Bokhylla i japanskt hus ska stå emot jordbävningar

Den jordbävningssäkra lutande bokhyllan fungerar även som en stege. Foto: Shinsuke Fujii Architects

I ett arkitektritat hus i Yokohama, Japan, har en sluttande vägg förvandlats till en inbyggd bokhylla som ska motverka att böckerna trillar ut vid en jordbävning.

Arkitekten Shinsuke Fujii har designat ett kompakt modernt hem med en högst påhittig lösning för boknördar som bor i områden med risk för jordbävningar. Längs den sluttande västra ytterväggen finns en inbyggd bokhylla som sträcker sig från golv till tak.

Bokhyllans lutning motverkar att böckerna faller ut om det skulle inträffa en jordbävning, vilket är vanligt i den här delen av Japan. Hyllplanen fungerar även i sig som en stege och gör det enkelt att nå böcker som är placerade högt upp.

Men bokhyllan är inte bara en designdetalj eller en praktisk förvaring av böcker, den är även en central del i byggnadens bärande struktur. En multifunktionell bokhylla, med andra ord.

Alla bilder nedan från Shinsuke Fujii Architects, projekt House in Shinyoshida.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL