fbpx

Svenska Akademien: Nobelpriset i litteratur 2018 delas ut 2019

En anrik byggnad i Gamla Stan i Stockholm där arton (om de vore fulltaliga) ledamöter i Svenska Akademien bland annat beslutar om Nobelpriset i litteratur. Foto: Fotolia

Det blir inget Nobelpris i litteratur 2018 – i år. Istället kommer priset att delas ut samtidigt som 2019 års pris. Senast detta skedde var 1949. Nu ska Akademien istället lägga fokus på att rekrytera aktiva ledamöter.

– Svenska Akademiens aktiva ledamöter är naturligtvis fullt medvetna om att den nuvarande förtroendekrisen ställer höga krav på ett långsiktigt och kraftfullt förändringsarbete. Vi finner det nödvändigt att skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien innan nästa Nobelpristagare utses. Detta av respekt för såväl hittillsvarande som framtida litteraturpristagare, för Nobelstiftelsen och för omvärlden i övrigt, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i ett pressmeddelande.

Svenska Akademien meddelade idag att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare. Sju gånger tidigare har Svenska Akademien – under rubriken ”reserverat pris” – valt att ej dela ut årets Nobelpris i litteratur, nämligen åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949. Fem gånger har det skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.

Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses, skriver Akademien.

ANNONS

Det råder enligt pressmeddelandet en samsyn bland Svenska Akademiens aktiva ledamöter i att man, ”utan att ge avkall på Akademiens syfte och med bibehållen respekt för dess unika historiska arv, behöver utveckla formerna för sitt arbete. Svenska Akademien har därför nyligen påbörjat ett omfattande förändringsarbete. Detta arbete syftar bland annat till att modernisera tolkningen av Akademiens stadgar, framför allt vad gäller möjligheter till frivilligt utträde. Därtill kommer rutinerna för hanteringen av jävsfrågor och av sekretessbelagd information att förstärkas. Vidare kommer de interna arbetsformerna och den externa kommunikationen att förnyas.”

– Nobelstiftelsen förutsätter att den Svenska Akademien nu kommer att lägga alla sina ansträngningar på uppgiften att återskapa dess trovärdighet som prisutdelande instutition och att Akademien kommer att rapportera de konkreta åtgärder som görs. Vi förutsätter också att alla medlemmar i Akademien förstår att både dess omfattande reformeringsansträngningar och dess framtida organisatoriska struktur måste karaktäriseras av större öppenhet mot den omgivande världen, säger Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen i ett uttalande.

Följetongen fortsätter. Nu har Svenska Akademien i alla fall räddat ansiktet gällande årets Nobelpris. Men det finns mycket arbete kvar att göra. Kanske är det faktiskt läge för alla att avgå nu så att man kan få en verklig nystart? Låt några av dagens akademiledamöter sitta kvar i ett Nobelprisutskott under en övergångsperiod tills 2018 års pris är utdelat nästa år. Men sedan behövs nya ansikten på alla stolar.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.