ANNONS

Omgiven av titelskydd – men vem bryr sig?

Knappast någon har missat boken Omgiven av idioter och uppföljaren i samma serie om psykopater. Men hur är det med titelskydd, går det att skydda titlar? Fotomontage: Boktugg

[Sölves Boksöndag] Får man verkligen sno namnet på en bok? En uppgiven författare konstaterar att hen är Omgiven av förlag som alla säger: Vem bryr sig? Utomlands stämmer en romanceförfattare sina kollegor efter att ha varumärkesskyddat ett vanligt ord.

Då och då får vi tips till redaktionen om att ett förlag har snott en titel från ett annat förlag. Ofta är det ett större förlag (läs Bonniers) som snott titeln från ett mindre förlag. Men det är sällan någon vill klaga offentligt eftersom det sällan sker med uppsåt. Ofta handlar det om slarv eller ren otur där båda förlagen parallellt jobbat med varsin bok med samma titel.

Frågan är förstås hur man kan försäkra sig utöver att göra en snabb sökning i Bokinfo – eller varför inte på Boktuggs sökmotor Blixt … ? Och givetvis kanske googla den tilltänkta titeln för att se om den förekommit på något annat sätt.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Vissa fraser är så vanliga att man knappast kan tala om titelskydd. En rolig titel i sammanhanget är för övrigt just ”Vem bryr sig” som kom ut på Bonniers och Hegas samma år. Ingen har missat att Vem bryr sig? av Therése Lindgren dök upp i november 2017 och blev det årets mest sålda fackbok. Men redan i februari 2017 hade faktiskt Hegas gett ut Camilla Jönssons Vem bryr sig?

Faktum är att samma månad gav även Gidlunds ut Schimpansen Ola : vem bryr sig om en apa? Men där är kanske förväxlingsrisken miminal. Det skulle den däremot inte kunna sägas vara med en annan ungdomsbok som kom ut 2012, nämligen Vem bryr sig? av Eva Susso (Rabén & Sjögren). Faktum är att det kom en ungdomsbok redan 2005 med samma titel, Vem bryr sig? av Francine Pascal (B Wahlström).

Så hur är det med titelskydd?

Lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL) ger skydd åt bland annat individuellt och konstnärligt skapande. Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket, skriver Förläggarföreningen på sin hemsida. Och när det gäller just boktitlar så finns det en punkt för detta:

Titelskydd – Ett verk som har offentliggjorts erhåller i och med offentliggörandet ett så kallat titelskydd. Det innebär att något annat verk inte får göras tillgängligt för allmänheten under sådan titel, pseudonym eller signatur att verket lätt kan förväxlas med ett förut offentliggjort verk.

ANNONS

Okej, det är helt enkelt så att vissa titlar är för generella för att de ska kunna skyddas. Men hur är det exempelvis med en av de senaste årens verkliga storsäljare, Omgiven av idioter och dess uppföljare Omgiven av psykopater?

I veckan kom nyheten att den tredje boken i serien släpps lagom till Bokmässan i september, den ska heta Omgiven av dåliga chefer. Den ska tydligen till och med vara två böcker i en. I pressmeddelandet skrivet Bokförlaget Forum: ”Eftersom myntet alltid har två sidor innehåller boken även en extra bonus till alla chefer, del två: Omgiven av latmaskar – varför vissa medarbetare har svårt att få jobbet gjort. Här får du som chef svar på frågor som varför vissa medarbetare ständigt underpresterar och varför bra ledarskap är så sällsynt.”

Här kan man ju börja fundera över möjligheten till varumärkesskydd. Det går faktiskt att varumärkesskydda en boktitel, framför allt ifall man skriver en serie och det är ett unikt namn. Låt oss lämna Omgiven-serien för ett ögonblick och titta på en internationell twist.

Författare stämmer konkurrenter för varumärkesintrång

Romanceförfattaren Faleena Hopkins har nämligen varumärkesskyddat ordet Cocky för användning i boktitlar, anser hon och hennes advokat. Och nu har hon börjat skicka brev till andra romanceförfattare som använt Cocky i sina titlar och bett dem ändra titel på sina böcker – annars ska hon stämma dem. Digital Reader var tidigt på storyn för tre veckor sedan.

Det här retade förstås upp bokvärlden rejält och snart twittrades det om #cockygate. Några författare startade gruppen Cocky Collective och bad andra författare skicka in noveller till en antologi som skulle få namnet Cocktales: The Cockiest Anthology. Alla intäkter från antologin skulle sedan gå till författare som påverkades av Faleena Hopkins trademark.

De flesta trodde nog att Faleena skulle backa när författare och förlag vände sig mot henne och kallade henne för patenttroll. Men häromdagen rapporterade Inquisitr att hon istället stämt tre personer: en författare som har en bok med ordet cocky i titeln, en redaktör som är medlem i Cocky Collective och en pensionerad advokat som engagerat sig för att få Hopkins varumärkesskydd ogiltigförklarat (med hänvisning till att ordet cocky använts flitigt i boktitlar långt innan Faleena Hopkins gav ut sin bok 2016).

ANNONS

Jag tror att vi lämnar den där legala fajten i USA och konstaterar att Amazon plockat bort en del av de konkurrerande författarnas titlar efter brev från Faleena Hopkins advokat.

Omgiven av … är inget nytt

Så, antag att någon gav ut en bok med titeln Omgiven av … här i Sverige? Skulle Bokförlaget Forum och Thomas Erikson reagera? Och skulle de i så fall ha någon framgång? Faktum är att det redan finns två böcker som rentav skulle kunna misstas för att ingå i serien. Om man bara läser titeln Omgiven av rykten av Janice Preston (Harlequin 2017) så kanske, men tittar man på omslagen så är förväxlingsrisken obefintlig. På samma förlag kom dessutom Omgiven av mörker av Chris Jordan (Harlequin 2014), som snarast påminner om Thomas Eriksons thrillerserie.

Och den titeln i sin tur är inte heller unik – redan 1996 gav B Wahlströms förlag ut Daniel Parkers Omgiven av mörker (och på nytt 2001).

Så hur ska man göra som förlag och författare? Ja, de flesta söker som sagt på Adlibris och Bokus och kanske Boktugg? Då får man snabbt veta ifall det finns en identisk eller snarlik titel som fortfarande säljs. Man kan förstås även söka i Libris och hitta titlar som inte längre finns i tryck, men som potentiellt skulle kunna förväxlas.

Så ifall det ska blir fler böcker i Omgiven-serien så kan vi tipsa om ytterligare två titlar att undvika: Omgiven av hundar (finns en bok av Jadwiga P. Westrup som utkom 1984) och Omgiven av musiken (av Dan Eidland, utkom 1985).

Med det lämnar vi boktitlar för denna gång.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

På min att läsa-lista:


Godnattsagor för rebelltjejer är ingen ny bok, förutom att uppföljaren till denna världssuccé (som vi skrivit om tidigare) snart kommer. Det känns som en perfekt bok att sätta i händerna på mina döttrar. Sedan tycker jag det är häftigt hur författarna lyckats bygga upp hela hypen kring projektet till stor del på egen hand.

(Ja, det blev en kortare läslista denna vecka.)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »