fbpx

En undersökning av låneböcker visade spår av kokain och herpes på samtliga exemplar

I avdelningen "saker man inte vill veta", kanske ... böcker bär många spår med sig.

Allt som passerar en viss mängd människor drabbas av bakterier och annat. Knappast i farlig mängd, kanske, men japanerna har ändå installerat maskiner som sanerar böckerna på sina bibliotek. Allt enligt en artikel i The Guardian

Jo, jag vet. Som författare går man ofta runt och föreställer sig sådant som kan hända, snarare än att befinna sig i verkligheten. Jag vet inte om det finns något bra ord för det, men alltihop går så klart ut på att hitta scenarion att bygga vidare på i nästa roman. Fast det här vet i katten om jag kunnat hitta på själv …

När man gjorde scanningar av biblioteksexemplar av Fifthy Shades of Grey i Belgien hittade man spår av både droger och herpes på sidorna. Just den studien gjordes av Catholic University of Leuven. Nu ska inte just boken om Grey ges mer skuld än något annat litterärt verk, för man kollade på ytterligare nio böcker och samtliga testade positivt för bland annat … kokain.

ANNONS

Nu var förstås mängderna av det som hittades mikroskopiska och allt för små för att kunna skada någon som läste boken, men frågan är förstås var den gränsen går och hur tankarna kommer att blinka till innanför pannbenet nästa gång man sitter där med en av de där populära böckerna från stadsbiblioteket.

En lösning vore förstås att bara läsa sådana böcker som inte är utlånade så mycket, eftersom studenter vid Brigham Young University i Utah gjort en liknande undersökning och då fann att de mest utlånade böckerna hade upp till 40 procent mer bakterier och spår på sig. Och å andra sidan, böckerna hade hur som helst mindre bakterier på sig än dörrhandtagen som satt på bibliotekens dörrar.

Vänder man på scenariot än en gång så ska man förstås fundera på om det kanske är japanerna som förstått mer om det här än oss andra. De har nämligen installerat saneringsboxar på biblioteken, där alla farliga mikrober elimineras.

ANNONS

Man använder helt enkelt UV-strålar för att rensa upp skiten, så att säga. Allt från stafylokocker och influensavirus, precis som spår av avföring, förstörs i maskinen. Jobbet tar bara 45 sekunder och du ser så klart inte någon skillnad på själva boken, men om du sett ett blått ljus lysa upp boxen är jobbet klart. Fast den klarar omslagen bäst – det som göms mellan sidorna får vi snällt bära med oss hem, även om vi lånar en bok i Japan. Kanske ingen större fara, eftersom 99 procent av en boks bakterier sitter på omslaget.

Så, åtminstone för er som är författare … här kanske finns en historia att spinna vidare på. Jordens undergång börjar på ett bibliotek. Hm. Kanske det här borde skickas vidare till Stephen King – känns som om det kunde komma från honom. Först till kvarn, som man säger.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.