fbpx

Så gör svenska förlagen med böckerna som kommer på bio 2018

Foto: Istockphoto / Selimaksan

En filmatisering innebär ofta att nya läsare får upp ögonen för boken bakom. Under 2018 har ett par svenska förlag dragit vinstlotten. Hur hanterar man det?

Under 2018 kommer en rad nya bok-blir-film-rullar dundra upp på biografernas tablå. Några av böckerna bakom finns redan utgivna på svenska förlag, Lagercrantz Millennium-serie så klart men också några utländska verk.

Att en litterär historia återupplivas på vita duken ger även böckerna skjuts och gynnar samarbeten mellan film- och bokbransch, det vittnar samtliga av de tillfrågade förlagen om:

ANNONS

– Det är klart att en film skapar ny uppmärksamhet för våra böcker, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlagsgrupp. Det ger störst effekt om det är mindre världskända böcker. Till exempel så har filmen SVJ efter Roald Dahls Stora vänliga jätten, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn efter Ransom Riggs bok och Rum 213 där boken skrevs av Ingelin Angerborn fått många att upptäcka böckerna. Intresset brukar öka redan när trailern släpps.

I år släpps två storfilmer baserade på böcker som Norstedts gett ut: Fifty Shades Freed / Femtio nyanser av frihet av E.L. James och The Girl in the Spider’s Web/Det som inte dödar oss av David Lagercrantz. Förlaget har haft en nära dialog med filmbolagen Yellow Bird och Universal under hela förarbetet med filmen och planer på att göra något i samband med att filmerna går upp finns:

– Vi släpper Mannen som sökte sin skugga i pocket under hösten 2018 och intresset för filmen kommer lyfta intresset för hela Millennium-världen och förstås även pocket-utgåvan, säger Olle. Vi samarbetar även med Fifty Shades Freed-filmen tillsammans med Universal, nya boken Mörkare är precis släppt och säljer fantastiskt bra.

2017 kom Michael Zadoorians En sista semester ut på HarperCollins Nordic förlag i inbunden utgåva. Efter dialog med filmbolaget Scanbox kommer filmreleasen att rättas efter när HarperCollins Nordic släpper pocketutgåvan av boken snarare än tvärtom.

– Vi kikar på olika samarbeten och har jobbat tillsammans med omslaget, säger Sarah Wallskog Lindvall på PR- och marknadsavdelningen. Det blir gynnsamt för båda parter.

Även böcker med några år på nacken filmatiseras. Brombergs gav för nästan nio år sedan ut Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows. Förlaget har fortfarande kvar rättigheterna och kommer enligt Janina Rak på Brombergs att på nytt aktivera pocketutgåvan av boken även om det ännu är några detaljer som inte är färdiga:

– I dagsläget vet vi inte om vi ska byta till filmposter-omslag eller behålla den nuvarande formen, säger hon. Vi har kontakt med SF som är distributör, och filmen har svensk premiär 8 juni 2018.

ANNONS

Precis som Norstedts har Modernista två titlar som kommer som film under 2018: Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle och klassikern Sagan om Pelle Kanin av Beatrix Potter.

– Vi visste att det fanns goda möjligheter till stora Hollywood-filmatiseringar för båda de här titlarna och exempelvis Tjuren Ferdinand, berättar Kristofer Andersson, Development Director på Modernista. Sådant påverkar alltid utgivningen, i den mening att vi ger ut böckerna innan eller i samband med den svenska biopremiären. Självklart justerar vi marknadsföringen när en bok filmatiseras. Exakt hur varierar beroende på vilken titel det handlar om.

Sedan finns förstås alla de böcker som inte är utgivna av svenska förlag ännu. Här är 18 stycken du kanske vill läsa innan du sjunker ner i biofåtöljen och beskådar dem på duk. Och om du driver förlag kanske du kan hitta en outgiven pärla:

The Leisure Seeker / En sista semester av Michael Zadoorian

The Death Cure av James Dashner

The Tale of Peter Rabbit / Sagan om Pelle Kanin av Beatrix Potter

Fifty Shades Freed / Femtio nyanser av frihet av E.L. James

Annihilation av Jeff Vandermeer

Red Sparrow av Jason Matthews

A Wrinkle in Time/ Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli

Ready Player One av Ernest Cline

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society/Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows

Where’d You Go, Bernadette av Maria Semple

Crazy Rich Asians av Kevin Kwan

First Man: The Life of Neil A. Armstrong av James R. Hansen

The Girl in the Spider’s Web/Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

The Black Hand: The Epic War Between a Brilliant Detective and the Deadliest Secret Society in American History av Stephan Talty

Bel Canto av Ann Patchett

Boy Erased: A Memoir av Garrard Conley

The Darkest Minds av Alexandra Bracken

Källa: Elle.com


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny