Ugglans nya vd Frida Envall sätter boklådorna i fokus

Frida Envall är Ugglans nya vd. Bild: Doris Roos

Frida Envall är en bokälskande biodlare med stort intresse för natur i allmänhet och insekter i synnerhet. I juli tar hon över som vd för Ugglan, men överlämningen från nuvarande vd Anders Billing har redan börjat.

De senaste fem åren har Frida Envall arbetat som inköpsansvarig för böcker på Ugglans huvudkontor, och innan dess arbetade hon i 20 år inom bokhandelsvärlden. När hon för 25 år sedan började på Wettergrens bokhandel på Avenyn i Göteborg var det som ett jobb mellan kurserna i litteraturvetenskap på universitetet.

–  Wettergrens var världens bästa skola. Där fick man både förlåtelse och tillåtelse att göra en massa grejer, och sådant är ovärderligt. Om man hade idéer fick man prova dem. Det gick bra ibland och det gick dåligt ibland. Jag blev till slut ansvarig för hela butiken, så det säger en del om att man fick förtroende. 

Sedan dess har hon varit bokhandelsbranschen trogen och har arbetat på Bokia, Akademibokhandeln och JB-gruppen. Hennes breda erfarenhet av att sälja böcker tror hon är värdefull, liksom erfarenheterna av att köpa in böcker med olika butiker i tankarna, och den uppgiften kommer hon att fortsätta med parallellt med vd-skapet.

– Jag tänker att man har vd-glasögonen på sig på heltid, men just vd-sysslorna tar 20 till 25 procent och så har det varit tidigare också.

Anders Billing, som varit vd för Ugglan i 19 år, tar när han lämnar vd-jobbet över som styrelseordförande efter Anders Källgren. Det ansvar för papper- och kontorsleverantörernas avtal som Anders Billing haft tas över av Pernilla Töverud som idag är ansvarig för non-books och bokrea. Någon nyanställning för att täcka upp kommer inte att göras, i stället blir det en omfördelning av arbetsuppgifter på Frida, Pernilla Töverud och ekonomiansvariga Camilla Benje som tar över bland annat upphandling av tryck.

– Jag skulle inte klara detta om jag inte känner att jag har Pernilla och Camilla i ryggen. Jag förväntar mig att jobba väldigt tajt med dem framöver. Det är ju ingen one man show, detta.

Frida fortsätter som inköpsansvarig på boksidan och att arbeta med marknadsföring tillsammans med Pernilla.

Känns det som att du har kvar de roliga uppgifterna?

– Ja, det är så. Jag har fått alla mina russin. Det är ju boksidan som jag brinner mest för så klart. Det är också den största biten i våra boklådor även om kontorssidan också är väldigt viktig.

Bilden av bokhandelsarbetet som Frida hade med sig till sitt första jobb visade sig inte stämma, tydligen handlade det inte alls om att glida runt bland hyllorna, bläddra i böcker och ha det mysigt. Men hon har inte ångrat sin yrkesbana.

– Alltså, den romantiserade bilden av bokhandeln föll efter några veckor. Det är mysigt, men det är också ett väldigt slit. Men jag älskar det arbetet. Man packar upp kartonger, man bär en massa. Man träffar kunder som gillar böcker och vill köpa böcker. Man kan ju fråga vem som helst i den här branschen, jag tycker det känns som att alla har varit här i en evighet, och ingen vill lämna den heller.

Frida Envall har tankar kring vad hon vill fokusera på längre fram, det handlar bland annat om att lyfta de lokala bokhandlarna. Ugglans framgångsfaktor tror hon är att bokhandlarna är snabbfotade och snabbt kan ställa om och anpassa sig till vad den egna orten behöver, till exempel när BookTok blev ett fenomen. Unga människor kom in och frågade efter böcker på engelska och butikerna tog hjälp av kunderna för att se till att de mötte efterfrågan.

– Vi har ett gemensamt mål om att skapa en vinstdrivande bokhandel som säljer böcker. Ingen gör ju det här för att det är mysigt, den där romantiska drömmen igen. Alla vill tjäna pengar, så klart. Samtidigt som man har ett högre mål om att det ska vara en levande bokhandel på orten och allt det där, så hjälper inte det om ingen kommer in i den. Vi vill driva trafik till butikerna, det är superviktigt och det kommer jag att fortsätta att jobba för. På alla möjliga sätt.

Bina i de två kuporna bakom huset i Partille är i vintervila, men för Frida är det desto mer att tänka på.

– Jag kommer att få äta upp det här, men jag har jobbat tajt med Anders, så det känns inte som att allt är nytt, för det är det inte. Och jag känner att jag har en bra relation till alla i styrelsen redan. Ugglan är 81 butiker, men man är hej och du med alla. Det är en härlig känsla och resan har bara börjat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,