Förlaget Kabusa böcker i konkurs

Kabusa böcker begärdes i konkurs den 15 januari 2018. Då hade omsättningen sjunkit de senaste fem åren och slutet med stora förluster i två år. Foto: Fotolia. Montage: Boktugg.

Förlaget Kabusa böcker begärdes i konkurs den 15 januari. De två senaste boksluten har förlaget redovisat förluster på sammanlagt 1,5 Mkr.

Kabusa Böcker startades 2002 av Kerstin Aronsson och har fått sitt namn av en plats i sydligaste Sverige, och världens vackraste skjutfält. Kabusa Böcker har gett ut svensk som översatt skönlitteratur för vuxna och barn, fack- och presentböcker. Styxx Fantasy startade som ett imprint 2010 för att ge ut fantastik – fantasy, science fiction och skräck.

Redan 2014 skar Kabusa ner och sa upp två anställda. Kvar blev då förlagschefen Kerstin Aronsson och en projektanställd.

De senaste åren har omsättningen successivt minskat från 11,8 Mkr (2013) till 3,2 Mkr (2017). Under de två sista verksamhetsåren har förlaget dessutom redovisat stora förluster i förhållande till omsättningen, sammanlagt 1,5 Mkr i förlust 2016-2017.

Den 15 januari i år inleddes en konkurs och just nu är alla förlagets titlar spärrade hos Förlagssystem i väntan på att konkursförvaltaren ska bli färdig med sitt arbete.

En av förlagets största författare är Karin Brunk Holmqvist som efter debuten Potensgivarna (såld i över 250 000 exemplar bara i Sverige) gett ut 13 titlar under 20 års tid på Kabusa. Hennes nya roman Tango i tabernaklet har varit planerad för utgivning den 15 mars 2018. Vad som händer med henne och övriga författare på förlaget nu är oklart.

När ett förlag går i konkurs är det dock sällan det blir några pengar kvar till författarna efter att andra fordringsägare tagit sitt.

Fotnot: Boktugg söker Kerstin Aronsson för en kommentar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL