fbpx

Fredrik Cattani tar sina boksläpp till nya höjder

Filiokus Fredrik – världsmästare på boksläpp?

Trollkarlen och författaren Fredrik Cattani, mer känd som Filiokus Fredrik, är påhittigare än de flesta när det kommer till boksläpp. Sin senaste bok släppte han från ett flygplan på 120 meters höjd.

Fredrik Cattani har skrivit åtta böcker om trolleri, tricks och kluringar. Den senaste boken, Smartast i familjen – nya utmaningar (Semic), uppföljaren till förra årets populära Smartast i familjen, släpps nu i juni. Ja, inte bara släpps den i bokhandeln – Fredrik har också bokstavligt talat släppt sin bok. Från ett flygplan, 120 meter upp i luften. Och det är inte hans första spektakulära boksläpp.

– Mitt första bokstavliga boksläpp hände som i stunden. Det var många år sedan nu, men boken fick ramla från 1,5 meter. Det var helkul och responsen blev bra, så jag fortsatte. Sedan har det blivit från en stege, från tredje våningen på ett hus, från en bro, en karusell och från ett torn på 65 meter, säger Fredrik till Boktugg.

ANNONS
Filiokus Fredrik in action framför en trollbunden publik.

Han berättar att är som med skapandet av böckerna – han kan egentligen göra precis vad han vill. Han skriver om det som intresserar honom, gör det på sitt eget vis och låter fantasin flyga fritt. Dessutom är han mycket för att testa och skapa nytt. Likadant är det med boksläppen, han funderar ut vad han vill göra och försöker sedan göra verklighet av det.

Jag har länge tänkt att ett släpp från flygplan vore det ultimata släppet. Mina två senaste böcker är kluringsböcker med ”Smartast i familjen” i titeln, så jag har tänkt att jag måste göra böckerna rättvisa. Tanken i böckerna är att ta sig an knep och knåp med nya perspektiv, tänka nytt och känna sig smart. Då måste jag göra något liknande när det gäller böckerna.

Förra året blev boksläppet från tredje våningen i ett hus ackompanjerat av en musikkår. I år visste Fredrik att flygplan och ett släpp från 10 000 meter nog inte skulle fungera i praktiken: tänk om någon får boken i huvudet, hur hittar han sen boken, går det ens att öppna en dörr där uppe och släppa ut något? Så han fick tänka om – att släppa den från några hundra meter skulle nog fungera bättre.

ANNONS

– Jag ringde runt, bollade idéer, pratade med polisen om eventuella tillstånd och helt plötsligt föll allt på plats. Jag tog med mig boken när jag tog en provlektion hos en flygplansinstruktör och sen gjorde vi det. Vi släppte boken från den nya världsrekordhöjden 120 meter!

Är det på riktigt ett världsrekord för boksläpp?
Helt säker är jag inte … men vid släppet från stadshustornet i Västerås på 85 meter så skrev en tidning att det var världsrekord i boksläpp. I och för sig med ett frågetecken efter, men ändå, här var jag något på spåret. Efter att ha googlat och letat har jag inte hittat någon som släppt från högre höjd. Och eftersom ordet boksläpp bara finns på svenska måste det ändå vara så att jag har rekordet. Ännu har ingen sagt att jag inte har det. Men vi får se, jag blir gärna utmanad på boksläppsrekord. Jag har fler böcker på gång, så mina boksläppshöjder kommer bli högre.

Hur klarade boken fallet på 120 meter?
– Förvånansvärt bra! Jag hade idéer på både en liten fallskärm och bubbelplast, men boken landade vackert i gräset på startbanan helt utan skyddsutrustning. Fick bara en liten skråma på ryggen.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Fredrik är inte den enda som har lekt med begreppet boksläpp, till exempel Piratförlaget har publicerat korta filmer med ”Dagens boksläpp” i sociala medier. Men frågan är om någon klår Fredriks kreativitet. Han har många andra boksläppsidéer för sina kommande böcker på lager.

– Många är fortfarande just idéer, men jag kan droppa några ord som: ballong, gps, rymden, Skåne, gummislang, propeller … hm, vi får se vad det blir. Jag är verkligen spänd på vad som kommer härnäst!

Här kan ni se Fredriks senaste boksläpp:

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.