Storytels vd Jonas Tellander. Foto: Daniel Roos.

Storytels totala streamingintäkter 730 Mkr under 2017

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel redovisar fortsatt tillväxt under 2017. De totala streamingintäkterna är nu 730 Mkr, varav Sverige står för 429 Mkr. Totalt ökade de med 48 procent.

Storytel hade, i enlighet med prognos, 533 400 betalande abonnenter i genomsnitt under kv4 2017, en ökning med 48 procent jämfört med kv4 2016. Totala streamingintäkter under 2017 uppgick till närmare 730 Mkr, även det en ökning med cirka 48 procent jämfört med helåret 2016, skriver bolaget i ett pressmeddelande.


ANNONS


– 2017 blev ännu ett kanonår för Storytel med fortsatt hög tillväxttakt och nästan 200 000 fler abonnenter än i fjol. I Sverige är idag var tredje skönlitterär bok som säljs en ljudbok från Storytel, vilket nu förändrar bokbranschen i grunden. Med tiden ska vi förändra läsandet på alla våra marknader. Storytels resa har precis börjat, säger VD Jonas Tellander.

Under kvartalet okt-dec 2017 hade Storytel i Sverige i genomsnitt 292 700 abonnenter, vilket var en ökning med hela 61 900 abonnenter (+27 procent) jämfört med samma kvartal året före. I Sverige uppgick streamingintäkterna till cirka 118 Mkr kv4 2017 och 429 Mkr för helåret 2017, jämfört med 324 Mkr för 2016 (+32 procent).

På den svenska marknaden är alltså Storytel en ännu större maktfaktor än för ett år sedan. Nu vet vi inte hur mycket BookBeat respektive Nextory omsätter men det adderar ytterligare tiotals miljoner till den totala streamingmarknaden. Frågan är om streamingförsäljningen passerat 500 Mkr under det gångna året?

Numera är det dock i utlandet som den största tillväxten för Storytel förväntas ske framöver med alla de nya marknader som man lanserat eller är på väg att lansera på.

ANNONS

Utanför Sverige var antalet abonnenter under fjärde kvartalet 2017 i genomsnitt 240 700 abonnenter, en ökning med 111 300 abonnenter från kv4 2016 (+86 procent). I utlandet uppgick streamingintäkterna till cirka 91 Mkr i kv4 2017 och 300 Mkr för helåret 2017, jämfört med 170 Mkr för 2016 (+76 procent). De utländska marknaderna stod i okt-dec 2017 för cirka 44 procent av streamingintäkterna, jämfört med cirka 38 procent i kv4 2016.

– Vi lägger stort fokus på expansion, både inom och utom Europa, vilket kan ses i att vi under kvartalet lanserat Storytel både i Spanien och Indien. De båda länderna är fortfarande i startgroparna men vi ser att de relativt nyligen lanserade länderna Finland och Polen utgör en större andel av total tillväxt jämfört med tidigare kvartal. Även Holland har gått väldigt starkt under det fjärde kvartalet, säger VD Jonas Tellander i pressmeddelandet.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …