Bilderbok såld till 7 språk innan utgivning

Monika Vaicenavičienė, bilderboksskapare och konstnär.

Barnboksförfattaren och illustratören Monika Vaicenavičienė gör storslagen entré i bokbranschen. Hennes första svenska bok är redan såld till sju länder, inklusive USA.

Monika Vaicenavičienės bilderbok Vad är en flod? ska ges ut på Opal förlag i januari 2019. Men redan nu är rättigheterna sålda till sju länder, och ytterligare tre är på gång. I flera av länderna har det varit långa budgivningar och budgivningen för de engelskspråkiga världsrättigheterna slutade på ett 6-siffrigt belopp, skriver Opal i ett pressmeddelande.

– Det är extremt ovanligt för en bilderbok att komma upp i de här summorna. Oavsett om den redan är utgiven eller inte. Men såklart känns det ännu mer speciellt när vi endast haft en dummy att visa upp och fått så fin respons. Dummyn ifråga är själva examensarbetet Monika gjorde på Konstfack förra året, vilket säger en hel del om hennes talang, säger Melina Nordstrand på Opal och tillägger att förlaget aldrig har varit med om något liknande förut.

Vad är en flod?, som är en faktabok i bilderboksform, presenterades för första gången i Bologna och blev genast uppmärksammad. Den valdes ut till Illustrators exhibition på Bologna Book Fair och är short listed för World Illustration Award.

Monika Vaicenavičienė har gjort en bok tidigare, som precis kommit ut i hennes hemland Litauen. Vad är en flod? skapade hon som sitt examensarbete på Konstfack i Stockholm. Hennes syfte med boken är att hylla förbindelser mellan platser och kulturer med hjälp av floder och vatten, och att få människor att förstå hur beroende vi är av naturen och av varandra.

– Anledningen till att vi ville ge ut Vad är en flod?, som skickades in som ett spontanmanus, är för att den är väldigt fin, säger Melina Nordstrand. Det är en unik bok som känns ny och modern och har en internationell vibe. Ämnet ligger i tiden och bildspråket är fantastiskt. Monika har med ett poetiskt berättarsätt lyckats förmedla fakta om naturen och hur viktig den är för människan och stärka känslan av samhörighet mellan folk på olika platser på jorden.

Rättigheterna för Vad är en flod? har hittills sålts till engelska world wide, franska world wide, italienska, ryska world wide, turkiska, kinesiska world wide och litauiska.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Illustration ur Monika Vaicenavičienės bilderbok Vad är en flod?.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL