fbpx

Agnes Lidbeck får Borås Tidnings Debutantpris 2018

Agnes Lidbeck tilldelades Borås Tidnings Debutantpris 2018 för sin roman Finna sig. Foto: Patrik Hedljung 2017

Sveriges största pris för skönlitterära debutanter går 2018 till Agnes Lidbeck för romanen Finna sig som gavs ut av Norstedts förra året.

Romanen Finna sig av Agnes Lidbeck var förra årets bästa skönlitterära debut, anser Borås Tidnings Debutantpris jury. 

Agnes Lidbeck tilldelas 2018 Sveriges största debutantpris med motiveringen: ”För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska.”

ANNONS

Hon blir den artonde vinnaren av Borås Tidnings Debutantpris. Alla tidigare vinnare hittar du här. Den vinnande titeln Finna sig kom ut på Norstedts i februari 2017 och släpptes nyligen som pocket.

– Agnes Lidbecks koncentrerade roman om hur Anna kämpar med kvinnorollen och livet är smärtsam, men också överraskande rolig, säger Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef och ordförande i prisjuryn, enligt Borås Tidning.

De övriga nominerade var Isabelle Ståhl för romanen Just nu är jag här (Natur & Kultur), David Väyrynen för diktsamlingen Marken (Teg Publishing), Linus de Faire för romanen Boken om Yousef (Albert Bonniers förlag), Viktoria Jäderling för novellsamlingen Åh Lunargatan (Albert Bonniers förlag).

ANNONS

– Svenska debutanter blir bara bättre och bättre. 2018 är det starkaste året någonsin sedan jag började i juryn, säger Lena Kvist.

Borås Tidnings Debutantpris är på 100 000 kronor. Priset delades ut den 19 februari under en ceremoni på Borås Stadsteater. Förra årets pristagare var Thom Lundberg för romanen För vad sorg och smärta.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.