ANNONS

Publiken återvände till Sigtuna Litteraturfestival 2018

Per Schlingmann, Jan Guillou och Pascal Engman. Foto: Caroline Englund

Trots uppehållet 2017 matchade besöksantalet på årets upplaga av Sigtuna Litteraturfestival tidigare festivalår.
– Nu har vi bevisat att det går att hålla paus ett år och komma tillbaka, säger Destination Sigtunas vd Eva Camél Fuglseth.

2017 höll Sigtuna Litteraturfestival paus men efter andrummet förra våren återvände festivalen i år med både förändring och kraft. På gästlistan stod stora namn som Jan Guillou, Marie-Louise Ekman och Kristina Ohlsson som tillsammans med flera andra författare stod för samtal och underhållning den 5 maj. Trots uppehållet förra året svek inte publiken – 650 personer besökte arrangemanget och det är en siffra som matchar de 600-800 besökare som tidigare år lockats till festivalen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Vi är supernöjda med dagen, programmet och innehållet, säger Eva Camél Fuglseth, vd på Destination Sigtuna. Vi hade hoppats på 700 besökare men även om vi inte nådde riktigt fram till den siffran låg besöksantalet i paritet med tidigare år. Med tanke på att vi haft paus ett år och folk sa till oss att det inte skulle gå att komma igen, så är vi på det hela taget mycket nöjda.

Festivalen bjöd på tillfälle att läsa tillsammans.
Foto: Caroline Englund

Årets evenemang arrangerade Destination Sigtuna tillsammans med Piratförlaget och Sigtuna kommun som höll i litteraturfestivalens skoldag den 4 maj. I år var också första gången som festivalen hade en sponsor, åkeriföretaget Märsta Förenade som dels gick in med ekonomiskt stöd, dels bidrog med publik till festivalens yngre deltagare:

– Det samarbetet blev extra fantastiskt eftersom åkeriet samma dag körde sitt årligt återkommande event Barnens dag i en annan del av kommunen, säger Eva. När vi fick höra om det flyttade vi lilla litteraturfestivalen dit – Barnens dag har ungefär 5000 besökare på sitt evenemang så det blev en win-win för oss båda. Att göra så öppnar för helt nya vinklar på vår festival och vi kan absolut tänka oss att samarbeta på liknande vis igen.

Linda Skugge signerade sin senaste bok.
Foto: Caroline Englund

Den största förändringen som Destination Sigtunas styrelse genomförde under förra året var att börja jobba med ett förlag. Flera förlag tillfrågades men det var slutligen Piratförlaget som nappade på idén.

ANNONS

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Destination Sigtuna, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef och vd för Piratförlaget i ett pressmeddelande. Och resultatet, dvs. hela festivaldagen, överträffade alla förväntningar. Fantastiska författarframträdanden, entusiastisk publik och väldigt glada och trevliga Sigtunabor vart man än vände sig! Vi är överväldigade.

Sara Lövestam under samtal.
Foto: Caroline Englund

Eva menar att samarbetet gav Destination Sigtunas organisation helt nya möjligheter att omfördela sin energi och insats att skapa en ännu bättre festival. Med Piratförlagets engagemang i innehållet kunde de själva koncentrera sig på projektledning, marknadsföring och invånarnas intresse.

– Exempelvis satte Piratförlaget programmet medan vi tryckte och formgav det, säger hon. Rent organisatoriskt är det en helomvändning för oss och det i sin tur gör att festivalen nu går med vinst. Den största anledningen till att vi tog paus förra året var att festivalen belastade vår organisation både ekonomiskt och organisatoriskt. Festivalen växte ur vår kapacitet och bolaget kunde inte hantera det.

Hur festivalens framtid ser ut blir bestämt om en dryg månad när årets evenemang utvärderats.

– Ett troligt scenario är att vi har festivalen vartannat år, säger Eva. Nu har vi bevisat att det går att hålla paus ett år och komma tillbaka, och ska vi fortsätta samarbeta med ett förlag blir det svårt att köra varje år. Det viktiga för oss är att litteraturfestivalen är relevant. Det roligaste med årets festival var bredden på författare. Jag tror att det är viktigt att sänka trösklarna och göra kulturen lättillgänglig för fler. Som kulturkonsument kan man ibland känna sig exkluderad i diskussionen om vad som är fin och ful kultur men vi vill ha ett evenemang som för folk samman, skänker glädje och inspiration. Det ska vara kravlöst och ha en röd tråd av att ge människor något – det behöver inte vara svårare än så.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se