Hanna Blixt Foto: Maria Hjort

Allt fler äkta makar gör författarkarriär tillsammans

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det verkar svepa fram en växande våg av par som i en eller annan konstellation väljer att arbeta tillsammans kring ett författarskap. Hanna Blixt är en av de författare som både känt av trenden och väljer att följa med den.

Det kom ett mejl till Boktugg som innehöll en trendspaning. Det var skrivet av barn- och ungdomsboksförfattaren Hanna Blixt som uppmärksammat att det blir allt vanligare bland författare att jobba tillsammans med sin äkta hälft. Själv gör hon efter fyra böcker just nu kometkarriär och har beslutat sig för att med sin man sälla sig till skaran av par och arbeta vidare i författarskapet tillsammans.


ANNONS


– Ju mer det rullar på, desto mer blir det runt omkring att göra. Tiden räcker inte till, säger Hanna. Det betyder att jag antingen får dra ner på ambitionerna eller så satsar vi tillsammans – det finns inte en chans att klara allt själv. För oss var valet enkelt. Min man har hela tiden funnits med och stöttat i detta.

Det är framförallt på digitala plattformar för författare som Hanna märkt av att de äkta paren som börjar arbeta tillsammans blir allt fler. När vi samtalar tänker jag att det kanske beror på den frihet som kreativa yrken till sin karaktär bär med sig – man kan arbeta hur man vill och vända och vrida sina idéer när helst de pockar på. Kanske påverkas det också av det faktum att skapande yrken tenderar att ligga sin upphovsperson så nära hjärtat att man aldrig riktigt stänger ner för dagen, processen puttrar mer eller mindre konstant, 24 timmar om dygnet.

ANNONS

– Jag tror att den här trenden ligger i tiden, idag vill ungefär var tredje svensk bli författare och många är öppna för att ha egna företag. När då den man lever ihop med börjar få snurr, blir det naturligt att den andra hänger på, det blir ju en möjlighet för båda, säger Hanna.

Författande är som många konstnärliga yrken annars ganska ensamt i sitt utförande. Historien finns i huvudet, hamrandet på tangenterna är enmansgöra. Alla som befunnit sig i ett flow vet hur uppslukande det kan vara och hur inåtvänd man kan verka när ens inre ska ut på papper oavsett om det handlar om ett skrivmaskinsark, en målarduk eller ett fotopapper. Samtidigt finns behovet av att bolla idéerna, de som bubblar utan hejd när det flyter men som skapar massiv ångest när de vägrar infinna sig. Att då få en andra blick på något eller helt nya infallsvinklar skapar ett kollektivt medvetande i en skapandeprocess som inte minst är gynnsam för synergieffekter.

– När man arbetar tillsammans kan man både dela framgångar och stötta varandra när det går trögare och när man drabbas av självtvivel. Det blir helt enkelt roligare och jag ser fram emot att kunna dela en kopp kaffe med min man i höst, även på arbetstid, bekräftar Hanna. En del av författarskapet måste dock få lov att äga rum i den egna bubblan. Men den ensamheten blir bättre om man samtidigt på ett annat plan gör arbetet ihop. Min man och jag trivs väldigt bra tillsammans, vi är ett bra team. Tidigare har jag skrivit själv men han har självklart varit den första som fått läsa texten. Han är lärare och har hjälpt mig med en lärarhandledning till varje bok vilket har lett till att flera skolor har köpt in hela klassuppsättningar. Eftersom jag valt att ge ut de senare böckerna på eget förlag så har det också blivit mer jobb – vi har lagt många kvällar och helger på det så fritiden har ätits upp. Kan vi arbeta tillsammans tror jag att vi kan få en bättre balans.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Planen är att Hannas man först och främst går ner till en lärartjänst på halvtid för att frigöra mer tid åt förlagsarbetet. Men det är inte bara på det administrativa planet paret tänker jobba, det finns även planer på att skriva tillsammans:


ANNONS


– Min man är en duktig storyteller, säger Hanna. Jag tror alla får hitta sitt sätt att samarbeta på men för vår del finns det flera möjligheter. Ett alternativ är att göra böcker med en historisk touch där han ger input till storyn och jag skriver ner och fyller ut mellanrummen. På så vis kan vi väva samman våra erfarenheter och kunskaper på bästa sätt.

Om Hanna Blixt:
Hanna Blixt är barn- och ungdomsförfattare hemmavarande i Dalarna med man och barn. Hennes första bok kom ut 2016 och sedan dess har hon gett ut ytterligare tre. De tre första böckerna ingår i serien Äventyren i Sagofallen och har tillsammans med nysläppta Äventyren på Hildasholm sålts i över 7000 exemplar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL