fbpx

Ugglan och JB-gruppen blir en enda bokhandelskedja

Anders Billing, vd för Ugglan.

Nu är beslutet äntligen fattat – Ugglan och JB-gruppen slås samman till en bokhandelskedja under namnet Ugglan. Med sina 96 butiker ska de bli ett tydligare alternativ till Akademibokhandeln.

– På den fysiska bokhandelssidan har vi en väl snedvriden maktbalans mot Akademibokhandeln. Vi vill bli ett tydligare alternativ för dem som ännu inte gått med i en kedja eller de som sitter som franchise i en kedja och funderar över framtiden, säger Anders Billing, vd för Ugglan idag och framöver, till Svensk Bokhandel.

Äntligen! Boktugg har flera gånger pekat på det märkliga i att två små bokhandelskedjor var för sig ska försöka utmana den stora jätten som Akademibokhandeln blev efter sammanslagningen med Bokia. Så sent som för 1,5 vecka sedan skrev jag ”Ju längre ett samgående mellan JB och Ugglan dröjer desto fler bokhandlar kommer att läggas ner” eller för ett år sedan när jag listade hoten mot Akademibokhandeln och konstaterade ”När har tillräckligt mycket vatten flutit under bron för att JB-gruppen och Ugglan ska skaffa sig ett gemensamt bo? Positionen som oberoende bokhandlare i Sverige är ledig och ju mer Akademibokhandeln bygger en centralstyrd och professionell kedja – desto mer attraktiv kan lokala butiker verka för kunderna.”

Det är inte så att frågan aldrig tagits upp. Tvärtom har det i åratal diskuterats men varje gång fallit på att någon eller några personer i Ugglan respektive JB-gruppen sagt nej. Men nu är tiden kommen.

ANNONS

Formellt sker sammanslagningen genom att de butiker som idag är medlemmar i JB-gruppen går över till Ugglan. Inom ett år ska de tillsammans bilda en gemensam kedja. Och det blir Ugglan som överlever som varumärke.

– Vi har på drygt 20 år lyckats skapa ett värdefullt varumärke som fungerar både i och utanför branschen. Ingen skugga över JB, men när det gäller kedjebiten har Ugglan kommit längre och har bättre struktur. Nu ska vi utveckla den. Nu har vi valt Ugglan och det viktiga är inte vem som blir ditt eller datt. Vi ska ta det bästa från båda grupperingarna. Det viktiga för oss i butikerna är att vi kan skapa en bra bokhandelskedja, säger Anders Billing till Svensk Bokhandel.

Om alla de nuvarande JB-medlemmarna följer med till Ugglan, vilket det aldrig finns några garantier för, så skulle den nya kedjan få 96 butiker som tillsammans omsätter mer än 434 Mkr (exklusive ett antal Ugglan-bokhandlare som inte drivs som aktiebolag), enligt SvB.

ANNONS

Det ska jämföras med Akademibokhandeln som enligt hemsidan idag har 106 butiker men planerar att öppna ytterligare några under året. Runt 80 av dessa är centralägda, övriga franchise. En intressant fråga är förstås ifall det nya Ugglan kan locka tillbaka några AKB-franchisetagare?

Det nya huvudkontoret för bokhandelskedjan Ugglan ska ligga i Göteborgsområdet. Det är ännu inte beslutat vad som händer med de nuvarande kanslierna och de som arbetar där.

Samgåendet skapar förutsättningar för nya Ugglan att jobba med det som är oundvikligt för att kunna överleva i framtiden: en fungerande ehandel som komplement till butiksförsäljningen. Samtidigt kan de profilera sig som indie-bokhandlarna, Ugglan vs Akademibokhandeln blir David vs Goliat.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.