ANNONS

Bonniers säljer Samdistribution till Speed Group

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Bonnier Books tar ytterligare ett steg mot renodling av bolagssfären genom försäljningen av Samdistribution till logistikföretaget Speed Group.

– Försäljningen av Samdistribution är odramatisk. Bonnier Books ska främst driva förlag och ibland äger vi andra verksamheter eller delar av värdekedjan i bokbranschen. Men på sikt vill vi ägna vår tid och energi åt förlagsverksamheten, det vill säga vår kärnverksamhet. Vi kände att det var lämpligt att sälja då vi hittade en värdig köpare som vi kan samarbeta med framåt och som också vill fortsätta utveckla denna välskötta verksamhet, säger Håkan Rudels, VD för Bonnier Books i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– Vi är mycket glada att Speed Group tar över verksamheten, som har logistik som sin kärnverksamhet. De kommer vara en mycket bra ägare i bolagets fortsatta utveckling framåt, säger Björn Tallén, VD Samdistribution Logistik Sverige AB.

Samdistribution bedriver sin verksamhet i lokaler på 22 000 kvm i Rosersberg i norra Stockholm. De sköter distribution och lager åt Bonnierförlagen, Sanoma Utbildning, Majemaförlaget, Förlaget och Norstedts förlagsgrupp samt bokklubbarna Bonniers Bokklubb, Bokklubben Svalan, Lyssnarklubben, Månadens Bok och Spänningszonen men har även Akademibokhandeln, Pocketgrossisten, SF och Nordiska Bokgrossisten (dotterbolag sedan 2015) som kunder. Varje år distribueras över 25 miljoner böcker och andra artiklar till återförsäljare, skolor, kommuner, företag och konsumenter. Företagets äldsta kunder utgörs av stora bokförlag och bokklubbar. Speed Group övertar ägandet idag, 1 mars 2018.

ANNONS

Efter förvärvet har Speed Group nu betydande logistikverksamheter på strategiska platser som Borås, Göteborg och Stockholm. Med detta förvärv stärker Speed Group sin position som en betydande nationell logistikaktör.

– Vi är mycket stolta över att vi fått förtroendet att ta över detta välskötta och välrenommerade företag. Detta är en viktig del i vår ambition att bli en nationell logistikaktör och ser fram emot vår framtida utveckling i Stockholmsområdet, säger Peter Nilsson, CEO Speed Group.

Samdistribution omsätter 185 Mkr (2016) med en vinst på 7,6 Mkr. Det kan jämföras med Förlagssystem i Falun som omsätter 306 Mkr. Speed Group är större än dessa båda bokdistributörer tillsammans med en omsättning på 561 Mkr (2016).

Bonnier Books gjorde en liknande affär i Finland i januari där man sålde Porvoon Kirjakeskus.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL