Håkan Rudels, vd Bonnierförlagen och affärsområdeschef för Bonnier Books.

Bonniers säljer finskt logistikbolag till Adlibris-konkurrent

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Porvoon Kirjakeskus, stor aktör inom boklogistik i Finland, köps av nätbokhandeln Booky.fi – en konkurrent till Adlibris. Säljare är Bonnier Books.

– Försäljningen är för vår del odramatisk. Bonnier Books ska främst driva förlag och ibland äger vi andra verksamheter eller delar av värdekedjan i bokbranschen. Men på sikt vill vi ägna vår tid och energi åt förlagsverksamheten, det vill säga vår core. Vi kände nu att det var lämpligt att sälja eftersom Kirjakeskus är en välskött verksamhet idag och att vi hittade en bra köpare som vi kan samarbeta med framåt, säger Håkan Rudels, vd för Bonnier Books, till Boktugg.


ANNONS


Affären gjordes den 3 januari och innebär att Porvoon Kirjakeskus framöver blir en del av Booky Group, där bland annat nätbokhandeln Booky.fi ingår. Porvoon Kirjakeskus är en logistikcentral för böcker som finns i Borgå. Företaget grundades 2011 då WSOY Kirjakeskus bolagiserades, skriver Yle.fi.

– Köpet av affärsverksamheten stärker vår position inom partihandeln av böcker, samt inom försäljningen av biblioteksböcker och läromedel, säger Bookys huvudägare Antti Ypyä i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tio miljoner böcker fraktas årligen in och ut ur Kirjakeskus lager i Borgå. Mer än 20 000 boktitlar finns i lager och det finns utrymme för 15 000 fullpackade lastpallar på 11 000 kvadratmeter.

Svenska Adlibris etablerade sig med ett lager i just Borgå 2015 med motiveringen att bättre kunna samarbeta med Porvoon Kirjakeskus som tidigare ägdes av Sanoma som i mars 2012 meddelade att de sålde till Bonniers. Ett stort antal finska förlag har sina böcker hos Porvoon.

Booky.fi startades 2005 och ska erbjuda samtliga inhemska och runt 15 miljoner utländska titlar. Företaget är enligt egen utsago ”den enda helt finskägda nätbokhandeln med ett lika omfattande sortiment”. Bookys omsättning ska efter köpet landa på ungefär 55 miljoner euro, eller runt 540 miljoner kronor, skriver svenska nyhetssajten ehandel.se.

Svenska Bokinfo lanserades i höstas på den finska marknaden. Ett av de förlag som varit drivande är Bonnier Books Finland som lagt upp hela sin finska utgivning i Bokinfo. Dessa artikelavgifter har till stor del finansierat uppstartskostnaden för Bokinfo i Finland. Bonnier Books ägde dessutom distributören Porvoon Kirjakeskus, som konkurrerar med Kirjavälitys, fram till nu.

Den senaste affären lär stärka Porvoon Kirjakeskus i den konkurrensen.

Frågan alla ställer sig är förstås om detta är ett tecken på att det ligger något i ryktena om att Adlibris är till salu, eller om det tvärtom är ett sätt för Bonnier Books att få loss kapital att kunna investera i digitalisering både på förlagen och nätbokhandeln Streamingmarknaden växer (Storytels svenska intäkter var 429 Mkr bara i Sverige under 2017) och förr eller senare kommer streamingtillväxten att sänka försäljningen av tryckta böcker.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL