Små enkla filmer med humor gör reklam för Piratförlagets böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bokvideos behöver inte vara så märkvärdiga. Piratförlaget har fått stor spridning på korta humoristiska klipp på ”Dagens boksläpp” och inte minst nya filmen om hur man läser bok i bilen – där hela bilen tapetserats invändigt med utrivna boksidor.

– Dagens boksläpp-filmerna är egentligen Instagramvideor, som sedan delats även på Facebook, berättar Mattias Boström på Piratförlaget som ligger bakom de enkla men effektiva filmerna.


ANNONS


Facebook har blivit en allt viktigare reklamkanal för förlagen. Många experimenterar med korta filmer på 30-60 sekunder där budskapet i textform blandas med video eller animerade stillbilder. Piratförlaget har gjort en del traditionella bokvideos för sina böcker genom åren. Men idag när filmer sprids via sociala medier går det bra att skapa filmer även med små medel.

– Vad gäller läsa-i-bilen-filmen så är Facebook den absolut viktigaste kanalen. Det är därför som den är inriktad på att vara visuell (det finns inget prat i den), eftersom rena Facebook-filmer ju körs igång automatiskt i flödet, berättar Mattias.

Något som många glömmer bort är att Facebookanvändare ofta ser en video utan att lyssna på ljudet. Kanske för att man sitter på en arbetsplats eller befinner sig på en buss eller tåg när man scrollar igenom sitt Facebookflöde. Så även om man väljer att ha musik eller till och med tal är det en god idé att texta sin video.

Hur kom då idén till videon?
– Idén var min. Min kollega Anders Olofssons bil har ju folierats i samband med ”Tre minuter”-utgivningen, och det slog mig att då kunde vi fortsätta med att klä in den även på insidan, berättar Mattias.

ANNONS

– I fredags åkte jag hem till Anders (vi bor ju i Bålsta båda två) och så började vi tejpa upp alla bladen. Jag hade slaktat en bok i förväg och även förtejpat några större stycken. Det tog väl två timmar att förbereda allt i bilen. Sen höll jag i iPhonen och filmade (jag hade en selfiepinne till hjälp för att få bättre stabilitet) och det tog bara några minuter.

Det gjordes två tagningar på interiören och tre tagningar när Anders låg i bagageutrymmet. Det var dessutom riktigt varmt den dagen så det blev snabbt kokhett för Anders i bilen.

– Vi filmade även ett klipp där vi zoomade ut från motorhuven, där det finns en bild på ”Tre minuter”-boken, men jag skippade att ta med den som inledningsbild, eftersom det blev för mycket reklam över det hela – och jag ville dessutom fånga tittaren inom några sekunder genom att visa hur bilen såg ut inuti.

Efter det klippte Mattias ihop filmen och tajtade till den i iMovie på iPhonen. Och la på textraderna och en av iMovies musikslingor.

– Utan textraderna hade filmen känts för lång, men nu hänger man kvar till överraskningen på slutet. Plus att textraderna tillförde ytterligare humor.

– Jag hade ingen exakt plan för hur slutresultatet skulle se ut när jag kom hem till Anders. Men vi kom fram till att det måste bli en ”tyst” film, och inte en film med prat, eftersom så få slår på ljudet på Facebookfilmer. Och då föll det sig naturligt att göra det som en travesti på promotionfilmer.

Och även om det finns fördelar med att publicera videos direkt på Facebook så är det en god idé att ladda upp dem även på YouTube eller Vimeo.


ANNONS


– Jag tänker lägga upp den på YouTube också, men mer i arkivsyfte inför framtiden – för den som vill kunna hitta tillbaka till den, säger Mattias.

En annan fördel med att ha videos på specialiserade videosajter är förstås möjligheten att bädda in klippen. Tack vare det kan exempelvis Boktugg visa er den roliga filmen om hur man läser i bilen här nedan…

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.

Agota Kristof skrev romantrilogin ”Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen”, som har fångat många läsare. Arkivbild: Ulf Andersen.

💣 Krigsskildring. Hon flydde från Ungern 1956. Trettio år senare gav hon ut den första delen i trilogin Den stora skrivbokenBeviset och Den tredje lögnen. Agota Kristofs skildring av död, våld och krig ur två pojkars perspektiv har beskrivits som genialisk – men vad är det som ligger bakom succén?


Uppdateras under dagen …