Nöjda förlag efter Stockholms bokhelg 2021

Stockholms bokhelg 2021 bjöd på författarsamtal, signeringar och bokförsäljning på många olika platser runtom i huvudstaden. Här syns Polaris scen vid Barnängens herrgård. Foto: Albin Kaunitz

Stockholms bokhelg 2021 är över och flera förlag berättar för Boktugg om ett mycket lyckat evenemang med många uppskattade möten och samtal.

Den allra första Stockholms bokhelg är till ända, och verkar kunna sammanfattas som en succé. Under fyra dagar har närmare tusen programpunkter ägt rum på över 150 platser runtom i Stockholm.

– Så efterlängtat! Att författarna och läsarna återigen kan mötas! Vi ser redan fram emot nästa års Stockholms bokhelg, säger Martin Kaunitz och Thomas Olsson, initiativtagare till bokhelgen, i ett pressmeddelande.

Det står redan klart att nästa års bokhelg i Stockholm kommer att äga rum den 25–28 augusti 2022.

Bokförsäljning på stan under Stockholms bokhelg. Foto: Albin Kaunitz

Boktugg fick tag på några förlag som fick berätta om sina upplevelser från helgen.

– Vi är otroligt nöjda. Trots halvtrist väder ett par av dagarna hade vi en nöjd och entusiastisk publik, ibland gick varenda stol åt, säger Cecilia Gustavsson, pr-ansvarig på Bokförlaget Polaris som arrangerade författarsamtal i sin trädgård vid Barnängens herrgård på östra Södermalm.

Det var första gången Polaris ordnade ett evenemang ihop med Polaris Fakta, före detta Roos & Tegnér, och Cecilia berättar om en lysande mix av författare: Klas Östergren, Karin Smirnoff, Lena Andersson och nya spänningsdebutanter varvades med Sara Bäckmo och andra trädgårdsexperter, och psykologen Anna Bennich. Bland andra.

– Ett extra plus är att författarna fick mingla och träffa varandra, ibland för första gången på grund av pandemin. Så hurra – vi är mycket glada över bokhelgen, säger Cecilia.

LB Förlag höll till på Mornington Hotel tillsammans med flera andra förlag och hade enligt vd Louise Bäckelin välbesökta författarsamtal och riktigt hygglig försäljning.

– Att vi dessutom hade möjlighet att samla våra deltagande författare till en god och trevlig middag på lördagskvällen var en fantastisk bonus, säger Louise och fortsätter:

– Vi är på det stora hela väldigt nöjda med Stockholms Bokhelg. Vi har väl alla haft ett uppdämt behov av att prata om böcker med andra människor och att träffa våra författare och branschkollegor. Det finns så klart en hel del som kan förbättras efter en ordentlig utvärdering, men min känsla är att det var väldigt lyckat och att Stockholms bokhelg kanske är här för att stanna.

Kajsa Ingemarsson berättar om sitt skrivande och om sin senaste bok Att landa som en trana (LB Förlag) på Mornington Hotel. Foto: Camilla Molin

Norstedts öppnade upp grindarna hemma på Riddarholmen och bjöd på ett gediget program med författare från de olika förlagen inom förlagsgruppen.

– Vi är nöjda med den första bokhelgen. Det var underbart att återigen se författare möta sina läsare i samtal och signeringar. Vädret blev bättre än väntat och vi ser fram emot att utvärdera den med kollegor och författare inför nästa år, säger Olle Lidbom, kommunikationschef.

Men han tycker inte att bokhelgen går att jämföra med Bokmässan i Göteborg, varken i antal besökare eller i känsla. 

– Bokmässan har varit en mer ”what happens in Vegas, stays in Vegas”-upplevelse med både hotell-liv och kaotiska, trånga vinmingel!

Barnboksförlagen Opal och Berghs och deras upphovspersoner syntes på flera ställen i stan, bland annat på Stortorget, Akademibokhandeln City, Gamla Stans bokhandel och inte minst hemma i Bromma där de öppnade upp sin trädgård för bokförsäljning och barnaktiviteter.

– Det var ett fantastiskt gensvar från besökarna, säger Melina Nordstrand från Opal. På Stortorget var det en stor publik på lördagsförmiddagen trots småregnigt och grått väder, Akademibokhandeln City var överväldigade över besökarantalet på söndagseftermiddagen då de hade barnfokus. Gamla Stans bokhandel ordnade det fint med workshops och signeringar och där var det också många engagerade besökare. 

Även ute i Bromma var besöksantalet över förväntan, redan klockan 10 på lördagen i småregnet strömmade det in besökare för att botanisera bland böcker, gå tipspromenader och fika. Förlagen hade också ordnat fotbollstävling, fiskdamm och en station där besökarna kunde skriva vykort till en vän.

Pyntat hemma i villaträdgården hos Opal och Berghs. Foto: Melina Nordstrand

– Man märker att folk uppskattar att komma till förlaget och köpa böcker direkt av oss, småprata lite och få boktips, säger Melina.

– Sammanfattningsvis känns detta som ett mycket uppskattat evenemang från läsarnas sida då så många trotsade vädret och gav sig ut till Stockholms bokhelg, oavsett var i stan man befann sig. Vi är väldigt positiva till resultatet av årets bokhelg och ser fram emot att det ska bli ett återkommande årligt evenemang!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.