fbpx

Patrioterna av Pascal Engman blir tv-serie i Hollywood, USA

Författaren Pascal Engman flankerad av Christina Saliba, Mindmakers PR och Joakim Hansson, Nordin Agency.

Debutromanen Patrioterna är släppt som pocket och nu är det klart att tv-rättigheterna sålts till ett produktionsbolag i Los Angeles. Författaren Pascal Engman har dessutom precis lämnat in manus på sin andra bok till förlaget.

– Det känns overkligt. När jag började skriva på boken hade jag inte ens ett förlag, säger Pascal Engman som tidigare arbetade som journalist på Expressen men som numera är författare på heltid, vilket han tycker är väldigt annorlunda.

– För min egen del är det nog en förutsättning att jag kan sitta på heltid. Det är därför jag flyr till Sydamerika för att skriva mina böcker. Jag måste säga att jag beundrar människor som hanterar ett heltidsjobb vid sidan av att skriva böcker. De är hjältar. Jag begriper inte hur de bär sig åt.

Patrioterna är Pascal Engmans debutroman och den lanserades i Sverige i augusti 2017 – den här veckan släpptes den också som pocket. Redan före den svenska utgivningen hade flera länder köpt bokrättigheterna och idag är den såld till åtta länder (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Polen och Tjeckien).

ANNONS

Och nu har alltså tv-rättigheterna för Patrioterna sålts till Los Angeles-baserade produktionsbolaget Fabrik Entertainment som tillhör Red Arrow Studios och ligger bakom hyllade succéer som Amazons Bosch, baserad på Michael Connelly’s bästsäljande bokserie och AMCs The Killing. Red Arrow Studios International kommer att distribuera serien över hela världen.

– Som svensk i USA kunde jag direkt se bokens attraktionskraft. Patrioterna är en fantastiskt stark och effektfull berättelse om tiderna vi lever i. Jag kunde inte lägga den ifrån mig och ville att Fabrik skulle ge den till tittare världen över, säger Henrik Bastin, vd för Fabrik Entertainment.

Thrillern, som delvis utspelar sig i norra Chile, handlar om en svensk terroristcell som utför attentat mot ledande svenska journalister på några av Sveriges största tidningsredaktioner.

Man brukar ju säga att boken alltid är bättre än filmen, känns det nervöst att överlämna sin bok till ett filmbolag?
– Nej, tvärtom. Jag kan inte tv, jag kunde knappt skriva en bok för två år sedan och har fullt upp att lära mig hur man gör det. Fabrik Entertainment har gjort fantastiska tv-serier som Bosch och The Killing så jag är övertygad om att Patrioterna inte kunde hamnat i händerna på skickligare tv-makare, säger Pascal Engman.

– Produktionsbolaget har faktiskt frågat om jag vill vara med i manusarbetet. Jag är frestad att tacka ja – men vet att det vore dumt. Jag vill bli riktigt bra på att skriva böcker först. Dessutom är amerikaner så stora personligheter. Jag har suttit i Skype-möte med dem och känner mig varje gång som en tredjeklassare som av misstag fått sexornas matteprov.

Patrioterna

Patrioterna

Faktum är att författaren själv nu har mest fokus på uppföljaren, Eldslandet, som kommer ut i september på Piratförlaget.

– Jag skickade in den till förlaget i måndags även om jag skrev klart den för någon månad sedan. Eldslandet är, precis som Patrioterna, en thriller. Den handlar om polisen Vanessa Frank och en nazistkoloni i södra Chile som heter Villa Bavaria. Nazistkolonin har funnits och finns på riktigt. Den heter Colonia Dignidad och hjälpte Pinochets militärdiktatur att tortera politiska fångar. Just nu är jag nöjd med den, men för en vecka sedan var jag nära att bränna upp manuset och börja om. Som tur är har jag, som sagt, redan skickat in den till förlaget så de har en kopia, säger Pascal Engman.


 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.