Bonniers säljer Samdistribution till Speed Group

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Bonnier Books tar ytterligare ett steg mot renodling av bolagssfären genom försäljningen av Samdistribution till logistikföretaget Speed Group.

– Försäljningen av Samdistribution är odramatisk. Bonnier Books ska främst driva förlag och ibland äger vi andra verksamheter eller delar av värdekedjan i bokbranschen. Men på sikt vill vi ägna vår tid och energi åt förlagsverksamheten, det vill säga vår kärnverksamhet. Vi kände att det var lämpligt att sälja då vi hittade en värdig köpare som vi kan samarbeta med framåt och som också vill fortsätta utveckla denna välskötta verksamhet, säger Håkan Rudels, VD för Bonnier Books i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada att Speed Group tar över verksamheten, som har logistik som sin kärnverksamhet. De kommer vara en mycket bra ägare i bolagets fortsatta utveckling framåt, säger Björn Tallén, VD Samdistribution Logistik Sverige AB.

Samdistribution bedriver sin verksamhet i lokaler på 22 000 kvm i Rosersberg i norra Stockholm. De sköter distribution och lager åt Bonnierförlagen, Sanoma Utbildning, Majemaförlaget, Förlaget och Norstedts förlagsgrupp samt bokklubbarna Bonniers Bokklubb, Bokklubben Svalan, Lyssnarklubben, Månadens Bok och Spänningszonen men har även Akademibokhandeln, Pocketgrossisten, SF och Nordiska Bokgrossisten (dotterbolag sedan 2015) som kunder. Varje år distribueras över 25 miljoner böcker och andra artiklar till återförsäljare, skolor, kommuner, företag och konsumenter. Företagets äldsta kunder utgörs av stora bokförlag och bokklubbar. Speed Group övertar ägandet idag, 1 mars 2018.

Efter förvärvet har Speed Group nu betydande logistikverksamheter på strategiska platser som Borås, Göteborg och Stockholm. Med detta förvärv stärker Speed Group sin position som en betydande nationell logistikaktör.

– Vi är mycket stolta över att vi fått förtroendet att ta över detta välskötta och välrenommerade företag. Detta är en viktig del i vår ambition att bli en nationell logistikaktör och ser fram emot vår framtida utveckling i Stockholmsområdet, säger Peter Nilsson, CEO Speed Group.

Samdistribution omsätter 185 Mkr (2016) med en vinst på 7,6 Mkr. Det kan jämföras med Förlagssystem i Falun som omsätter 306 Mkr. Speed Group är större än dessa båda bokdistributörer tillsammans med en omsättning på 561 Mkr (2016).

Bonnier Books gjorde en liknande affär i Finland i januari där man sålde Porvoon Kirjakeskus.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.