fbpx

Försenade fakturor hos Adlibris som vill ha längre betaltider

Johan Kleberg, fd VD Adlibris, CC BY-ND 3.0

Flera förlag har drabbats av försenade betalningar av fakturor till Adlibris. Nätbokhandlaren bekräftar problemet och signalerar samtidigt att de vill se längre betaltider.

– Likviditet är alltid en kamp för förlagen som får betalt allra sist i kedjan. Under våren har vi märkt att Adlibris slirat på betalningarna. Förrförra månadens faktura är just betald – sex veckor sent efter mycket tjat och nu upptäcker vi att förra månadens är förfallen sedan en vecka och fortfarande obetald, säger en förläggare som använder Förlagssystem.

– Man börjar ju undra om Adlibris har problem med likviditeten, undrar en annan förläggare som inte heller fått betalt för sina fakturor.

Vi låter frågan gå vidare till Adlibris. Varför betalar ni inte fakturorna i tid?
– Vi beklagar förseningarna. Det berodde på en rad interna faktorer bland annat kopplat till att fakturan från Förlagssystem var högre än vad vi hade räknat med. Det var ju i och för sig glädjande då det berodde på att vi köpt in och sålt mer böcker än vad vi räknat med men givetvis olyckligt. Vi ser därför över våra interna rutiner, säger Johan Kleberg.

ANNONS

Förlagen tar som bekant en stor del av kostnaderna långt innan boken är utgiven: redaktörer, korrekturläsare, formgivare, tryck och alla andra produktionskostnader. I vissa fall förskott till författare. En investering på 150-200 000 kronor eller mer.

När väl böckerna börjar säljas i butik dröjer det innan pengarna ramlar in på förlagens konto (med en extra fördröjning eftersom distributörerna sköter faktureringen och tar emot betalningar innan de utbetalas till förlaget). Är en titel centralinköpt innebär det att betaltiderna för bokhandlarna är fri leveransmånad plus upp till 90 dagar. Nätbokhandlarna har där varit en välkommen snabb betalare med fri leveransmånad plus 21 dagar.

Men efter att Bokus och Akademibokhandeln knutits närmare har de överfört samma betaltider till nätbokhandeln. Samtidigt har Adlibris legat kvar med – i förhållande – snabbare betalning. Men det kan vara på väg att förändras.

ANNONS

– Oberoende av problemet med de försenade betalningarna ser vi också över betaltiderna från våra leverantörer så att de överensstämmer med våra ägares riktlinjer, säger Johan Kleberg.

Innebär det att ni kommer att vilja ha längre betaltider på era fakturor?
– Ja, det innebär att vi går mot längre betaltider, säger Johan Kleberg.

Kanske inte riktigt de nyheterna som förlagen vill höra. Samtidigt kan man konstatera att en, visserligen liten, del av Adlibris försäljning nu sker via deras tre butiker (två i Stockholm och en i Göteborg) vilket gör att även de har böcker i lager.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Sedan ska man inte glömma att vi även lagerhåller stora mängder böcker i Morgongåva. Vi har 150 000 titlar i lager och även om våra system ska minimera tiden som en bok ligger på hyllan så är det ändå så att vi har mycket böcker som ännu inte är betalda av kunderna och som därmed påverkar vårt kassaflöde, säger Johan Kleberg.

Svensk lag är idag formulerad så att en faktura ska betalas senast 30 dagar efter att leverantören har ställt krav på betalning. I ett förhållande mellan näringsidkare får dock betalningen ske senare, om parterna uttryckligen har godkänt detta.

Detta har vissa storföretag i olika branscher missbrukat och krävt betaltider på 90 eller rentav 120 dagar av sina underleverantörer. Inför hot om skärpt lagstiftning så gick hösten 2017 ut förslag om en gemensam kod om kortare betaltider till företag med upp till 250 medarbetare och omsättning på 50 miljoner euro. Tittar man på bokbranschen så faller alla förlag under den gränsen och borde kunna förvänta sig 30 dagars betaltid av återförsäljare.

Samtidigt skulle förmodligen den fysiska bokhandeln inte klara av det kravet eftersom många redan idag kämpar med likviditeten.

Inte ens digitaliseringen ger pengar på banken så mycket snabbare för förlagen, streamingtjänsterna betalar oftast ut kvartalsvis. Axiell Media har månadsutbetalning (30 dagar från faktura) men i praktiken blir det en eftersläpning på uppåt 60 dagar från försäljningsdag.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.