ANNONS

Anrika antikvariatet Rönnells får över 150 000 kr via Facebook-kampanj

Rönnells svajar till lite då och då, men förhoppningsvis rättar det till sig framöver ...

Varenda bokälskare i Stockholm kan sitt Rönnells, men trots det är det svårt att få ekonomin att gå ihop. Tillfälligt räddas de nu av en privatinsamling via Facebook som samlat in över 150 000 kronor.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Gamla Rönnells, som är ett av Sveriges mest kända antikvariat, har länge känt av ett visst svaj när det gäller ekonomin. Främst kommer det av att priserna på begagnade böcker sjunkit och att folk har en tendens att handla mer på internet, när de nu letar gamla läsfavoriter i begagnat skick.

Rönnells har annars genom åren varit kreativa och uppmärksammar gärna stamkunder och andra om det behövs en extra insats för att få snurr på hjulen.

ANNONS

Till exempel gick man i slutet av maj ut och bad om stöd på sin Facebook-sida, då genom att kunder gärna fick komma in och handla extra. Eller en förfrågan om kunderna ville skänka ett ekonomiskt bidrag för att stötta verksamheten. Allt enligt artikeln i DN.

Och tydligen engagerar Rönnells sina stammisar, för även en privatperson startade en insamling och fick under en enda helg in hela 100 000 kronor till Rönnells. I skrivande stund har insamlingen genererat hela 150 412 kronor och tickar fortfarande på tack vare de 539 människor som valt att gå in med en peng.

Peter, som privatpersonen heter, ville genom insamlingen ge något tillbaka, eftersom han ofta besöker butiken och uppskattar personalens kompetens. Han säger till DN att han inser att pengarna kanske inte räcker så långt, men att det åtminstone är något.

ANNONS

Personalen på Rönnells säger att de är tacksamma och att de nu kan andas ut för sommaren, även om de på längre sikt måste försöka hitta en finansiär som kan gå in och hjälpa till med ekonomin. Efter lång tid med kniven mot strupen ser man att det behövs nya lösningar för att antikvariatet ska kunna leva vidare.

Fler böcker måste säljas och sortimentet breddas ännu mer, samtidigt som man fortsätter sin lyckade satsning på evenemang. De sista åren har de gjort sig kända för trevliga och litterära tillställningar, som drar mycket folk och bjuder på fina bokstunder.

Kan tilläggas att bokslutet från april 2017 visade på en omsättning på 5,4 miljoner kronor, alltså en genomsnittlig omsättning på 450 000 kr/månad. Det insamlade beloppet ger med andra ord ett rejält tillskott, även om det är en kortsiktig injektion. Som Boktugg tidigare konstaterat så är Allmosebokhandeln ingen långsiktig affärsidé.

På Boktugg håller vi så klart tummarna, för platser som Rönnells behövs, där man håller fanan högt och låter litteraturen leva sitt eget liv, och där det inte alltid är det senaste eller trendigaste som lyfts fram.

Heja Rönnells, och heja stödet från allmänheten – snyggt jobbat!

Här är länken till insamlingen

PS – kanske står hoppet för dessa bokhandlare till fastighetsägarna. Peter Kadhammar i Aftonbladet är inne på det spåret i en krönika:

”Rönnells ligger på Birger Jarlsgatan 32. Fastighetsägaren heter Humlegården. Det bolaget ägs av Länsförsäkringar. Båda företagen sponsrar aktiviteter som ska stärka deras varumärken, Länsförsäkringar stödjer ungdomsidrott och Fryshuset, Humlegården bland annat arkitekturfestivalen Open House.
Svenska företagsledare är inte berömda för att vara kulturellt intresserade. Men tänk om ledningarna för Länsförsäkringar och Humlegården skulle ta sig en funderare och inse att ord är minst lika viktiga som fotboll? Tänk om de rentav skulle tänka att det viktigaste i vår tid är att återupprätta det civiliserade samtalet?
Länsförsäkringar tror på ordens läkande kraft!
Humlegården – stolt sponsor av svensk litteratur!”

Just lokalhyrorna är ett hot inte bara mot bokhandlare utan mot många andra butiker som tvingas konkurrera med ehandel. Majoriteten av kunderna ser inte att det finns anledning att betala ett högre pris i butik än vad motsvarande vara kostar på nätet. Alltså måste bokhandlarna sänka sina kostnader – hellre då lägre hyra än minskad personal.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL