ANNONS

Börsen gillade inte Storytels nya finansiering – tappade 400 Mkr i börsvärde

Storytels börskurs har rusat under våren, men gårdagens nyhet om banklån fick den att sjunka igen. Bakgrundsfoto: Fotolia.

Storytel har senaste månaden rusat på börsen och snuddat vid en värdering på 7,5 miljarder. Gårdagens nyhet om ny finansiering via banklån sänkte dock kursen.Under året har Storytel rullat ut en aggressiv expansion med lanseringar på flera nya marknader. Nyheter som lanseringen i Mexiko/Latinamerika och potentiellt USA och den arabiska marknaden har gjort att Storytels börskurs på Aktietorget stigit kraftigt.

I måndags stod kursen på 144,40 kr/aktie vilket gav ett börsvärde för hela Storytel på 7,44 miljarder kronor. Jämför det med början av februari när aktien stod i 69,10 kr och ett börsvärde på 3,56 mdr.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Nu ska direkt sägas att omsättningen i Storytels aktie är lite för låg för att man verkligen ska kunna dra slutsatser om bolagets totala värdering utifrån börskursen, förutom då teoretiskt.

I måndags höjde norska mäklarfirman ABG Sundal Collier sin riktkurs för aktien från 87 kronor till 190. Köprekommendationen kvarstår, rapporterade Bloomberg News.

På torsdagen släppte Storytel en nyhet som bröt den uppåtgående trenden:

ANNONS

Storytel refinansierar banklån med Swedbank och minskar amorteringstakt på befintliga krediter
Storytel har idag ingått ett nytt låneavtal med Swedbank. Ytterligare lån om 200 MSEK har beviljats varav 100 MSEK kan nyttjas direkt och ytterligare 100 MSEK kan nyttjas under vissa villkor, dock senast 31 december 2019. Amortering under respektive tranche kommer uppgå till 10 MSEK årligen och räntenivåerna kommer ligga i paritet med nuvarande nivåer eller något lägre. Genom den nya finansieringslösningen kommer Storytel att kunna minska amorteringstakten på befintliga krediter från cirka 42 MSEK till 20 MSEK årligen. Befintliga krediter uppgick till 163 MSEK per 31 mars 2018. Därtill finns en checkkredit om 75 MSEK som är outnyttjad.
Finansieringslösningen är en del av Storytels långsiktiga finansieringsplan och kommer att nyttjas för att stödja Storytels fortsatta expansion.

Även om Storytel är lönsamt på den svenska marknaden så räcker det inte för att finansiera den storskaliga internationella expansionen. Där får Storytel förlita sig på riskkapital och banklån ett tag till.

Investerarna på Aktietorget tyckte tydligen inte att lån var rätt väg utan handlade ner aktien till 136,60 kr. Vilket i sig raderade ut 400 Mkr i börsvärde.

Är värderingen på Storytel (i skrivande stund drygt sju miljarder kronor) för hög, eller för låg? Ja, det får framtiden utvisa. Bolaget är marknadsledande på streamingtjänster för böcker med fast månadsavgift. Men det finns gott om andra stora spelare på världsmarknaden som har råd att investera i att konkurrera – eller för den delen köpa Storytel. Måndagens riktkurs på 190 kr skulle innebära att ABG värderar hela Storytel till 9,8 miljarder kronor. Eller lika mycket som Telia uppges vara berett att betala för Bonniers Nordiska tv-verksamhet (TV4 och C More).

Tanken: om Telia faktiskt ger Bonniers 10 miljarder för TV4 & Co – hur mycket av de pengarna kan komma att investeras i BookBeat och resterande Bonnier Books?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se