fbpx

Ingen efterträdare till Daniel Soutine – nu stänger Kristianstad Bokhandel

Daniel Soutine Foto: Sarah Perfekt

Näthandelskonkurrens och en svartmålande medial bild om butiksdöden tror bokhandlare Daniel Soutine är två av orsakerna till att han inte lyckats hitta en ersättare modig nog att ta över Kristianstad Bokhandel. 

Efter drygt 20 år som dedikerad bokhandlare i Kristianstad stänger Daniel Soutine sin butik – ett aktivt beslut taget efter att den rätta köparen inte dykt upp under de senaste två årens sökande efter en efterträdare.

– Nästan varenda kund som kommer in nu under utförsäljningen beklagar det här, säger Daniel. Jag har haft ett antal spekulanter på boklådan men det har fallit på två saker – antingen när de insett hur mycket jobb det är eller på grund av påverkan från tidningarna som bara skriver om bokhandelsdöden och inte om hur många boklådor som det faktiskt går bra för. Tyvärr gör det att människor blir rädda och backar ur. Jag fyllde nyss 70 år men om jag varit yngre hade jag fortsatt utan problem – på mina kunder märks det att det finns en plats för den lokala bokhandeln i samhället eftersom den bidrar till det lokala kulturlivet och de lokala författarna.

ANNONS

Som nyfiken visionär är Daniel inte rädd för att tänka långt utanför komfortzonen. Han menar att den lokala detaljhandeln i allmänhet bidrar till att välbehövliga pengar cirkulerar på plats istället för att försvinna i väg.

– Ska vi prata framtid så tror jag att Amazon kommer att slå ut Adlibris på ungefär tre månader när de kommer till Sverige. Jag har en enormt stor respekt för Amazon och jag hatar dem, säger Daniel med ett skratt. Amazon kommer att skaka om men kanske behövs det en stor Gruffalo som kommer in så att konsumenterna börjar se kopplingarna i hur handeln fungerar.

Daniel syftar på fenomenet att samma kunder som förfasas över butiksdöden är de som bläddrar i böcker bland bokhandelns hyllor och sedan går hem och beställer på nätet. Så länge den trenden pågår kommer butiksägarna att ha det svårt.

ANNONS

– Men internet kan vara en tillfällig våg, säger Daniel. Som postorderfirmor under 50- och 60-talet. Massor av människor handlade där men tröttnade efter ett antal år. Hade jag varit tjugo år yngre hade vår boklåda klarat sig som träffpunkt tillsammans med vår värme, omsorg och kunskap. Det ska tilläggas att en hel del av hyresvärdarna tyvärr inte hänger med i den ekonomiska kopplingen heller – att höja hyrorna leder bara till tomma butikslokaler så tvärtom skulle de behöva sänka dem för att få ruljans, påpekar Daniel som dock själv har haft turen att slippa problem med hyresvärden.

Mest kommer Daniel att sakna kundkontakten och att få rekommendera en okänd men riktigt bra bok som folk inte visste att de skulle älska när de fick den i handen.

– Jag kommer ihåg en kund som kom in, berättar Daniel. ”Jag behöver ingen hjälp, jag ska bara ha något till semestern”, sa han. Jag frågade vart han skulle åka och han svarade Grekland. ”Då ska du läsa Kapten Corellis Mandolin”, sa jag och gav honom boken. Några veckor senare fick jag ett vykort där det stod ”Tack för du prackade på oss Kapten Corellis Mandolin – alla här läser den nu”.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Daniel skrattar vid minnet. Att koppla ihop boken med en plats är bara en av hans goda idéer om hur en bok når sin läsare på bästa sätt. För att kunna fortsätta sprida tips om litteratur nu när han stänger funderar han, på initiativ av sin dotter Gabriella, att starta en vlogg.

– Det finns många bra böcker som inte får den uppmärksamhet de förtjänar, säger han. Pratade vi om Fallers stora kärlek av den tyska författaren Thommie Bayer när du var här för två år sedan? Nej, kanske inte. Det är en bok som kom ut på ett litet svenskt förlag och jag fick den från bokhandlaren Diana i Laholm. Jag läste den och älskade den och lika så gjorde kunderna. Den sålde över sju hundra exemplar här, sju hundra! Det inger förtroende att rekommendera en sådan liten obskyr bok och jag har många idéer. Men vloggen är en möjlighet. Inte så ofta, kanske en gång varannan månad eller så. Och jag kommer att uppmuntra folk att gå in till sin lokala fristående bokhandlare där ägaren brinner för sin boklåda och handla där.

Trots sorgen över att behöva stänga boklådan finns en entusiasm inför framtiden i Daniels röst. När jag frågar honom om det säger han:

– Självklart är det alltid spännande och roligt att få göra något nytt. Men det ska sägas att det är mycket sorgligt att behöva slå igen och jag är lite bitter över att jag inte hittat någon som kan ta över. Jag erbjöd mig till och med att vara kvar i ett halvår för en uppstart men det hjälpte tyvärr inte.

30 april är sista dagen för Kristianstad Bokhandel, sedan vrider Daniel om nyckeln i låset och ger sig av på nya litterära vägar.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.