Svenska Romanceakademin ska göra rum för både diskussion och gemenskap

Ebba Östberg, Anna Frankl, Simona Ahrnstedt (foto: Anna-Lena Ahlström) och Pamela Schultz Nybacka (foto: Robert Leonardi).

För romance och feminism – nu startar Simona Ahrnstedt tillsammans med Pamela Schultz Nybacka, Anna Frankl och Ebba Östberg svenska Romanceakademin.

I Sverige är romance en genre som hamnat mellan dem som älskar den och dem som föraktar den. Nu vill romanceförfattaren Simona Ahrnstedt, Pamela Schultz Nybacka, doktor i företagsekonomi och ansvarig för förlagskunskapen vid Stockholms universitet, Anna Frankl, agent och delägare på Nordin Agency samt Ebba Östberg, ansvarig för romanceförlaget Lovereads inom Bonnierförlagen, förändra genrens förutsättningar och skapa ett forum där engagerade författare och läsare kan mötas, samtala och diskutera.

Den sortens rum har saknats i Sverige, men blickar man ut i världen är romanceläsarna och författarna i genren ofta hängivet drivna till att inte bara läsa och skriva, utan också prata om böckerna och ämnen i dem.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sedan ett år tillbaka har Simona, Pamela, Ebba och Anna träffats nästan varje månad laddade med samtal och agendor som lett dem framåt men de har känt att behovet av att kunna involvera fler personer i detta är stort.

– Vi upplever att kulturjournalister, kritiker och allmänhet inte kan så mycket om genren, säger Simona. Sedan kom Pamela med idén om att vi borde formalisera det här. Om någon undrar vad romance är ska det finnas någonstans dit man kan vända sig. I Sverige finns en tradition att bilda föreningar kring det vi är intresserade av och vi kände att det var dags för en feministisk, litterär akademi. Målet på sikt är att få medlemmar till akademin som i sin tur får den att växa.

Med en universitetslektor, en stjärnförfattare, en agent och en förläggare har gruppen en bred kompetens att använda sig av. De arbetar alla fyra mycket och målmedvetet inom sina respektive områden och med akademin vill de visa vilken livskraftig källa till intressanta diskussioner som romance är.

– Det finns en passion för denna genre bland läsare och författare som jag inte ser någon annanstans, säger Simona. Den är inkluderande, bejakar mångfald och skapar gemenskap. Många romanceförfattare började som läsare av böckerna och de vet hur viktigt det är att ha en dialog med läsarna. Kommunikationen går på båda håll här vilket är otroligt viktigt och tämligen unikt.

Simona menar att det finns ett slentrianmässigt förakt mot romance som går igen i ett lika slentrianmässigt förakt mot det som kvinnor skapar i samhället. Med en konkret plattform som Romanceakademin skulle sådana saker kunna lyftas fram i ljuset och motverkas.

– Det här är en kvinnobejakande genre och det behövs idag när världen ser ut som den gör, säger Simona. Jag läste tidigare idag att i skuggan av metoo-rörelsen går romancen oskadd eftersom vi redan tvingats göra upp med allt det där. Det tror jag beror på att romance är både så älskad och så hatad. Pratet om att kvinnor hugger varandra i ryggen tror jag bara händer i ett patriarkalt samhälle – en struktur som inte finns inom romancegenren, där stöttar man varandra.

Ebba, Anna, Pamela och Simona har tillsammans byggt en stabilitet mellan sig och som rörelse betraktad står Romanceakademin rakryggat på egna ben utan behov av att förhålla sig till andra litterära sällskap som exempelvis Svenska Akademien.

– Det är något som jag tror kommer reflekteras i att våra medlemmar är öppna, debattlystna och engagerade, säger Simona. Det ligger helt i linje med genrens egenskaper av att vara öppen, inbjudande och lyhörd. Det finns en närhet och pågående samtal mellan romanförfattare och läsare i genren – många författare tar diskussioner både online och i tidningen. Jag brinner för detta arbetet på riktigt och har stått på barrikaderna för romance länge. Med akademin vill vi främja och stötta genren, skapa ett engagerat forum men också kunna ha workshops, event, hylla romanförfattare och dela ut stipendier och priser.

Första eventet för Romanceakademin är planerat att hållas i Stockholm i vår men riktigt vad det kommer att innehålla är ännu inte klart. Romanceakademin kan följas på instagram under @romanceakademin.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.