Författaren Mattias Boström har bland annat skrivit boken Från Holmes till Sherlock. Foto: Anna-Lena Ahlström

Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström nominerad till Edgar Awards

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström har nominerats till en Edgar Award, världens mest prestigefyllda deckarpris i kategorin Critical/Biographical. Han berättar för Boktugg om känslorna.

– För en skandinav är det väldigt stort att bli nominerad – att först överhuvudtaget bli översatt och utgiven i USA, och sedan ha skrivit något som är så bra att det räknas som en av de fem bästa amerikanska böckerna i sitt slag under året. Utöver Sjöwall & Wahlöös vinst är det bara fem skandinaver som lyckats bli nominerade: Peter Høeg, Anne Holt, Jo Nesbø, Karin Alvtegen och fackboksförfattaren John-Henri Holmberg, säger Mattias Boström.

Edgar Awards har utdelats sedan 1946. 1971 vann Den skrattande polisen av Sjöwall & Wahlöö priset för bästa kriminalroman – det är också den enda skandinaviska bok som hittills vunnit. Ett hyfsat fint sällskap för Mattias Boström med andra ord.


ANNONS


Visste du att du var aktuell för nominering innan eller kom det som en överraskning?
– Jag visste att det fanns en chans. Redan tidigt i höstas var det flera ansedda amerikanska deckarkritiker som började nämna Edgar Awards i samband med min bok, så självklart höll jag tummarna. Att det sedan blev verklighet av det är fantastiskt roligt och ärofyllt, säger Mattias Boström till Boktugg.

Vad tror du juryn har fastnat för med boken?
– Det är en udda fackbok på så sätt att den är skriven nästan som en spännande roman, vilket gör att även läsare som inte är intresserade av ämnet sugs in i handlingen. Samtidigt är den ett stort verk som omfattar hela Sherlock Holmes-succéns historia från 1880-tal till idag – ingen har tidigare försökt sig på något liknande. Den kan dessutom läsas som ren populärhistoria, för den som är intresserad av underhållningsbranschens historia under 1900-talet eller vill se in bakom kulisserna på ett av världens mest kända litterära dödsbon. Att boken dessutom innehåller så många tidigare okända fakta inom ett närmast sönderforskat område har nog också hjälpt till.

Vinnarna av årets Edgar Awards tillkännages vid en bankett i New York den 26 april.

– Jag åker självklart över till New York för banketten 26 april då vinnarna utses i de olika kategorierna. Jag tror att det finns åtminstone två andra böcker som har större chans än min bok att vinna fackbokspriset, så jag behöver inte vara nervös, utan kan bara ha kul och koppla av, säger Mattias Boström.

ANNONS

Piratförlaget gav 2013 ut boken Från Holmes till Sherlock. Den tilldelades Svenska Deckarakademins pris för årets bästa fackbok och nominerades till Stora fackbokspriset – och har sedan dess även utkommit på danska, norska och tyska. 2017 utkom den i en utökad och omarbetad version (runt 25 procent fler sidor) i USA och Storbritannien med titeln From Holmes to Sherlock: The Story of the Men and Women Who Created an Icon. Det finns alltså möjlighet att göra en ny version även av den svenska utgåvan genom att översätta de utökade och omarbetade avsnitten till svenska. Något som blivit mer aktuellt med tanke på Edgar-nomineringen.

Efter den här succén – blir det fler böcker om Sherlock Holmes av dig?
– Jag kommer nog alltid att skriva böcker som på något sätt har att göra med Sherlock Holmes och Conan Doyle, även om kopplingen ibland kan vara ganska svag. Mest beror det på att jag under min ständiga Holmesresearch finner angränsande ämnen som lämpar sig väldigt väl för en bok. Just nu är jag i färd med att avsluta skrivandet av en roman – även den med en Holmeskoppling förstås – men sedan går jag tillbaka till fackboksgenren. Jag har tre fascinerande bokidéer som jag vill genomföra under de närmaste tio åren.

Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare och valdes 2007 in i världens förnämsta Holmessällskap, The Baker Street Irregulars, där han även prisbelönats för sina texter om detektiven.

Du skriver deckare nu, hur går det? Blir det Edgar-nivå på den också?
– Det jag skriver är en charmig sekelskiftesdeckare – trevlig underhållning för stunden. Jag tror inte att den kommer att nämnas i några deckarprissammanhang. Men jag trivs med att skriva den och älskar att berätta om Stockholm vid början av 1900-talet. Om boken får ett bra mottagande kanske jag skriver fler böcker i samma stil. Men just nu längtar jag mest tillbaka till fackboksgenren. Det passar mig så bra att djupdyka i ett hav av research och att hitta storyn däri, säger Mattias Boström.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.