ANNONS

Grethe Rottböll ny ordförande i Sveriges författarförbund

Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund. Foto: Stefan Tell

Grethe Rottböll har valts till Författarförbundets nya ordförande. Hon efterträder Gunnar Ardelius som suttit på ordförandeposten i sex år. Förbundet har även tre nya ledamöter.

På Författarförbundets årsstämma den 26 maj 2018 valdes Grethe Rottböll till ny ordförande. Patrik Lundberg blir vice ordförande.

Grethe Rottböll, född 1956, är författare och sångerska. Debuterade 1981 på Norstedts med romanen Att vara Emilia. Utbildad sångerska och bedrivit studier i teoretisk filosofi samt skrivit noveller och essäer bland annat om Tarkovskij för Ord&Bild men även musikteater och texter till musik i olika genrer. Efter första barnet började hon skriva för barn: fakta, rim, ramsor och skönlitterära berättelser. Har under de två senaste åren byggt upp ett skolbibliotek som i dagarna ska överlämnas till en välutbildad bibliotekarie. Fick Bokjuryns pris tillsammans med illustratören Lisen Adbåge för boken Hästfesten (2013). Varit verksam i styrelsen för BULT i fyra år. För närvarande är hon förbundets representant i mediagruppen för stödkommittén för Dawit Isaak, och arbetar för att stärka förbundets fackliga frågor. Solidaritet, rättvisa och värnandet av litteraturen som kulturbärare är hennes ledstjärnor.

Tre nya ledamöter valdes också in i styrelsen:

ANNONS

Per Wirtén (ledamot). Per Wirtén, född 1958, är författare och journalist boende i Huddinge. Var 1993 en av grundarna till tidskriften Arena, där han också varit chefredaktör. Debuterade 1990 och skrev senast Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater (2017). Wirtén är även verksam som föreläsare och moderator, skriver på bland annat Sydsvenskans och Expressens kultursidor samt i Dagens Arena och medverkar ofta i Panelen i Sveriges Radios Godmorgon, världen!

Maria Fagerberg (suppleant). Maria Fagerberg, född 1967 i Nyköping, uppvuxen och bosatt i Linköping, debuterade som författare år 2003 med romanen Svart dam och har sedan dess publicerat ytterligare tre titlar. Hon är gymnasielärare och skolledare med statlig rektorsutbildning. Bor i Linköping, är engagerad i kulturpolitik och är sedan tidigare förtroendevald i förbundet som regionombud. Även medlem i Svenska PEN.

Anisur Rahman (suppleant). Anisur Rahman, född 1978 i Bangladesh, kom till Sverige 2008. Bor idag i Uppsala där han 2009–2011 var en av stadens första fristadsförfattare. Efter flera verk på engelska och bengali debuterade han på svenska med diktsamlingen Sex årstider (2012) och pjäsen Resa i natten (2012). Har medverkat i flera svenska antologier. Rahman är vidare litteraturkritiker och debattör samt grundare av och projektledare för Uppsala litteraturcentrum.

Övriga ledamöter sedan tidigare är: Patrik Lundberg (vice ordf.), Niclas Hval (andre vice ordf.), Ulrika Kärnborg, Carl-Axel Gyllenram, Ing-Britt Björklund, Jörgen Gassilewski, Annelie Bränström-Öhman.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se