Författaren Mattias Boström som också varit förlagsmedarbetare i flera decennier. Foto: Anna-Lena Ahlström

Mattias Boström vann hälften av priserna på USA-turné

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Mattias Boström åkte i helgen till USA, nominerad till två prestigefyllda priser för sin fackbok Från Holmes till Sherlock. Han vann ett av dem – Agatha Award för Best Nonfiction.

Det är inte enkelt att skilja på alla olika utmärkelser och priser som finns runtom i världen. Vi har tidigare berättat att Mattias Boström blivit nominerad till Edgarpriset (uppkallat efter Edgar Allan Poe). Edgar Awards har utdelats sedan 1946. 1971 vann Den skrattande polisen av Sjöwall & Wahlöö priset för bästa kriminalroman – det är också den enda skandinaviska bok som hittills vunnit.


ANNONS


Dessutom blev han nominerad till ytterligare ett prestigefyllt pris – Agathapriset (uppkallat efter … Agatha Christie). Båda priserna delades dessutom ut i USA med bara två dagars mellanrum, i New York respektive Washington.

Natten mot fredag svensk tid deltog Mattias i prisutdelningen av The Edgar Awards i New York.

– Det var en storslagen kväll med över 600 dinerande gäster och många av USA:s främsta kriminalförfattare närvarande. Allesammans tjusigt klädda och överhuvudtaget rådde feststämning. När prisutdelningen inleddes började mitt hjärta bulta alltmer, men när vi kommit fram till min kategori Best Critical/Biographical och det tillkännagivits vilken bok som vann – och det inte var min – så lugnade hjärtat ner sig. Märkligt nog kände jag mig inte besviken, något som jag annars brukar göra i sådana här lägen. Att bli nominerad till en Edgar är en sådan vinst i sig, så jag är oerhört nöjd ändå, berättar Mattias Boström för Boktugg.

Vinnaren blev istället Chester B. Himes: A Biography av Lawrence P. Jackson.

ANNONS

Vann rätt bok i din kategori och har du läst den?
– Det var absolut rätt bok som vann, och det var också den bok som jag gissade skulle vinna. Jag har boken där hemma men har inte hunnit läsa den ännu. Vad jag har förstått så är det dock en viktig biografi om ett lika stort och viktigt författarskap. Det är dessutom en mer akademisk och analyserande bok, medan syftet med min bok snarare är att underhålla. Jag kommer aldrig att kunna skriva på något annat sätt, så huruvida jag hämtar hem några nomineringar och priser i framtiden beror delvis på vad man vill ha ut av en fackbok.

Har nomineringen öppnat några nya dörrar för dig som författare?
– Dörrarna har säkerligen öppnats, men jag tror inte att jag kommer märka så mycket av det förrän jag skriver en ny bok som passar för en internationell marknad. Dock hjälper nomineringen förstås till för folk att få upp ögonen för boken och läsa den, inte minst när boken kommer i amerikansk pocket i augusti.

Hur stor är Sherlock Holmes idag och vad är det som gör att böckerna överlevt när många andra skrivna på den tiden blir omoderna?
– Så stort som Sherlock Holmes-intresset är idag har det inte varit sedan 1970-talet. Den gången var det en storsäljande Holmespastisch och en teaterpjäs i London och New York som var startskotten – idag är det främst BBC-serien med Benedict Cumberbatch som fått mängder av människor världen över att intressera sig för detektiven. Men även andra filmer, tv-serier och böcker har bidragit till den boom som pågått under de senaste åtta åren, säger Mattias Boström.

– Att Sherlock Holmes står sig så väl 130 år efter att han skapades beror nog mest på att han är så användbar och formbar – han kan stöpas om på en mängd olika sätt så att han passar moderna nöjeskonsumenter. En utveckling som faktiskt har pågått ända sedan 1890-talet, parallellt med att han levde kvar i sin ursprungliga form.

Utöver Sjöwall & Wahlöös vinst är det bara fem skandinaver som lyckats bli nominerade till en Edgar: Peter Høeg, Anne Holt, Jo Nesbø, Karin Alvtegen och fackboksförfattaren John-Henri Holmberg. Men hur stort är Edgar Awards, det är ju inte något vi snackar mycket om i Sverige? Kanske för att svenska författare sällan nomineras.

– För en amerikansk författare är det det finaste pris som finns. Det räcker att man blir nominerad för att få det som ett stående epitet livet ut: ”the Edgar nominated author” eller ”the Edgar winning author”. Det skrivs på framsidan av alla böcker och används i all pr och marknadsföring. Alla som jag pratat med här i USA säger att det har enorm betydelse, i synnerhet som dörröppnare, säger Mattias Boström.

Även om han inte vann en Edgar så har bara nomineringen haft betydelse och gett konkret resultat.


ANNONS


– Det har varit den ultimata bekräftelsen på att boken jag skrivit verkligen har ett bestående värde. Mängder av gratulationer har strömmat in sedan den blev nominerad i januari och många har fått upp ögonen för boken, även i Sverige. Rent konkret innebar nomineringen också att Piratförlaget i höst kommer ge ut den nya versionen av boken, den som kommit ut i USA och har 25 nya kapitel!

Och Mattias Boströms USA-resa var inte heller över, han reste vidare till Washington DC för att närvara vid ytterligare en prisutdelning. Han var nämligen även nominerad till en Agatha Award i kategorin Best Nonfiction. Det är första gången sedan priset instiftades 1989 som en skandinavisk författare över huvud taget nominerats i någon av kategorierna. Agatha Awards delas ut för att hylla den traditionella detektivberättelsen i Agatha Christies anda.

Och den här gången blev det Mattias Boström som fick ta emot priset.

– Det är en oerhörd ära, inte minst med tanke på hur många fackböcker om kriminallitteratur och true crime som kommer ut i USA. Agatha Award är ett av de finaste deckarpriserna man kan vinna och det kändes fantastiskt bara att bli nominerad. Att som svensk dessutom vinna en Agatha är något som jag inte kunnat drömma om, säger Mattias Boström i ett pressmeddelande efter att han lördag natt svensk tid tagit emot priset.

Mattias Boström med priset – och vad kunde vara mer passande än en tekanna?

Piratförlaget gav 2013 ut Från Holmes till Sherlock. Tidigare har boken tilldelats Svenska Deckarakademins pris för årets bästa fackbok och nominerats till Stora fackbokspriset – och har utkommit på danska, norska och tyska.

2017 utkom den i en utökad och omarbetad version i USA och Storbritannien med titeln From Holmes to Sherlock: The Story of the Men and Women Who Created an Icon. I september ger alltså Piratförlaget ut denna utökade och reviderade utgåva på nytt.

Kommer hösten 2018

Från Holmes till Sherlock (utökad nyutgåva)

Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare och valdes 2007 in i världens förnämsta Holmessällskap, The Baker Street Irregulars, där han även prisbelönats för sina texter om detektiven.

Så vad händer nu, blir du författare på heltid och skriver nya Sherlock Holmes-romaner från en bungalow i Thailand?
– Thailand har aldrig lockat mig – jag är mer Skottlandstypen – och vi får väl se hur kombinationen jobb och författande blir framöver. Jag tror dock inte att det blir så stor förändring. Jag har umgåtts lite med tanken att skriva romaner istället och göra det på mer regelbunden basis, men efter att ha skrivit en sekelskiftesdeckare de senaste åren (den är nästan klar) har jag insett att jag tycker det är enklare att skriva underhållande facklitteratur. Så vi får se. Det beror nog väldigt mycket på vilka idéer jag får. Och de fackböcker jag planerar ligger ändå väldigt nära romanformen i sitt berättande, säger Mattias Boström.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.