fbpx

Team av författare skriver Ljudkalendern 2018 åt Storytel i nya Writers Room

Writers room är platsen där Storytels ljudkalender 2018 just nu växer fram. Magnus Abrahamsson (showrunner) är inte med på bilden men vi ser nacken på Carl V. Andersson (författare), håret av inhouse-redaktören Mia Lindquist, Karin Janson (författare), Felicia Welander (författare) och förläggare Emma Danielsson i vit tröja. Bakgrundsfoto: Fotolia.

Det finns flera framgångsrika författarduos. Nu tar Storytel nästa steg med projektet Writers Room där fyra författare ska skriva en ljudboksserie – tillsammans med redaktionen.

– Det är ett pilotprojekt där vi startar ett samarbete med fyra utvalda författare som kommer att sitta i våra lokaler och skriva tillsammans. Den här metoden tangerar hur amerikanska och i viss mån svenska tv-serier skrivs, säger Tiina Nevala, PR-ansvarig på Storytel.

Det allra första projektet för denna nya form av skrivande blir årets ljudkalender för vuxna som alltså blir 24 avsnitt på vardera 30 minuter.

De författare som valts ut till den här omgången är Magnus Abrahamsson, Felicia Welander, Karin Janson och Carl V Andersson. De fyra är handplockade av redaktionen eftersom de visat prov på att förstå följetongskonceptet och att kunna skriva för ljud.

– Vi har jobbat med dem tidigare och de har visat att de är bra på att samarbeta, hålla deadlines, har en gnistrande fantasi och en förmåga att hålla ihop en historia, att tänka i både korta och långa bågar samt att de skriver med mottagaren i bakhuvudet hela tiden, säger Anna Öqvist Ragnar som arbetar som Creative Director på Storytel Original.

ANNONS

Karin Janson har skrivit Storytel Original-serien Byvalla och Felicia Welander har tillsammans med Peo Bengtsson skrivit Önskebrunnen. Magnus Abrahamsson är en av författarna bakom podsåpan Livet x 3 som Storyside gav ut för tre år sedan. Carl V Andersson ligger bakom serien Deadline.

Från plot till färdig ljudbok på sex månader

Plotten till ljudkalendern har tagits fram internt med medarbetare från både Storytel och Norstedts, och har sedan lämnats över till författargruppen som tagit den vidare.

– Skälet till att vi gör det här är att vi tror mycket på dramaturgins möjligheter att skapa berättelser som griper tag. Vi vill utveckla sättet att skriva för ljud, säger Tiina Nevala som själv skrivit serien Samtal pågår tillsammans med sin sambo Henrik Karlsson (de båda släpper för övrigt i dagarna boken För såna som oss på Bonnierförlaget Wahlström & Widstrand).

Det är dock inte säkert att hela Ljudkalender-serien kommer att skrivas på plats i Writers Room på Storytel. Kanske blir det främst platsen för de löpande projektmötena och gemensam brainstorming.

– Av praktiska skäl sitter vissa av författarna på andra platser och skriver var och en för sig. Men vi kommer först att se hur processen flyter och lära av det.

Plotten är alltså klar och den här veckan sätter det nya författarteamet igång sitt arbete. Hela produktionen ska vara klar den 1 december av uppenbara skäl, från plot till färdig ljudbok har man alltså sex månader på sig.

Framöver tittar Storytel på andra sätt att utveckla skrivprocessen och kanske testa co-creation genom att låta Storytels kunder – läsare och lyssnare – påverka berättelsen.

Det finns även planer på att precis som streamingtjänsten exportera Writers Room till andra länder. Fortfarande ligger Sverige långt fram i utvecklingen inom Storytel Original.

– Vi vet ju fortfarande inte hur det kommer att gå med fyra författare. Men vi har handplockat ett team som ska fungera tillsammans. Det ska bli väldigt spännande att följa, säger Tiina Nevala.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny