Hanna Blixt byter genre igen och tipsar om 5 bra spänningsromaner

Författaren Hanna Blixt
Författaren Hanna Blixt ger sig in i en ny genre: spänningsromaner för vuxna. Foto: Kola Productions/Marco Glijnis.

Författaren Hanna Blixt har gått från barn- och ungdomsböcker till feelgood. Nyligen gjorde hon ett nytt genrebyte. Vi bad henne samtidigt om tips på bra spänningsromaner av författare som blir förebilder för henne.

Hanna Blixt har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker i den storsäljande serien Äventyren i Sagofallen, som består av Styx märke, Svarta damen, Vita löparen, Den magiska rustningen, Flykten från tornet, Pantones ö och Snöugglans sigill

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Utöver denna serie har hon även skrivit de fristående böckerna: Lönndörrens hemlighet och Äventyren på Hildasholm. Samt Uppdraget i London och Gömstället i Amsterdam som ingår i trilogin Historieväktarna.

Förra hösten släppte hon sin första vuxenroman, en feelgood som utspelar sig i ett vintervackert Dalarna med titeln Glasveranda med sjöutsikt som inte bara blivit en framgång i Sverige utan även sålts till flera länder. Den följdes upp i maj med Galleriet vid vattnet. Men i höstas överraskade hon många med att släppa en ny spänningsroman: Glorian är den första av två i spänningsserien När djuren vaknar.

Varför bestämde du dig för att skriva spänningsromaner?
– Jag har ju skrivit spänningsböcker för barn och unga tidigare (elva stycken) så det är inte nytt på det sättet, men målgruppen är ny. Här har jag låtit berättelsen få styra och utgått från den idé som kom till mig för snart tre år sedan. Jag visste inte då hur aktuell den skulle komma att bli. Förra våren var jag till och med tvungen att göra en paus eftersom det kom för nära. Jag har kunnat plocka in verkliga exempel från nyheterna som gör att berättelsen känns extra kuslig, säger Hanna Blixt.

Glorian utspelar sig efter att ett virus har brutit ut över jorden och när samhället är i gungning. Väderomslagen kommer allt tätare och en övervakning kryper sig inpå. Under den tid som viruset har härjat har människorna tagit ett steg tillbaka, vilket har gjort att djuren tagit sig in i våra samhällen.

– Men när allt börjar återgå till det normala vill djuren inte backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt, något som forskaren Caroline tror sig veta vad det beror på. Men någon vill till varje pris hindra att sanningen kommer ut. Boken berättas ur fyra personers perspektiv, Annie, 17 år, som blir dömd för ett mord hon inte minns att hon har begått, hennes kompis Walter, forskaren Caroline och uteliggaren Ben.

Vilka skillnader och likheter ser du mellan att skriva feelgood och spänning?
– Varje genre har sina särskilda markörer. Spänningsgenren går ofta lite rakare på, medan man i feelgood kan hänge sig åt detaljer. Gemensamt för mina böcker oavsett genre är att jag ändå har en varm ton i botten, även i Glorian. Det är en bok för den som vill ha spännande läsning med ett aktuellt innehåll men som inte är totalt becksvart och rå.

Har du bytt genre för gott nu eller kommer du att skriva i alla genrer framöver och vad skriver du på just nu?
– Det kommer nog fortsätta bli en mix. Till våren släpps tredje barn- och ungdomsboken i serien Historieväktarna: Flykten från Budapest, där alla tre böcker utspelar sig under andra världskriget. Till sommaren kommer den tredje delen i feelgoodserien Leksandssviten: Balkong med havsutsikt. Men först släpps den andra och sista delen i När djuren vaknar: Gränden (24 januari). Så det har varit ett mycket produktivt och intensivt år. Vad det blir därefter får vi se.

Hanna är numera författare på heltid, vilket i praktiken innebär en del skolbesök. Hennes böcker har sålts i fler än 100 000 exemplar (Sverige), trots att bara en av böckerna ännu släppts som pocket. Nu återstår att se hur det går i spänningsgenren.

Hanna tipsar: 5 bra spänningsromaner

1. Johan Theorin – Skumtimmen
Det är en spännande och mystisk berättelse om sorg och saknad, som utspelar sig på Öland och där skuggorna från det förflutna sveper in i nutiden.
Jag gillade spänningen utan att det blev för rått.

2. Stina Jackson – Silvervägen
Kan man annat än beundra Stina Jackson för hennes otroliga gestaltning av miljöer men också karaktärer? En spännande och ruskig historia förlagd till de norrländska skogarna.

3. Dan Brown – Da Vinci-koden
Här har vi en författare som vet hur man håller läsaren i sitt grepp från första till sista sidan, trots att det är en tegelsten. Rappt tempo med många cliffhangers, precis min melodi.

4. Stephenie Meyer – Twilight
En serie ungdomsböcker som jag läste för flera år sedan men som har stannat kvar. Vackert gestaltade miljöer, intressanta karaktärer men också med en känsla som man inte kan ta på, men som man bara vill ha mer av.

5. Lee Child – På fiendens mark
Råbarkad, javisst. Men jag kan inte låta bli att imponeras över den smarta väven. Här har vi någon som vet hur man skriver en tät thriller och gör det med en ära!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,