Tora Lindberg får Reinhold Hedenblads stipendium 2023

Tora Lindberg som driver Kiruna bokhandel får Reinhold Hedenblads stipendium för 2023. Bild: Anders Källgren

Reinhold Hedenblads stipendium 2023 går till Tora Lindberg som driver Kiruna bokhandel. Tora Lindberg startade bokhandeln 2011 sedan staden under fem år inte haft någon bokhandel.

”Årets stipendiat har varit med och skapat en älskad bokhandel samt också en bokfestival i en omtalad ort.” Så skriver Reinhold Hedenblad i ett pressmeddelande. Tora Lindberg driver Kiruna bokhandel och utsågs i år även till Årets företagare i Kiruna. Som en del av Kiruna stadsomvandling, där stadens centrum flyttas på grund av effekter av gruvbrytningen, flyttade bokhandeln förra året till nya lokaler.

Reinhold Hedenblad grundade bokhandelskedjan Ugglan och lämnade ordförandeposten i i Ugglans styrelse 2019, efter 25 år. Som avskedsgåva fick Reinhold Hedenblad ett stipendium uppkallat efter sig. Det ska delas ut under fem år med 10 000 kronor per år, till en Ugglanmedlem som visat prov på att utveckla företagets lönsamhet och överlevnadsförmåga.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.