ANNONS

Bokförlaget Max Ström: Vi behöver fler kvinnliga förebilder

Illustrationer: Ur boken Godnattsagor för Rebelltjejer (Max Ström), Astrid Lindgren och Rosa Parks.

På bara några veckor sålde Max Ström 10 000 exemplar av Godnattsagor för rebelltjejer. ”En otroligt viktig bok”, säger Jeppe Wikström, förläggare.

– Det var vår redaktör Joel Montan som hittade boken på nätet och såg att det surrade kring den, berättar Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Godnattsagor för rebelltjejer är skriven av Elena Favilli och Francesca Cavallo och består av korta berättelser om hundra verkliga kvinnor från olika delar av världen och olika tider i historien, men som alla har åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal.

– Det är en otroligt viktig bok med förebilder och inspiration, som man dessutom blir glad av! Alldeles underbar faktiskt, säger Jeppe.

Good Night Stories for Rebel Girls kom ut i USA hösten 2016 och på inte ens ett år har den blivit en internationell succé som är såld till 33 länder.

Originalutgåvan finansierades genom en crowdfunding på Kickstarter som drog in 8,5 miljoner kronor. Även en uppföljare planeras, som även den Kickstartades sommaren 2017.

ANNONS

– Boken vänder sig främst till tjejer i åldern 9 till 12, men vi har hört om massor med vuxna och tonåringar som har köpt och älskat boken. Den rymmer dimensioner för många typer av läsare. Man kan säga att målgruppen för denna boken är mänskligheten, säger Jeppe.

Max Ström är ett bilddrivet förlag som ger ut både skön- och facklitteratur med fokus på rikt illustrerade verk. Barnboksutgivningen har hittills varit modest, enligt Jeppe ger de ut en eller två titlar om året för den yngre målgruppen.

Vad har reaktionerna varit på Godnattsagor för rebelltjejer?
– Vi har fått fantastiska reaktioner! Det är riktigt gripande att läsa kommentarerna i olika recensioner. Vi har hört om flera fall där föräldrarna först varit lite tveksamma men där barnet sedan inte kunnat lägga ifrån sig boken.

Jeppe berättar att första upplagan på 10 000 exemplar sålde slut på tre–fyra veckor. Förlaget har beställt en andra upplaga och en tredje är också på gång.

– Med alla mått mätt så vet vi redan nu att den här boken är en succé, säger Jeppe. Aldrig under mina 23 år som förläggare har jag varit med om något fall där alla säger ”den här boken vill jag läsa eller ge till någon jag känner”.

På Bokmässan i Göteborg bestämde sig Max Ström för att göra något speciellt på samma tema som Godnattsagor för rebelltjejer. De ställde de upp en Rebelltjejer-monter där unga tjejer fick berätta framför kameran vad de vill bli när de blir stora. Detta klipptes ihop till ett kort video som ligger på förlagets Facebook-sida (titta på filmklippet här nedanför).

– Det finns en kraft i de här verkliga förebilderna. Vi behöver fler kvinnliga förebilder, säger Jeppe.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se