Sune börjar spela fotboll i Sören och Anders senaste bok

Sören Olsson och Anders Jacobsson – en omåttligt populär författarduo.

Sverige tävlar i fotbolls-VM 2018 och passande nog blir Sune fotbollsspelare i Sören Olssons och Anders Jacobssons 44:e bok om mellanstadiekillen som har charmat generationer.

Anders Jacobsson har tillsammans med Sören Olsson skrivit om karaktären Sune i över 35 år. Än har de inte tröttnat, vare sig på karaktären eller på varandra.

– Sune är fortfarande vårt starkaste varumärke och det är fortfarande vansinnigt kul att skriva om Sune, berättar Anders Jacobsson för Boktugg.

De båda författarna kommer med en eller två Suneböcker per år, oftast en nyskriven och en reviderad version av en äldre titel som behöver dammas av och aktualiseras. Årets Sune-bok, Zunes stolpskott, handlar om fotboll – passande, med tanke på fotbolls-VM som går av stapeln i Ryssland.

– Det var väldigt medvetet att vi skulle ha fotbollstema i år, särskilt då Sveriges de facto kvalificerade sig till VM. Det är väldigt tacksamt och kul att involvera Sune i fotbollens värld i och med att han är en aktiv motståndare mot all idrott …

Och det är inte så att Sune plötsligt har blivit en sportfåne, om någon nu trodde det. Det är först när det visar sig att den nystartade fotbollsklubben ska ha mixade lag, med tjejer och killar, som Sune blir intresserad av att börja spela.

– På barn och ungdomsnivå kan det finnas mixade lag. Men varför skulle man inte kunna ha det på elitnivå också? frågar sig Anders, som själv erkänner att han inte direkt är någon fotbollsfantast, även om han spelade fotboll som yngre.

Hans författarkompanjon Sören har ett större aktivt fotbollsintresse, och tillsammans hade de tillräcklig erfarenhet för att kunna placera Sune i en fotbollsmiljö.

– Familjen som jag hittade på för 35 år sedan går lite på automatik när vi sätter in den i olika sammanhang, säger Anders. Man vet ungefär hur karaktärerna kommer reagera i olika situationer. Just när det gäller Suneböcker så räcker det i princip att någon av oss kommer på ett tema, sedan flyter det bara på av sig själv.

När nya böcker om Sune, Bert och Håkan Bråkan kommer till så skriver Anders och Sören var för sig och läser sedan igenom varandras kapitel. De har skrivit ihop så länge nu att det oftast inte behövs någon redigering för att hitta en gemensam ton.

– Vi jobbar helt utan prestige, vi är så samkörda vid det här laget. Det enda viktiga är att det ska bli en så bra bok som möjligt.

Och intresset för duons böcker håller i sig. Anders berättar att de mest hängivna fansen numera är vuxna, mellan 25 och 40 år, som har mycket nostalgiska minnen kring Bert. Boken som har sålt allra bäst, både i Sverige och utomlands, är just Berts dagbok.

– Sune har fungerat väldigt bra på film, som ett familjekoncept. Det är ganska märkligt eller magiskt eller underligt men väldigt tillfredsställande och roligt att berättelsen om en kille som hoppade ut från min skalle 1983 fortfarande är otroligt aktuell. Vi skriver hela tiden för dagens unga läsare, tittare eller lyssnare, och därför är det så viktigt att vi får göra revideringar, i och med att de första böckerna är över 34 år gamla.

Författarna jobbar aktivt med att låta sina karaktärer utvecklas med tiden. Inte åldras, Sune har stannat på sina 10 år, men böckerna ska spegla samtiden och en tillvaro som dagens barn känner igen sig i.

– Det är viktigt för oss att hänga med i tiden. Annars är vi bara två nostalgiska gamla gubbar, och det håller inte. Men Sörens och mitt outsagda uppdrag är att skriva om vår samtid med kärlek och humor.

Anders är en av våra mest produktiva författare och har vid det här laget kommit ut med över 170 titlar. För några år sedan gav han sig in på en egen författarkarriär, vilket har lett till tre kapitelböcker i serien om Kip Jansson, en fantasyroman för unga vuxna med titeln Mica – dotter av Solfolket, och under 2018 kommer tre bilderböcker illustrerade av Johanna Sandberg. Och han har ingen brist på idéer – snarare tvärtom.

– Det jag älskar med mitt jobb är att jag får variera mig så mycket, jag gillar att ha flera projekt igång samtidigt. Jag har närapå ett tjog outgivna bilderböcker som ligger på hög. Och Sören och jag har en stor bok som vi har bestämt oss för att skriva, en idé som vi har haft sedan 1985, berättar Anders hemlighetsfullt.

Och Sune då? Jodå, det blir fler böcker om honom. Just nu håller Anders och Sören till exempel på att göra en bok av en Sunefilm som kommer på bio till vintern, ett lite annorlunda projekt.

– Vi fortsätter ända tills vi tröttnar. Redan under det här samtalet så kommer jag på nya teman och idéer, den kreativa kranen är på hela tiden. Jag har aldrig haft idétorka, det är tiden som är den största boven i mitt skrivande, säger Anders Jacobsson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.