Hellbergs bokhandel i Kävlinge tvingas slå igen efter 110 år

Hellbergs bokhandel i skånska Kävlinge slår igen efter 110 år. Nuvarande ägare Bert Hellberg är tredje generationen i bokhandlarsläkten. (foto: privat)

Tre generationer bokhandel under 110 år – men nu går det inte längre. Konkurrensen från nätbokhandeln har blivit för hård och i mars stänger Hellbergs bokhandel för gott. 

Stadigt nedåtgående siffror gör att Hellbergs bokhandel i skånska Kävlinge till slut tvingas slå igen. Bokhandeln har gått i generationer och nuvarande ägare Bert Hellberg är den tredje personen i släktträdet som drivit den.

– Jag har varit här i 46-47 år, säger Bert. Den nedåtgående trenden började för fem-tio år sedan när e-handeln tog fart. Det märktes på siffrorna direkt och i våras kände vi att det inte gick längre. Då började vi resonera med våra revisorer som sa att vi nog borde tänka oss för.

Precis som många andra bokhandlar har Hellbergs haft en långsam förskjutning av försäljningen från böcker till kontor- och pappersmaterial. Men trots att efterfrågan på den sortens produkter varit mer eller mindre konstant har den minskade bokförsäljningen lett till att verksamheten helt enkelt inte går runt längre.

– För mig är det en process att gå igenom det här, säger Bert. Men det är inte lönt att gråta över spilld mjölk och vi hade inte kunnat göra på något annat vis. Däremot undrar man hur det ska gå för kunderna. Många av dem är äldre och har sett mig sedan jag var liten. Mellan oss har en kontakt och ett förtroende växt fram – man pratar, tröstar och hjälper till med sådant som är svårt för de som blivit äldre och sjuka. Nu frågar de oss ”Vart ska vi vända oss när ni stängt?”, men vad svarar man på det? Vi kan inte göra mer.

Butiken om 300 kvm har legat på samma plats de senaste 50 åren. Nya spekulanter på den finns men Bert vet inte vem eller vilken sorts verksamhet som kommer att bedrivas där i framtiden.

– Det blir en utarmning av kulturlivet för orten att vi försvinner – så är det bara, säger Bert. När det gick som bäst var vi sju stycken som arbetade i butiken, på slutet har vi varit två kvar. På måndag börjar vi vår utförsäljning och vi räknar med att vrida om nyckeln i låset någon gång mellan den tionde och femtonde mars. Sedan är det inte lönt att vara här mer. Lite spill blir det väl kvar på hyllorna men det får hamna någon annanstans.

Bert själv tar ett nytt avstamp som ordförande i Kävlinge församling när dörren till Hellbergs slår igen för gott.

– Det är också ett kulturarv att bevara med många gamla byggnader som behöver arbetas på, slår han fast. Vi tackar alla de kunder som varit trogna oss under så många år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL