ANNONS

Norge: Petter Stordalen går in i bokbranschen genom att investera i tre förlag

Hotellkungen Petter Stordalen har gett ut en bok. Nu ger han sig in i bokbranschen genom att investera i tre olika förlag. Något som skapat rubriker i Norge.

Affärsmannen Petter Stordalen startar ett eget förlagshus. Med sig har han flera branschveteraner och författare, däribland storsäljande Jørn Lier Horst.

Flera veteraner från norska förlag lämnar sina tidigare uppdrag för att tillsammans med ett par stora författare prova sina vingar på egen hand i bokbranschen. Nåja, inte riktigt på egen hand. Bakom sig har de affärsmannen Petter Stordalen som nu ger sig in i bokbranschen genom att investera i inte mindre än tre bokförlag.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Capitana förlag ska ge ut kriminallitteratur och barnböcker under ledning av krim- och barnboksförfattaren Jørn Lier Horst. Han är en av Norges bäst säljande författare och blev under 2017 den deckarförfattare i Norge som sålde mest efter Jo Nesbø. Hans böcker var sju av de 40 bäst säljande i Norge förra året.

I och med detta lämnar han förlaget Gyldendal där han varit i över 15 år, och blir förläggare på Capitana. Med sig som redaktionschef har han Anne Fløtaker, tidigare redaktionschef på Cappelen Damm.

– Jag har ju på många sätt varit ett litet förlag i mig själv i några år, säger Jørn Lier Horst till VG.no. Bara förra året släppte jag sju böcker, både deckare och barnböcker, och mina böcker sålde 400 000 ex. Det gav mig idén att ge ut mina böcker på eget förlag.

Den första titeln av Jørn Lier Horst som ges ut på Capitana är beräknad till maj 2018.

ANNONS

– Det blir en thriller som jag har skrivit tillsammans med en annan stor internationell författare, säger Horst till VG.no, men han vill inte avslöja vem.

Förlag nummer två i Stordalens förlagsgrupp är Gloria förlag som ska ge ut skönlitteratur. Bakom detta förlag står Anne Gaathaug som lämnar uppdraget som förlagschef på Kagge förlag efter 13 år, och Marit Johansen Storm som även hon kommer från Kagge förlag, som sälj- och marknadschef.

Det tredje förlaget som Stordalen investerar i är fackboksförlaget Pilar förlag. Förlaget har egentligen redan funnits ett par år under namnet Fym, och startades för att ge ut Stordalens egen självbiografi Min hemlighet 2015. Författaren Jonas Forsang som samarbetade med Petter Stordalen kring självbiografin blir förläggare.

Ambitionen är att dessa tre förlag ska kunna dra nytta av varandras olika kompetenser, och de anställda kommer att till viss del vara verksamma över förlagsgränserna.

– Det är i princip omöjligt att vara ett oberoende förlag idag, säger Jonas Forsang till Dagens Næringsliv. Därför är Petter så viktig. Och därför är det viktigt att allera sig. Vi kommer aldrig bli stora, men vi kommer kunna vara mycket starkare om vi står tillsammans.

Enligt Dagens Næringsliv är de tre förlagen tillsammans värderade till runt 50 miljoner NOK. Själv har Stordalen hittills stoppat in runt 20 miljoner NOK.

Gemensamt för bolagen inom Stordalens förlagsgrupp är att de ska satsa långsiktigt på ett mindre antal författare, och de ska vara väl rustade för en digital framtid.

– Det har helt klart varit svårt för små aktörer, man kan kalla dem bokentreprenörer, att etablera sig i branschen eftersom den är svår att ta sig in i, säger Petter Stordalen till Dagens Næringsliv. Vi vill vara ett alternativ till alla andra, med nya och kreativa lösningar. Det är kul tycker jag!

Petter Stordalen (f. 1962) är en av Nordens mest framgångsrika affärsmän på senare år. Han syns ofta på Forbes lista över världens mest förmögna människor och har blivit känd som hotellmagnat, investerare och miljöaktivist. Hans bok Jeg skal fortelle deg min hemmelighet har sålt över 160 000 ex på norska och är utgiven på svenska av Volante med titeln Min hemlighetEn bok som för övrigt kommer på årets bokrea.

Jørn Lier Horst (f. 1970) är norsk kriminalförfattare. Tidigare arbetade han som utredare vid polisen i Vestfold i Norge. Han räknas som en av de bästa krimförfattarna i Norden, har rönt stor framgång hos läsarna och fått flera litterära priser. Jakthundarna som utkom på Lind & Co 2014 belönades med både Glasnyckeln och Rivertonpriset, och utsågs i Sverige till årets bästa översatta kriminalroman av Deckarakademin. Han senaste bok Bottenskrap kom på svenska i januari 2018 (Lind & Co).


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se