fbpx

Kellerman tar farväl av Rocky efter 20 år

Martin Kellerman, skapare av den populära tecknade serien Rocky. Foto: Lina Alriksson

Serietecknaren Martin Kellerman har publicerat sin sista Rocky-stripp. I över 20 år har seriefiguren Rocky gått i tidningarna Metro, Aftonbladet och Dagens Nyheter, men nu är det slut.

Den 28 april 2018 publicerades den sista seriestrippen om Rocky i Dagens Nyheter. Seriens skapare Martin Kellerman beslutade sig i höstas för att lägga ner.

I en intervju med DN berättar Martin om varför han slutar, vilket har att göra med att han började tvivla på serien vilket i sin tur ledde till att skapandet blev alltmer ångestfyllt.

ANNONS

– Jag tycker inte om när jag måste göra något som jag inte vill. Serierna slukar allt, man går bara och tänker på det där hela tiden, säger han till DN.

När Rocky var som störst publicerades serien i ett femtiotal olika skandinaviska tidningar, men idag är siffran nere på ett tiotal och intäkterna sjunker för varje år, skriver DN.

– Inte ens jag, som är en väldigt framgångsrik serietecknare, kommer att kunna fortsätta. Om fyra-fem år skulle jag ändå fått sparken från DN. Det var ett ålderdomligt medium redan 1998 när jag började så det är inte konstigt att det är på väg ut, säger Martin Kellerman.

ANNONS

Martin Kellerman tar farväl av den självbiografiska seriefiguren Rocky efter 20 år.

Vad han kommer att göra framöver är oklart, men han har blivit intresserad av att bygga saker – han byggde bland annat Kartagos monter till Bokmässan 2017.

– Jag har gett mig själv två år att bara göra vad jag har lust med, säger han till DN. Som en sorts konstskola. Så länge räcker pengarna ungefär. Det är också ett sätt att hindra mig från att direkt kasta mig in i något nytt. Kniper det kan jag ju alltid ge ut en bok då och då.

Den allra första strippen om Rocky publicerades den 28 mars 1998 i Metro, och sedan dess har serien förekommit dagligen i olika tidningar. Rocky beskrivs som Kellermans offentliga dagbok, och förutom seriestrippar har serierna samlats i en mängd böcker, och dessutom legat till grund för en teaterpjäs och en animerad film. Martin Kellerman har tilldelats bland annat Urhunden, Bernspriset och Stockholm stads Bellmanpris. Han har även skrivit romanen Allt blir inget som utkom 2015 på Albert Bonniers förlag.

ANNONS

Serieförlaget Kartago har gett ut många Rocky-böcker under åren. I sommar släpps den sista boken i samlingsserien: Rocky volym 34., samt en sista jubileumsvolym: Rocky 20 år – samlade serier 2013–2018.

– Det har varit en stor glädje och ynnest för oss på Kartago att få jobba med Rocky under så många år, och det känns vemodigt att ta farväl. Samtidigt ser vi fram emot att se vad Martin tar för väg framöver, och vi önskar honom all lycka, säger Thomas Olsson, förläggare på Kartago.

Här är alla böcker och samlingsvolymer med Rocky (som fortfarande finns till försäljning):

Rocky volym 26

Rocky volym 26

Rocky volym 24

Rocky volym 24

Rocky volym 23

Rocky volym 23

Rocky volym 22

Rocky volym 22

Rocky volym 20

Rocky volym 20

Rocky volym 18

Rocky volym 18

Rocky volym 17

Rocky volym 17

Rocky volym 16

Rocky volym 16

Rocky volym 15

Rocky volym 15

Rocky volym 12

Rocky volym 12

Rocky volym 11

Rocky volym 11

Rocky volym 03

Rocky volym 03

Rocky volym 08

Rocky volym 08❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny