Typely tar ytterligare ett steg mot att göra korrekturläsare arbetslösa

Kommer korrekturläsarens roll att försvinna i takt med allt bättre algoritmer? Foto: iStock

Startupen Typely tar automatiserad korrekturläsning till en ny nivå och uppmärksammar bland annat inkonsekvens, sexism och klichéer i olika sorters engelska texter.

Under några år har man frågat sig när korrekturläsarens roll kommer att vara utspelad. I takt med allt mer utvecklade ordbehandlingsprogram med autocorrect som korrigerar slarvfel och en stavningskontroll som uppmärksammar vanliga stavfel, grammatiska fel och missar i interpunktion, så har behovet av korrekturläsare minskat. Menar vissa. Andra håller fast vid att det krävs ett mänskligt öga för att hitta alla fel i en skriven text. Alla korrekturfel har heller inte med grammatik eller stavning att göra, och det är just den här typen av missar i en text som de flesta datoriserade korrekturläsningsverktyg hittills inte har kunnat snappa upp.

Men tekniken utvecklas, här som i allt annat. Ett verktyg som har blivit mer populärt än många andra vad gäller just korrekturläsning (på engelska) är Typely, en gratis onlinetjänst som enligt The Bookseller fokuserar mer på användning än på grammatik. Till skillnad från många andra tjänster uppmärksammar inte Typely grammatiska fel, utan fokuserar på andra brister som bland annat inkonsekvens, logiska luckor och stavfel.

– Typely är tillförlitligt, säger grundaren Romeo Mihalcea, som själv har utvecklat tjänsten och lanserade den förra sommaren. Andra verktyg för korrekturläsning noterar så många fel att de i slutänden blir opålitliga. Författaren behöver istället ta ställning till om hen ska godkänna eller avvisa varje ändring. Vi vill skapa ett verktyg som är så tillförlitligt att det blir möjligt att använda alla rekommendationer rakt av utan att tveka.

Enligt Mihalcea använder många journalister och författare tjänsten för att hitta upprepningar, jargong, klichéer och sexism. Typely erbjuder dessutom textanalys som visar på hur svårläst en text är eller hur bred vokabulären är. Nya funktioner som kommer att lanseras framöver är bland annat plagiatkontroll, och i teorin kommer tjänsten att kunna utökas till fler språk i framtiden.

Så innebär det här slutet för korrekturläsarna? Hur som helst dröjer det förmodligen ett par år innan Typely eller en liknande tjänst dyker upp som kan användas för svenska texter, så till dess kan åtminstone svenska korrekturläsare hålla andan.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL