dem som inte längre deltar i arbetet och det är en anledning till det totala kaos som utspelat sig de senaste veckorna.

ANNONS

Det är en naturlig utgångspunkt att den som inte längre önskar vara ledamot ska ha möjlighet till utträde. Det antal ledamöter som inte aktivt medverkar i Akademiens arbete är nu så stort att det allvarligt riskerar Akademiens möjligheter att fullgöra sina viktiga uppgifter.

Den hittillsvarande synen på förutsättningarna att i detta läge välja in nya ledamöter hindrar därigenom en nödvändig rekonstruktion av Svenska Akademien.

Uttalande av Hans Majestät Konungen:
”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde.

Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien.

Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde.”

Nu väntar vi bara på att samtliga ledamöter ska begära sitt utträde så att vi får en verklig omstart för Svenska Akademien. Att döma av de uttalanden som görs i media så behövs det mer än bara nya stadgar.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny