Ebba Östberg, Anna Frankl, Simona Ahrnstedt (foto: Anna-Lena Ahlström) och Pamela Schultz Nybacka (foto: Robert Leonardi).

Svenska Romanceakademin ska göra rum för både diskussion och gemenskap

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För romance och feminism – nu startar Simona Ahrnstedt tillsammans med Pamela Schultz Nybacka, Anna Frankl och Ebba Östberg svenska Romanceakademin.

I Sverige är romance en genre som hamnat mellan dem som älskar den och dem som föraktar den. Nu vill romanceförfattaren Simona Ahrnstedt, Pamela Schultz Nybacka, doktor i företagsekonomi och ansvarig för förlagskunskapen vid Stockholms universitet, Anna Frankl, agent och delägare på Nordin Agency samt Ebba Östberg, ansvarig för romanceförlaget Lovereads inom Bonnierförlagen, förändra genrens förutsättningar och skapa ett forum där engagerade författare och läsare kan mötas, samtala och diskutera.

Den sortens rum har saknats i Sverige, men blickar man ut i världen är romanceläsarna och författarna i genren ofta hängivet drivna till att inte bara läsa och skriva, utan också prata om böckerna och ämnen i dem.


ANNONS


Sedan ett år tillbaka har Simona, Pamela, Ebba och Anna träffats nästan varje månad laddade med samtal och agendor som lett dem framåt men de har känt att behovet av att kunna involvera fler personer i detta är stort.

– Vi upplever att kulturjournalister, kritiker och allmänhet inte kan så mycket om genren, säger Simona. Sedan kom Pamela med idén om att vi borde formalisera det här. Om någon undrar vad romance är ska det finnas någonstans dit man kan vända sig. I Sverige finns en tradition att bilda föreningar kring det vi är intresserade av och vi kände att det var dags för en feministisk, litterär akademi. Målet på sikt är att få medlemmar till akademin som i sin tur får den att växa.

Med en universitetslektor, en stjärnförfattare, en agent och en förläggare har gruppen en bred kompetens att använda sig av. De arbetar alla fyra mycket och målmedvetet inom sina respektive områden och med akademin vill de visa vilken livskraftig källa till intressanta diskussioner som romance är.

– Det finns en passion för denna genre bland läsare och författare som jag inte ser någon annanstans, säger Simona. Den är inkluderande, bejakar mångfald och skapar gemenskap. Många romanceförfattare började som läsare av böckerna och de vet hur viktigt det är att ha en dialog med läsarna. Kommunikationen går på båda håll här vilket är otroligt viktigt och tämligen unikt.

ANNONS

Simona menar att det finns ett slentrianmässigt förakt mot romance som går igen i ett lika slentrianmässigt förakt mot det som kvinnor skapar i samhället. Med en konkret plattform som Romanceakademin skulle sådana saker kunna lyftas fram i ljuset och motverkas.

– Det här är en kvinnobejakande genre och det behövs idag när världen ser ut som den gör, säger Simona. Jag läste tidigare idag att i skuggan av metoo-rörelsen går romancen oskadd eftersom vi redan tvingats göra upp med allt det där. Det tror jag beror på att romance är både så älskad och så hatad. Pratet om att kvinnor hugger varandra i ryggen tror jag bara händer i ett patriarkalt samhälle – en struktur som inte finns inom romancegenren, där stöttar man varandra.

Ebba, Anna, Pamela och Simona har tillsammans byggt en stabilitet mellan sig och som rörelse betraktad står Romanceakademin rakryggat på egna ben utan behov av att förhålla sig till andra litterära sällskap som exempelvis Svenska Akademien.

– Det är något som jag tror kommer reflekteras i att våra medlemmar är öppna, debattlystna och engagerade, säger Simona. Det ligger helt i linje med genrens egenskaper av att vara öppen, inbjudande och lyhörd. Det finns en närhet och pågående samtal mellan romanförfattare och läsare i genren – många författare tar diskussioner både online och i tidningen. Jag brinner för detta arbetet på riktigt och har stått på barrikaderna för romance länge. Med akademin vill vi främja och stötta genren, skapa ett engagerat forum men också kunna ha workshops, event, hylla romanförfattare och dela ut stipendier och priser.

Första eventet för Romanceakademin är planerat att hållas i Stockholm i vår men riktigt vad det kommer att innehålla är ännu inte klart. Romanceakademin kan följas på instagram under @romanceakademin.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …